ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Β. Ελλάδα: 18 οινοποιεία κερνάνε κρασί στις 13 Νοεμβρίου

Share

Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού συμμετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά, η ένωση οινοπαραγωγών “Οίνοι Βορείου Ελλάδος”

Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού συμμετέχει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, για τέταρτη συνεχή χρονιά, η ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», μέσω του δικτύου των 18 επισκέψιμων οινοποιείων, που λειτουργούν κατά μήκος των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».

Τα 18 βορειοελλαδικά οινοποιεία, μαζί με εκατοντάδες άλλα στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα παραμείνουν ανοιχτά, υποδεχόμενα τους φίλους του κρασιού, ώστε να τους «συστήσουν» με τους δημιουργούς των αγαπημένων τους οίνων στους χώρους παραγωγής τους.

Οι επισκέπτες, που θα μπορούν να ξεναγηθούν στους χώρους των οινοποιείων από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν κρασιά νέων και παλαιότερων σοδειών, καθώς και τα φρέσκα του τρύγου 2016.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού πραγματοποιείται και εορτάζεται από το 2009, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα.

Στη Βόρεια Ελλάδα, τα οινοποιεία που συμμετέχουν είναι τα εξής: στη Διαδρομή του Κρασιού των Θεών Ολύμπου μετέχει το «Κτήμα Κατσαρού» στην Κρανιά και στη Διαδρομή Κρασιού της Ηπείρου το «Κατώγι Αβέρωφ» (Μέτσοβο), το «Κτήμα Γκλίναβος» (Μοναστήρι, Ζίτσα Ιωαννίνων) και το «Οινοποιείο Ζοίνος» (Ζίτσα).

Στη Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών ανοιχτά στο κοινό θα είναι τα οινοποιεία «Κτήμα Βογιατζή» (Βελβεντό), «Κτήμα Δύο Φίλοι» (Σιάτιστα), «Κτήμα Στεργίου» (Μεταμόρφωση Καστοριάς) και «Κτήμα Αλφα» (Αμύνταιο) και στη Διαδρομή Κρασιού της Νάουσας τα «Μπουτάρη» (Στενήμαχος Ημαθίας), Κυρ-Γιάννη (Γιαννακοχώρι), Κτήμα Φουντή (Νέα Στράντζα) και Βαένι (Επισκοπή). Στη Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας το «Κτήμα Χατζηβαρύτη» (Γουμένισσα Κιλκίς) και στη Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης το οινοποιείο «Κεχρής» (Καλοχώρι) και «Κτήμα Γεροβασιλείου» (Επανομή). Στη Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής ανοιχτές πόρτες για το κοινό θα έχει το «Κτήμα Πόρτο Καρράς» στη Σιθωνία (ανοιχτά 12.00-16.00) και σε εκείνη του Κρασιού του Διονύσου το «Κτήμα Βιβλία Χώρα» (Κοκκινοχώρι Καβάλας) και «Κτήμα Παυλίδη» (Κοκκινόγεια Δράμας).

Η είσοδος στα οινοποιεία είναι δωρεάν. Παράλληλα, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις στα οινοποιεία «Κυρ-Γιάννη» και «Κεχρής». Στο μεν Κτήμα Κυρ-Γιάννη θα διοργανωθεί εκδήλωση με τίτλο “Το Ξινόμαυρο συναντά την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, σε ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων, με οδηγό την ποντιακή, βλάχικη και μακεδονίτικη κουλτούρα” με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιαννακοχωρίου, ενώ στο «Κεχρής» θα πραγματοποιηθεί το Kechris Masterclass, ένα διαδραστικό πρόγραμμα διάρκειας 2,5 ετών για τη γνωριμία με τα μυστικά της παραγωγής και της απόλαυσης του ποιοτικού κρασιού.

Ακολουθώντας τη διαδρομή του Διόνυσου

Παγγαίον όρος. Διάσημο στην αρχαιότητα για τα ορυχεία χρυσού και αργύρου, αποτέλεσε κέντρο της διονυσιακής λατρείας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία είναι το μέρος όπου ανατράφηκε ο θεός Διόνυσος, ο οποίος λέγεται ότι κατάφερε να αντιμετωπίσει τα σαρκοβόρα άλογα του τοπικού βασιλιά Λυκούργου, μεθώντας τα με κρασί της περιοχής. Τα παραπάνω στοιχεία ήταν η έμπνευση να ονομαστεί μια από τις διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού Βόρειας Ελλάδας, «Διαδρομή του Κρασιού του Διόνυσου», εξηγεί η Αλεξάνδρα Ανθίδου υπεύθυνη επικοινωνίας στους «Οίνους Βόρειας Ελλάδας».

Είναι η όγδοη Διαδρομή του Κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα, που αρχίζει από το Παγγαίον Όρος, το Κοκκινοχώρι στο Δήμο Ορφανού, και περνά από την πόλη της Καβάλας για να συνεχίσει προς Δράμα, περνώντας από το Μικροχώρι. Στη συνέχεια, ανηφορίζοντας προς το Φαλακρόν Όρος, φτάνει στα Κοκκινόγεια στο Δήμο Προσοτσάνης.

Σε αυτήν τη διαδρομή ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί τρία οινοποιεία: Το Κτήμα Βιβλία Χώρα, το Κτήμα Παυλίδη και την Τέχνη Οίνου.

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι ο συναρπαστικός κόσμος που κρύβει ένα οινοποιείο δεν είναι ένας κόσμος κρυφός; «Όλο και περισσότεροι» είναι η απάντηση που παίρνει κάποιος συνομιλώντας με τους οινοπαραγωγούς, που είδαν μόνο στις μέρες των εκδηλώσεων «Ανοιχτές Πόρτες» και «Δραμοινογνωσία», να περνούν από το κατώφλι τους σχεδόν 1000 άτομα τη μέρα!

Οι «Δρόμοι του κρασιού Βόρειας Ελλάδας» είναι το πρώτο οινοτουριστικό δίκτυο στη χώρα που καθιέρωσε τον οινοτουρισμό και την επισκεψιμότητα στα οινοποιεία, σύμφωνα με την κ.Ανθίδου.

«Το δίκτυο λειτουργεί ως εναλλακτική τουριστική πρόταση περίπου από το 2000, όταν τα οινοποιεία-μέλη του μπόρεσαν μέσω του κοινοτικού προγράμματος Leader II να ολοκληρωθούν ως επισκέψιμοι χώροι με προδιαγραφές για ξενάγηση, γευσιγνωσία, πωλήσεις, εκδηλώσεις και άλλα, αναφέρει.

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, σε μικρή απόσταση από την Αμφίπολη. Το κτήμα έχει στην ιδιοκτησία του 480 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων και συνεργάζεται με ντόπιους αγρότες, που εφαρμόζουν επίσης βιολογική γεωργία (επιπλέον 320 στρέμματα). «Παράγει σχεδόν 500.000 φιάλες το χρόνο και από αυτές εξάγει περίπου το 25% σε διάφορες χώρες: κυρίως Η.Π.Α. και Καναδά αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Κύπρος, Βέλγιο, Αυστρία, Σουηδία, Βουλγαρία» επισημαίνει ο οινολόγος Βασίλης Τσακτσαρλής που μαζί με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου δημιούργησαν το οινοποιείο.

Κρασί, πολιτισμός και αρχαιολογία

Η ξενάγηση στα κτήματα της περιοχής συνδυάζεται με επισκέψεις σε διάφορους χώρους πολιτιστικής και ιστορικής αξίας, πλαισιώνοντας αυτό που όπως επισημαίνει η κ.Ανθίδου, ονομάζεται εναλλακτικός τουρισμός.

«Ο δρόμος που οδηγεί από την Καβάλα στη Δράμα περνά από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Οι ανασκαφές στη θέση της αρχαίας πόλης και στα περίχωρα απεκάλυψαν ίχνη της Εγνατίας οδού, την περίφημη ρωμαϊκή αγορά, το γνωστό αρχαίο θέατρο και πλήθος οικοδομημάτων. Πιο ψηλά στο Παγγαίον Όρος βρίσκεται το βυζαντινό μοναστήρι της Εικοσιφοινίτσας, με την Αχειροποίητη εικόνα της Παναγίας. Πριν φτάσουμε στη Δράμα, ο δρόμος κατευθύνεται για λίγο ανατολικά, στο Μικροχώρι. Εκεί, βρίσκεται το Κτήμα Τέχνη Οίνου Μικροχωρίου», σημειώνει η κ.Ανθίδου.

Η Τέχνη Οίνου είναι ένα κτήμα που δημιούργησαν οι μηχανικοί Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Καλαϊτζίδης. Οι χώροι, υπόγειοι και υπέργειοι, συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ., έχουν δυναμικότητα παραγωγής 300.000 φιαλών, ενώ η τρέχουσα ετήσια παραγωγή είναι περίπου 200.000 φιάλες. «Η κρίση αποτέλεσε για εμάς κίνητρο να γίνουμε πιο εξωστρεφείς», λέει ο οινολόγος Άκης Παπαδόπουλος και προσθέτει: «Οι εξαγωγές μας άγγιξαν την τελευταία τετραετία το ποσοστό των 40%».

Κρασί στο «βουνό των λουλουδιών»

«Τρίτος σταθμός στη διαδρομή του Διόνυσου είναι η πόλη της Δράμας, χτισμένη στους πρόποδες του Φαλακρού Όρους που οι ντόπιοι ονομάζουν `βουνό των λουλουδιών`. Η περιήγηση στην περιοχή είναι ιδανική για όσους αγαπούν το βουνό και το δάσος. Υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο, τέσσερα ορεινά καταφύγια, το σπήλαιο του Μαρά με πολύχρωμους σταλακτίτες και αντανακλάσεις, το πανέμορφο δάσος της Ελάτης» συνεχίζει περιγράφοντας τη διαδρομή η κ.Ανθίδου. Βορειοανατολικά, στα Κοκκινόγεια Δράμας μετά την Προσοτσάνη, ο επισκέπτης συναντά το Κτήμα Παυλίδη. Το οινοποιείο του Χριστόφορου Παυλίδη εκτείνεται σε 3.000 τ.μ.

Όπως αναφέρει η Έλενα Αποστολίδου, υπεύθυνη Μάρκετινγκ και Εξαγωγών, το οινοποιείο παράγει περίπου 350.000 φιάλες το χρόνο και από αυτές εξάγει το 20% σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ενώ η Κύπρος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές.

Πρόσφατα μια αποστολή του δήμου Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρου Πέγκα και της δράσης Thessaloniki Food Festival και τη συνεργασία της Ένωσης Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» είχε την ευκαιρία να ακολουθήσει τη διαδρομή του Διόνυσου και να γνωρίσει από κοντά τα τρία επισκέψιμα οινοποιεία.

Το δίκτυο των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» χωρίζεται σε οκτώ διαφορετικές οινικές διαδρομές. Οι υπόλοιπες επτά είναι η Διαδρομή του Κρασιού των θεών του Ολύμπου, η Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου, η Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών, η Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας, η Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας, η Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης και η Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής.

Πηγή

To Top