ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Είναι αναγκαία τα θειώδη άλατα στο κρασί;

Share

Ο όρος «θειώδη» είναι ένας περιεκτικός όρος για το διοξείδιο του θείου (SO2, Sulfites στα αγγλικά). Το SO2 είναι ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην οινοποίηση και σε αρκετές βιομηχανίες τροφίμων, λόγω της αντιοξιδωτικής και αντιβακτηριακής του ιδιότητας. Το SO2 διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη πρόληψη της οξίδωσης και στη διατήρηση της φρεσκάδας ενός κρασιού.

Ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού υποφέρει από μιαν αλλεργική αντίδραση του SO2 (θειώδη), όπως το φτέρνισμα ή το βήξιμο, η δυσκολία στην αναπνοή και συχνά είναι υπαίτιο και για πονοκεφάλους. Γι’ αυτούς κυρίως τους λόγους, η υποχρεωτική ετικέτα προειδοποίησης στα μπουκάλια κρασιού που περιλαμβάνουν θειώδη είναι απαραίτητη.

Πολλοί ξηροί καρποί και κρέατα επίσης περιέχουν θειώδη (SO2) υψηλότερα από τα κρασιά, όπως οι σταφίδες, το μπέικον, οι χυμοί πορτοκαλιού, τα πατατάκια τσιπς, τα ζαχαρωμένα φρούτα, και τα λουκάνικα. Από την άλλη, τα κόκκινα κρασιά έχουν λιγότερα θειώδη επειδή περιέχουν τανίνη, η οποία είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας, καθώς επίσης και σχεδόν όλα τα κόκκινα κρασιά περνούν μια δεύτερη μηλογαλακτική ζύμωση. Ως εκ τούτου, λιγότερα θειώδη είναι απαραίτητα για την προστασία του κρασιού κατά τη διάρκεια της οινοποίησης και ωρίμανσης.

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες για τις προσθήκες σε θειώδη. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων των ανθρώπων που παθαίνουν κεφαλαλγίες, η αιτία είναι κατά πάσα πιθανότητα οι ισταμίνες στο κρασί. Μερικοί άνθρωποι προληπτικά παίρνουν ένα αντισταμινικό εκ των προτέρων.

Περιττό να πούμε ότι οι αιτίες των αλλεργικών αντιδράσεων οποιουδήποτε είδους είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές. Εάν πάσχετε από οποιαδήποτε ασθένεια ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης κρασιού, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Εάν έχετε μια αλλεργία κρασιού, μπορείτε να δοκιμάσετε μικρή ποσότητα από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Αυτά είναι κατασκευασμένα από σταφύλια που καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση συνθετικών χημικών προϊόντων, όπως φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα.

Πηγή

To Top