ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Το ελληνικό κρασί χρειάζεται στήριξη

Share

Από Δημήτρη Αντωνόπουλο

Ο τρόπος με τον οποίο πέρασε στους τίτλους των δελτίων πριν από λίγες ημέρες η είδηση για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από 24 σε 13%, ήταν εντελώς παραπλανητικός. «Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι ότι ο φόρος μειώθηκε στα μη αλκοολούχα ποτά, τα αναψυκτικά, τον καφέ και το τσάι, με το κρασί παραμένει στην υψηλότερη βαθμίδα κι ας είναι το ποτό που κυριαρχεί στην παραγγελία», μου υπογραμμίζει ο Λευτέρης Λαζάρου. «Είναι σίγουρο ότι η μείωση του φόρου και επομένως της τιμής του κρασιού θα έφερνε αύξηση της κατανάλωσης: με παραγγελία δύο φιαλών οι καταναλωτές θα κέρδιζαν μισή φιάλη ακόμη. Όμως η μείωση του ΦΠΑ είναι πολύ σημαντική και για τον ίδιο τον κλάδο της ελληνικής οινοποιίας, ο οποίος έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις και έχει εξελιχθεί πολύ ποιοτικά, αλλά αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λειτουργίας και διαχείρισης με αδιάθετα πολλά κρασιά των τελευταίων ετών. Εδώ η αύξηση της κατανάλωσης θα βοηθούσε καθοριστικά».

Το ίδιο πιστεύει και ο Γιώργος Φλούδας, εκ των ιδιοκτητών της Trinity Wines: «Aν δεν απορροφηθούν τα κρασιά με κίνητρο τη μείωση της τιμής τους, οι Έλληνες οινοποιοί δεν θα έχουν άδειους χώρους, δεξαμενές και βαρέλια, για να οινοποιήσουν».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, επιμένει σε μια τολμηρή πρόταση μείωσης του ΦΠΑ στο κρασί στο 6%. Ο πρόεδρός του και οινολόγος Γιώργος Σκούρας μας εξηγεί το γιατί: «Πρόκειται για μια πρόταση ιδιαιτέρως αναπτυξιακή, διότι μόνο μια γενναία μείωση του φόρου και, επομένως, της τιμής του κρασιού θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης. Συνακόλουθα, η πτώση των εσόδων του κράτους θα καλυφθεί, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική οινοποιία θα μπορέσει να λειτουργήσει με τις μηχανές της στο φουλ. Η πτώση της τιμής, τέλος, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του εκτεταμένου προβλήματος της λαθρεμπορίας κρασιού απ’ την οποία το κράτος χάνει πολλά έσοδα».

Το θέμα όμως έχει και άλλες σημαντικές προεκτάσεις για την Ελλάδα και την οικονομία της, τις οποίες θίγει πολύ εύστοχα ο πρόεδρος του ΣΕΟ. «Οι τρεις πιο μεγάλες οινοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης –Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία– έχουν τον ΦΠΑ του κρασιού στην εστίαση στο 10%. Το θεωρούν εθνικό τους προϊόν και τρόφιμο και το στηρίζουν, εντάσσοντάς ως αναπόσπαστο στοιχείο της εμπειρίας των επισκεπτών στις πολύ αναπτυγμένες τουριστικές δομές τους και φυσικά στην πληθώρα των εστιατορίων τους. Εμείς ως χώρα με τόσο σημαντική τουριστική βιομηχανία πώς θα μπορέσουμε να τις ανταγωνιστούμε με τόσο υψηλό ΦΠΑ;»

Από όσα προηγήθηκαν είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί τολμηρά και να δώσει αναπτυξιακή πνοή, μειώνοντας δραστικά τον ΦΠΑ του κρασιού στην εστίαση.

Πηγή

To Top