Το Κόκκινο κρασί & οι ευεργετικές του ιδιότητες!
Οι περισσότεροι από σας τρέχετε με τις καθημερινές σας υποχρεώσεις τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. Τί θα λέγατε λοιπόν αν στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, πίνατε ένα ποτήρι κρασί;
Το κόκκινο κρασί έχει θεωρηθεί ως το πιο ευεργετικό από όλα τα αλκοολούχα ροφήματα.
Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών είναι η αντιοξειδωτική ουσία, στην οποία οφείλονται οι ευεργετικές δράσεις της στο κυκλοφορικό σύστημα.
Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, η κατανάλωση 1-2 ποτηριών κρασί (100 ml 12% αιθανόλης) σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εκδήλωσης οξέος στεφανιαίου συνδρόμου σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ. Επίσης, στοιχεία δείχνουν πως η κατανάλωση αλκοόλ (20-30 γρ/ημερησίως) μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο γενικότερα. Πράγματι, οι καταναλωτές οινοπνεύματος έχουν μικρότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα έναντι των μη καταναλωτών. Η υπόθεση αυτή ενισχύθηκε περισσότερο με την μελέτη του ‘γαλλικού παραδόξου’, όπου οι Γάλλοι αν και έχουν έναν παρόμοιο τρόπο ζωής με τους Άγλλους (υψηλή κατανάλωση λιπαρών, κάπνισμα, λίγη σωματική άσκηση), που προδιαθέτει σε καρδιαγγειακά νοσήματα, έχουν το 1/3 της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα έναντι των Άγγλων. Το αποτέλεσμα αυτό αποδόθηκε στην συχνή κατανάλωση κόκκινου οίνου από τους Γάλλους.
Πού οφείλεται ο καρδιοπροστατευτικός ρόλος του κόκκινου κρασιού;
Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν η μεγάλη περιεκτικότητα (20πλάσια) σε φαινολικά παράγωγα και κυρίως τα φλαβονοειδή (πολυφαινόλες) ειναι η κύρια αιτία. Αυτά βρίσκονται στην φλούδα κυρίως των κόκκινων σταφυλιών σε μεγάλη περιεκτικότητα. Τα φλαβονοειδή αυτά έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν την LDL χοληστερίνη από την οξείδωση. Ως εκ τούτου, ενισχύουν την ενδοθηλιακή παραγωγή νιτρικού οξειδίου που προκαλεί χαλάρωση στο μυϊκό τοιχωμάτων αγγείων και θεωρείτε βασικός μηχανισμός άμυνας στην αθηρωμάτωση.
Επίσης το κόκκινο κρασί εμποδίζει την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης και την συσσωρευτική δράση του PAF (Platelet Activating Factor – Παράγοντας Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων). Η ρεσβερατρόλη και η κουερσετίνη έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν την συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Η λήψη τους εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβου στα αγγεία και μειώνει την οξείδωση της LDL.
Ποια είναι η συνιστώμενη κατανάλωση κρασιού ημερησίως;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) συνιστά 1 ποτήρι κρασί την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
Η μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά στην μείωση του επιπέδου «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, στη νόσο Αλτσχάϊμερ καθώς επίσης και στον καρκίνο (αν και η αντικαρκινική δράση του κρασιού δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως, φαίνεται πως η ρεσβερατρόλη παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο). Η πρόσληψη της πολυφαινόλης από το κόκκινο κρασί, επιφέρει τον θάνατο σε καρκινικά κύτταρα (λευχαιμία, μελάνωμα).
Ως μερίδα κρασιού υπολογίζουμε τα 177-187 ml που ισοδυναμούν με τα 2/3 του ποτηριού του κρασιού, ανάλογα και με την ποικιλία στην οποία αυτό ανήκει.
Ποιό κρασί να προτιμώ το κόκκινο ή το λευκό;
Καλό θα ήταν να υπάρχει μια εναλλαγή στην κατανάλωση μεταξύ λευκού και κόκκινου κρασιού. Το λευκό έχει λιγότερες θερμίδες αλλά το κόκκινο περιέχει περισσότερα φλαβονοειδή, που βοηθούν περισσότερο στην καλύτερη λειτουργία της καρδίας.
Πόσες θερμίδες μπορεί να έχει ένα ποτήρι κρασί;
Το κρασί είναι από εκείνα τα αλκοολούχα ποτά με τις λιγότερες θερμίδες, ακριβώς επειδή έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Οι θερμίδες στο κρασί προέρχονται κυρίως από την αλκοόλη της αλκοολικής ζύμωσης. Όσο περισσότερη αλκοόλη έχει το κρασί, τόσες περισσότερες είναι και οι θερμίδες του.
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι γενικά το κρασί έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.
Στην υγειά σας!