ΔΙΑΦΟΡΑ

Το κρασί του μέλλοντος θα μπορούσε να ωριμάσει κάτω από το νερό

Share

Ένα ιστορικό ναυάγιο ενέπνευσε έναν νέο τρόπο για την ωρίμανση του κρασιού. Και έτσι πιστεύεται ότι το κρασί του μέλλοντος θα μπορούσε να ωριμάσει κάτω από το νερό.

Όταν ο Jim Dyke, ο νεότερος, έριξε 48 μπουκάλια Cabernet Sauvignon στα νερά του λιμανιού Charleston, δεν σπαταλούσε ποτό αλλά δοκίμασε μία θεωρία που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι οινοποιοί ωριμάζουν το κρασί τους. Το τεράστιο πείραμά του που ονομάζεται «aquaoir» εμπνεύστηκε από ένα ευτυχές ιστορικό ατύχημα.

Ο Dyke, που είναι ιδιοκτήτης της Οινοποιίας Mira στην κοιλάδα Napa, λέει στην Rachel Arthur του περιοδικού Beverage Daily ότι η ανακάλυψη της αφρώδους σαμπάνιας μέσα στα κατάρτια ενός ιστορικού ναυαγίου τον έκανε να σκεφτεί. Μπορεί κάτι μέσα στο θαλασσινό νερό να επηρεάσει την ωρίμανση του κρασιού; αναρωτήθηκε.

Ξεκίνησε μία σειρά από πειράματα που περιλάμβαναν την κατάδυση κλουβιών γεμάτων με μπουκάλια κρασί σε θαλασσινό νερό. Ο στόχος ήταν: να καταλάβει τους τρόπους με τους οποίους παράγοντες όπως το φως, η κίνηση, η θερμοκρασία και η πίεση επηρεάζουν τον χαρακτήρα του κρασιού. «Μείναμε έκπληκτοι», είπε στην Arthur. «Η γεύση του κρασιού δεν ήταν μόνο διαφορετική, αλλά φαινόταν σαν ο ωκεανός να είχε επισπεύσει την διαδικασία ωρίμανσης ενώ διατηρούσε τα κύρια χαρακτηριστικά».

Με την ωρίμαση του κρασιού μέσα στο νερό, ο Dyke αγωνίζεται εναντίον της μακροχρόνιας άποψης της βιομηχανίας ότι το κρασί ωριμάζει καλύτερα κάτω από τη γη ή μέσα σε μία αποθήκη. Ελπίζει για ένα μέλλον στο οποίο η αλληλεπίδραση του κρασιού με το νερό μέσα στο οποίο ωριμάζει (το οποίο ονομάζει «aquaoir») θα είναι τόσο σημαντικό όσο το χώμα μέσα στο οποίο τα αμπέλια του καλλιεργούνται.

Το ναυάγιο της σαμπάνιας που κίνησε την περιέργεια του Dyke δεν ήταν η μοναδική περίπτωση αλκοόλ που ευημερεί κάτω από την θάλασσα: μία ανακάλυψη του 2014 αποκάλυψε απροσδόκητα πόσιμο κρασί μέσα σε ένα μπουκάλι 200 ετών. Και η υποβρύχια έμπνευση του Dyke είναι μόνο η πιο πρόσφατη σε μία σειρά από διεπιστημονικές εμπνεύσεις για οινόφιλους. Η επιστήμονας κρασιού Erika Szymanski αναφέρει μία απίθανη πηγή οινοπνευματώδους έμπνευσης – της φημισμένης ανθρωπολόγου Jane Goodall.

Πηγή

To Top