NEA

Το νεότερο οινοποιείο στην Κρήτη

Share

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος επιδεικνύει συνεχώς τον οινικό πλούτο του, που συνίσταται κυρίως σε ποικιλομορφία εδαφών, στην επιλογή καλλιέργειας πολυδύναμων γηγενών ποικιλιών και κατ’ επέκταση στη διαμόρφωση ξεκάθαρης τοπικής οινικής ταυτότητας που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό, στις αξιόλογες προσπάθειες νεαρών οινοπαραγωγών.

Κι εμείς, ως 750ml, ερευνούμε και αναδεικνύουμε τις πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων, που χωρίς να έχουν απαραίτητα τις περγαμηνές και την οινική εμπειρία προηγούμενης γενιάς, ωστόσο διαθέτουν όρεξη, σοβαρότητα και προγραμματισμό στο έργο που μόλις έχουν αρχίσει.

Όταν τον Μάϊο του 2015 άρχισε το χτίσιμο του οινοποιείου της οικογένειας Κουρκουλού, στην πιο δύσκολη, οικονομικά, στιγμή της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί και το κλείσιμο των τραπεζών, πολλές επιχειρήσεις σταμάτησαν τη λειτουργία τους ή απλά πάγωσαν τα επενδυτικά τους πλάνα. Αντ΄ αυτού, η οικογένεια, κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις, στη δυσκολία των συναλλαγών και στις εξαιρετικά εύθραυστες συνθήκες της αγοράς, πίστεψε σύσσωμη στο εγχείρημα, υλοποιώντας το αρχικό της όραμα. Ο κ. Στρατής, η κ. Χρυσούλα και η Χαρούλα, ο Παύλος, η Πολυξένη δημιούργησαν, θα λέγαμε, ένα boutique οινοποιείο. Μοντέρνο στο σχεδιασμό, με τον Παύλο ως πολιτικό μηχανικό να έχει βάλει την πινελιά του σε αυτό, αλλά και με διακριτά τα στοιχεία του φιλόξενου οικογενειακού περιβάλλοντος.

4 επίπεδα αποτελούν το νεότευκτο κτίριο που βρίσκεται στο χωριό Πατσός Αμαρίου, 22 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου. Στο δροσερό υπόγειο (που λόγω κλίσης εδάφους, έχει πρόσβαση ισογείου), υπάρχουν τα πάγια μηχανήματα οινοποίησης, οι ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας και ο χώρος αποθήκευσης των φιαλών. Στον ημιόροφο βρίσκονται το πωλητήριο και η γωνία έκθεσης των κρασιών. Αυτό που κλέβει δικαίως την παράσταση είναι τα μπαλκόνια του πρώτου ορόφου που δίνουν τη δυνατότητα θέασης 360 μοιρών στον επισκέπτη. Θέα σε βουνά, λοφίσκους αλλά και σε φαράγγι! Σημειωτέον ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες των συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες, πράγμα που σημαίνει ότι ο χώρος του οινοποιείου είναι λειτουργικός με μελετημένη πρόσβαση και δυνατότητα χρήσης απ’ όλους.

Η αίθουσα γευσιγνωσίας στον πρώτο όροφο, με το άφθονο φυσικό φως, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 20 άτομα ταυτόχρονα. Το ευρύχωρο μπαλκόνι που κοιτά τους νεαρούς αμπελώνες και στο βάθος το επιβλητικό φαράγγι, μας δίνει την εντύπωση ότι στιγμιαία ο χρόνος σταματά… έως ότου προσγειώνονται στο τραπέζι μας τα περίφημα κρητικά κεράσματα! Ανεβατές πίτες με μυζήθρα και δυόσμο, παξιμάδια με ελαιόλαδο και μοσχομυριστή βουνίσια ρίγανη, νοστιμότατες χορτόπιτες με λεπτή ζύμη, μουστοκούλουρα, όλα ζυμωμένα από την κ. Χρυσούλα. Καμωμένα με πρώτες ύλες προερχόμενες από τη γενναιόδωρη Κρητική γη, όπως άλλωστε και οι ετικέτες κρασιού που αδημονούσαμε να ταιριάξουμε γευστικά μαζί τους.

2 ετικέτες κρασιών αποτελούν τον πρώτο τρύγο, εσοδείας 2017. Ένα λευκό κι ένα ροζέ, αμφότερα από Λιάτικο, με παραγωγή 2500 φιάλες έκαστο. Το ενδιαφέρον λευκό, εν μέρει ως blanc de noir, με ποσοστό 25% Λιάτικο και το υπόλοιπο ποσοστό από διάφορες τοπικές λευκές ποικιλίες. Το μονοποικιλιακό ροζέ από Λιάτικο αποτελεί μια αξιοπρόσεκτη πρώτη προσπάθεια οινοποίησης. Χαρακτηριστικό στοιχείο, ότι το 14% αλκοόλης είναι αρκετά καλά ενσωματωμένο στο κρασί και δεν ενοχλεί, διαθέτοντας παράλληλα καλή ισορροπία φρούτου-οξύτητας. Βίοι παράλληλοι για τις δύο ετικέτες καθώς ωριμάζουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές για 4 μήνες και μπαίνουν κατόπιν στη φιάλη για άμεση προώθηση στην αγορά. Οινολόγος του κτήματος από το 2016 είναι η Ηλιάνα-Μαρία Μαλίχιν.

Η ετικέτα των κρασιών αποτελεί έμπνευση της γραφίστριας Πολυξένης. Διαβάζοντας την καλλιγραφία σε συνδυασμό με το όνομα «Pentozali» μας δίνει τροφή για δημιουργική σκέψη…

Οι δε αμπελώνες, βιολογικής καλλιέργειας, είναι γραμμικοί και στην πλειοψηφία τους ιδιόκτητοι. Το οινοποιείο Κουρκουλού διαθέτει πιστοποιημένο σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2015, πιστοποιημένο σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001:2015 και σύστημα για την ασφάλεια και υγιεινή τροφίμων (HACCP). Στα επόμενα σχέδιά του είναι να ενταχθεί, ως μέλος, στο οργανωμένο δίκτυο Wines of Crete.

Χρήσιμες πληροφορίες
Ξεναγήσεις–γευσιγνωσίες κατόπιν ραντεβού.
Υπεύθυνη κρατήσεων: Πολυξένη Κουρκουλού
τηλ. 6948099169

Προτεινόμενες διαδρομές
Δραστηριότητες που μπορείτε να συνδυάσετε: επίσκεψη στο οινοποιείο, γραφικά χωριά, επίσκεψη σε ιστορικές μονές και σε αρχαιολογικό χώρο, υπέροχη φύση, μπάνιο στη θάλασσα.

Από το Ρέθυμνο, μέσω της επαρχιακής οδού Ρεθύμνου-Πρασιών (22 χλμ) με πολύ καλό οδικό δίκτυο, φτάνουμε στο οινοποιείο. Από εκεί έχουμε 2 εξίσου ιδανικές επιλογές:

α) Να αφουγκραστούμε τη φύση στο φαράγγι Αγίου Αντωνίου που είναι στα 300m από το οινοποιείο, να πάμε κατόπιν στη Μονή Αρκαδίου μέσω της επαρχιακής οδού Αμαρίου-Σχολής ασωμάτων (18χλμ) και τέλος στο καινούριο μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας (8χλμ) μεσω της οδού Επισκοπής-μονής Αρκαδίου και Αγγελιανών-Ελεύθερνας.

β) Εναλλακτικά, μετά το επιβλητικό φαράγγι, πάμε στο υπέροχο χωριό Σπήλι (10χλμ) μέσω της οδού Γερακαρίου-Σπηλίου. Κατόπιν, μέσω της οδού Ρεθύμνου-Αγίας Γαλήνης και Κοξαρέ-μονή Πρέβελης (19χλμ) φτάνουμε στη Μονή Πρέβελης. Τέλος, για μπάνιο στη θάλασσα, μέσω της οδού Δριμίσκου-Ασωμάτων (11χλμ) πάμε στην παραλία του Πλακιά.

Πηγή

To Top