ΥΓΕΙΑ

Το κόκκινο κρασί κάνει καλό (και) στα δόντια

Share

Οι ευεργετικές του ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό έχουν καταγραφεί σε πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες, αλλά λίγοι μέχρι τώρα γνώριζαν ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να μας βοηθήσει στην στοματική μας υγιεινή και να γίνει ασπίδα κατά των οδοντικών κοιλοτήτων που απαιτούν σφραγίσματα.

Η νέα έρευνα που καταδεικνύει αυτή τη νέα ευνοϊκή για τον άνθρωπο ιδιότητα του κόκκινου κρασιού δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Εκατοντάδες είδη μικροβίων ζουν μέσα στο ανθρώπινο στόμα. Επειδή τα δόντια είναι επιφάνειες που δεν αυτοκαθαρίζονται, πολλοί μικροοργανισμοί είναι σε θέση να προσκολλώνται σε αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό οδοντικής πλάκας.

Σχηματίζοντας μια συμβιωτική σχέση εντός της οδοντικής πλάκας, βακτήρια όπως οι στρεπτόκοκκοι ή οι γαλακτοβάκιλλοι είναι σε θέση να παράγουν οργανικά οξέα σε υψηλά επίπεδα μετά τη ζύμωση των διατροφικών σακχάρων. Αυτά τα οξέα αφαιρούν πολύτιμα μέταλλα από την επιφάνεια των δοντιών, οδηγώντας τελικά σε περιοδοντική νόσο ή απώλεια των δοντιών. Υπολογίζεται ότι το 60-90% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από αυτές τις ασθένειες του στόματος.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι πολυφαινόλες από το τσάι και τα κράνμπερις, όπως και τα φαινολικά εκχυλίσματα από το κρασί και τα σταφύλια, έχουν “ενοχοποιηθεί” πρόσφατα για την ανάπτυξη στελεχών του στρεπτόκοκκου.

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ενός “βιοφίλμ” οδοντικής πλάκας, το οποίο ενσωματώνει πέντε είδη των βακτηρίων που σχετίζονται με την στοματική νόσο, οι ερευνητές μελέτησαν περαιτέρω τη δυνατότητα του κόκκινου κρασιού να αναστέλλει την παραγωγή βλαβερών βακτηρίων.

Αυτές οι καλλιέργειες βιοφίλμ τοποθετήθηκαν σε διάφορες ποικιλίες κόκκινου κρασιού, τόσο με αλκοόλ όσο και χωρίς, για μερικά λεπτά σε κάθε περίπτωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί ήταν πολύ αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των βακτηρίων.

Διευκρίνισαν, δε, ότι ειδικά το κόκκινο κρασί που περιέχει εκχύλισμα σπόρων του σταφυλιού, έδειξε τα πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα προστασίας ενάντια στις οδοντικές κοιλότητες που είναι απόρροια βλαβερών βακτηρίων στα δόντια.

Πηγή

To Top