ΔΙΑΦΟΡΑ

«Το κρασί έκανε τον Μαρξ κομμουνιστή»

Share

Το κρασί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του Μαρξ, μιας και εκτός από φίλος του οίνου ήταν και ιδιοκτήτης αμπελώνα. Επιπλέον το κρασί του άνοιξε τα μάτια για τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι οινοκαλλιεργητές.

Ο Μαξίμ φον Σούμπερτ στέκεται μπροστά σε έναν αμπελώνα, ο οποίος κάποτε ανήκε στην οικογένεια του Καρλ Μαρξ, συγγραφέα του εμβληματικού έργου «Το Κεφάλαιο». Η ιστορική πλέον έκταση, λίγο έξω από τη γενέτειρα του γερμανού φιλοσόφου στην πόλη Τρηρ, βρισκόταν στην κατοχή της οικογένειας Μαρξ επί περίπου τρεις δεκαετίες και πουλήθηκε το 1822 στους προγόνους του σημερινού ιδιοκτήτη Μαξίμ φον Σούμπερτ. «Περισσότερα από 5.000 λίτρα κρασί το χρόνο παρήγαγε η οικογένεια Μαρξ σε αυτόν τον αμπελώνα, τον οποίο αγόρασε ο πατέρας του Καρλ Μαρξ, ο δικηγόρος Χάινριχ Μαρξ», λέει ο κ. Σούμπερτ. Μετά το θάνατο του πατέρα του, η έκταση πέρασε για μια περίοδο στον γιό του Κάρλ Μαρξ. Μετά το θάνατο της μητέρας του ο γερμανός φιλόσοφος πούλησε τις τελευταίες ποσότητες κρασιού, περίπου 4 τόνων, που είχαν απομείνει στο κελάρι του πατρικού του.

Το κρασί έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του Καρλ Μαρξ, από την γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος στις 5 Μαΐου 200 χρόνια. Όχι μόνο επειδή του άρεσε η οινοποσία, αλλά και επειδή, όπως σημειώνει ο συγγραφέας Γενς Μπάουμαϊστερ στη βιογραφία του Μαρξ, «το κρασί ήταν εν τέλει εκείνο που έκανε τον Μαρξ κομμουνιστή». Διαθέτοντας ο ίδιος αμπέλια, έζησε από κοντά την κρίση των αμπελουργών στην περιοχή του ποταμού Μοζέλα τον δέκατο ένατο αιώνα, στις δεκαετίες το ΄30 και του ΄40, με αποτέλεσμα να διατυπώσει τα πρώτα βασικά οικονομικά ερωτήματα.

Η εξαθλίωση των αμπελουργών κέντρισε το ενδιαφέρον του Μαρξ

Μετά τις φιλοσοφικές σπουδές στο Βερολίνο ο νεαρός Μαρξ αφιέρωσε μια σειρά άρθρων στην εφημερίδα Rheinische Zeitung στα προβλήματα των αμπελουργών και την εξαθλίωση στην οποία τους οδηγούσε η επιβολή υπερβολικών δασμών. Μετά την αρθρογραφία στον Τύπο ο Μαρξ στράφηκε στην μακροοικονομία. «Πολύ γρήγορα συνειδητοποίησε την αναγκαιότητα κατανόησης μακροοικονομικών μεγεθών», τονίζει ο συγγραφέας Γενς Μπάουμαϊστερ. Μετά το Παρίσι και τις Βρυξέλλες ο Καρλ Μαρξ κατέληξε στο Λονδίνο, όπου και ανέπτυξε τις σήμερα διάσημες θεωρίες του για τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

Όπου κι αν βρέθηκε στο εξωτερικό ο Μαρξ στα χρόνια που πέρασαν, διατήρησε στενούς δεσμούς με τον αμπελώνα της οικογενείας του. «Στις επιστολές του αναφέρονταν συχνά στην ποιότητα του κρασιού, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα λάμβανε δέματα από τον πατέρα του με κρασί από τα αμπέλια της οικογενείας του. Παράλληλα είναι γνωστό ότι ο Μαρξ λάμβανε συχνά πυκνά δέματα με κρασιά από τον φίλο του Φρίντριχ Ένγκελς, ο οποίος δεν ήταν μόνο εύπορος και σε θέση να αγοράζει καλής ποιότητας κρασί, αλλά και βαθύς γνώστης των μυστικών του οίνου.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή

To Top