NEA

Το ελληνικό κρασί κάνει απόβαση στην αγγλική αγορά

Share

Οι μοναδικές γεύσεις του ελληνικού κρασιού δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτές από τους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου η αγορά κυριαρχείται από τα κρασιά Γαλλίας, Αυστραλίας και Ιταλίας.

Το πρώτο London Greek Wine Festival το ερχόμενο σαββατοκύριακο προσφέρει στους γνώστες – και μη – την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις ποικιλίες αμπέλου Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, οι οποίες σιγά-σιγά βρίσκουν «πάτημα» στο Λονδίνο.

Η Ελλάδα αυξάνει την παρουσία της, κάτι το οποίο δεν είναι και δύσκολο εάν σκεφτεί κανείς πως η παρουσία αυτή ήταν πάρα πολύ μικρή. Οι ελληνικές εξαγωγές κρασιών προς τη Βρετανία το πρώτο επτάμηνο του 2015 αυξήθηκαν κατά 64% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με συνολική αξία 1,94 εκατ. λίρες. Βέβαια, όσο μεγάλο και να ακούγεται αυτό το ποσό, είναι μια σταλιά και μόνο στον «ωκεανό» της βρετανικής αγοράς κρασιού των 15 δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με το Euromonitor.

Μερικά ελληνικά κρασιά, όμως, έχουν βρεθεί στα καλύτερα μαγαζιά, όπως το The Ivy, όπου το Ασύρτικο του οινοποιείου Χατζηδάκη της Σαντορίνης, εσοδείας 2014, κοστίζει 41 λίρες.

«Το ελληνικό κρασί είναι πολύ ενδιαφέρον και ξεχωριστό», σύμφωνα με την Master of Wine Jancis Robinson. «Yπάρχουν φανταστικά διαφορετικές περιοχές και φυσικά αμπελοτόπια: Όλα αυτά τα διαφορετικά νησιά με τον δικό τους χαρακτήρα».

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 2 μέχρι τις 4 Οκτωβρίου κοντά στο σταθμό King’s Cross, και θα επικεντρώνεται στο πολιτιστικό κέντρο King’s Place και στο εστιατόριο Greek Larder του ιδρυτή του φεστιβάλ Θεόδωρου Κυριακού.

The Domaine Sigalas Assyrtiko.

To πρόγραμμα θα περιλαμβάνει γευσιγνωσία και ταιριάσματα των κρασιών με φαγητό, όπως επίσης και ένα wine bar.

Η Robinson αναφέρει «Λατρεύω το Ασύρτικο. Είναι ντόπια ποικιλία της Σαντορίνης, η οποία και η ίδια είναι πανέμορφο μέρος. Είναι απίστευτο πως ένα τόσο δροσιστικό κρασί μπορεί να κατάγεται από τόσο νότια».

«Το ελληνικό κρασί έχει γίνει ολοένα και καλύτερο», υπογραμμίζει. «Και το κρασί που διαλέγουν προς εξαγωγή είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών».

Πηγή

To Top