ΔΙΑΦΟΡΑ

Τα σταφύλια και το κρασί της Πάρου

Share

Νησί κυκλαδίτικο, με γλυκό κλίμα και την αύρα της θάλασσας να βοηθά, η Πάρος δεν θα μπορούσε να μην είναι οινοπαραγωγικός τόπος. Μάλιστα είναι πολλές οι ποικιλίες αμπελιού που ευδοκιμούν στην Πάρο, αλλά δύο έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Παριανών.

Η πρώτη είναι η Μονεμβασιά που κάποια σχέση πρέπει να έχει με την πανέμορφη πόλη της Πελοποννήσου, αλλά είναι άγνωστο ποια. Το σταφύλι πάντως ανήκει στις λευκές ποικιλίες και το κρασί που παράγεται από αυτό, είτε εξ ολοκλήρου είτε με μίξεις άλλων σταφυλιών, είναι γεμάτο αρώματα και με πλούσια γεύση. Απαντάται σε πολλά κυκλαδίτικα, και όχι μόνο, νησιά, αλλά και σε μερικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το περίφημο κόκκινο κρασί “Πάρος” είναι Ονομασία Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) και χρειάζεται τη Μονεμβασιά για να παραχθεί. Το άλλο απαραίτητο σταφύλι είναι η Μανδηλαριά, η δεύτερη ποικιλία για την οποία φημίζεται η Πάρος.

Η Μανδηλαριά ανήκει στα κόκκινα σταφύλια και μπορεί να βρεθεί κυρίως στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και την Κρήτη. Έχει σημαντική συμμετοχή σε πολλούς ερυθρούς οίνους της χώρας μας και είναι ένα σταφύλι που δίνει στο κρασί μια στιβαρή και τολμηρή γεύση, μια ιδιαίτερη ταυτότητα που ελέγχεται όταν χρησιμοποιείται με πιο ήπιες ποικιλίες όπως η Μονεμβασιά.

Όταν βρεθείτε στην Πάρο, λοιπόν, σε ένα από τα καλά εστιατόρια στα σοκάκια της Νάουσας για παράδειγμα, ζητήστε να δοκιμάσετε το τοπικό κρασί και να είστε σίγουροι ότι η εμπειρία θα είναι μοναδική.

Πηγή

To Top