ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Στα άδυτα του Οινοποιείου Καριπίδη στη Λάρισα

Share

Το κρασί, είτε σαν θείο δώρο στον άνθρωπο είτε σαν μία εντυπωσιακή περιπέτεια ζωής αν ασχοληθείς με την καλλιέργεια της αμπέλου και την οινοπαραγωγή, είναι από εκείνα τα πολύ σημαντικά πράγματα που κάνουν τη ζωή ανεκτίμητη. Αν στο σύνθετο αυτό κοκτέιλ κόπου, ιδρώτα, γεύσης, απόλαυσης και αγωνίας προσθέσεις και το μεράκι, τότε το εγχείρημα έχει πολλές πιθανότητες να αγγίξει την τελειότητα.

Το οινοποιείο της οικογένειας Καριπίδη ιδρύθηκε το 1985. Οι αμπελώνες του καλύπτουν έκταση 300 στρεμμάτων στην τοποθεσία Βούναινα Λάρισας.

Στα τέλη του 2011, η οικογένεια Καριπίδη προχώρησε σε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα και επένδυσε σε ένα καινούριο οινοποιείο, αντάξιο των κρασιών της. Με σεβασμό στο περιβάλλον και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, δημιούργησε ένα σύγχρονο οινοποιείο που μπορεί να διασφαλίσει ότι η άριστη πρώτη ύλη από τον βιολογικό αμπελώνα θα δώσει ένα κρασί πολύ υψηλής ποιότητας.

Το οινοποιείο Καριπίδη είναι πλήρως εξοπλισμένο και έτοιμο να ανταποκριθεί ακόμα και στην πιο απαιτητική παραγωγή. Σήμερα παράγει περί τις 250.000 φιάλες ετησίως και είναι έτοιμο να στηρίξει ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς, αλλά κυρίως καινούριες ιδέες.

Στα άδυτα του Οινοποιείου

Παρακολουθήστε την περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Καριπίδη με την κάμερα της Ζούγκλας και του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου:

Παλεύοντας με τις γεύσεις και τα αρώματα

Στο Κτήμα Καριπίδη καλλιεργούνται οι εξής 7 ποικιλίες αμπέλου:

Ερυθρές Ποικιλίες

SANGIOVESE

Ερυθρή ιταλική ποικιλία ταυτισμένη με την Τοσκάνη. Αρωματικά σύνθετη με νότες ώριμων φρούτων (σύκο, κεράσι) και φίνα λουλούδια (βιολέτα). Γεμάτο στο στόμα, λιπαρό, με δροσερή οξύτητα. Συνοδεύει άψογα ζυμαρικά, αλμυρά τυριά και φαγητά με κόκκινες σάλτσες.

NEBBIOLO

Ερυθρή ιταλική ποικιλία με ρίζες από την περιοχή του Piemonte. Με βάση την ποικιλία αυτή παράγονται τα διάσημα ιταλικά barolo. Με μικρά κόκκινα φρούτα (βατόμουρο και πετροκέρασο), φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γλυκόριζα. Πλούσιο σώμα, αρκετά τανικό, με μεγάλο δείκτη παλαιώσεως. Συνοδεύει ιδανικά κόκκινα κρέατα και κίτρινα τυριά.

CABERNET

Ερυθρή γαλλική ποικιλία, γνωστή για τη δυνατότητα να παρέχει κρασιά με μεγάλο δείκτη παλαίωσης. Πολύπλοκο μπουκέτο από φρουτώδεις (βατόμουρο, ξηρό σύκο) και βοτανικούς χαρακτήρες (πιπέρια), που συνδυάζονται με νότες μπαχαρικών και βανίλιας. Πλούσια δομή και σώμα με ζωηρές τανίνες και ευχάριστη επίγευση. Ταιριάζει με κίτρινα πικάντικα τυριά, κόκκινα κρέατα, μαγειρευτά με κόκκινη σάλτσα.

MERLOT

Ερυθρή γαλλική ποικιλία, γνωστή για την πρώιμη ωρίμανσή της. Πυκνό αρωματικό μπουκέτο από νότες μαρμελάδας δαμάσκηνου, σταφίδας, βιολέτας, σοκολάτας και βανίλιας. Διακρίνεται για την πυκνότητα της γεύσης, τη λιπαρότητα, την πλούσια δομή και την ιδιαίτερη επίγευση. Συνοδεύει κόκκινα κρέατα, μαγειρευτά με κόκκινη σάλτσα, καθώς και μανιτάρια.

SYRAH

Ερυθρή γαλλική ποικιλία και μία από τις δημοφιλέστερες παγκοσμίως. Συνδυάζει φρέσκα αρώματα φρούτων (κεράσι, βατόμουρο) με το πιπέρι και το θυμάρι. Διαθέτει κομψό και βελούδινο στόμα, με τη φρουτώδη φρεσκάδα να υπερισχύει. Ταιριάζει τέλεια με ψητά και μαγειρευτά κρεατικά, καθώς και πικάντικα τυριά.

Οι λευκές ποικιλίες

CHARDONNAY

ΛΕΥΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ

Λεύκη, γαλλική ποικιλία, πιθανότατα η πιο γνωστή και υπεύθυνη για την παράγωγη κορυφαίων λευκών κρασιών. Με σύνθετη παλέτα αρωμάτων ώριμων φρούτων και εσπεριδοειδών (αχλάδι, μπανάνα, ανανά, μανταρίνι). Λιπαρό και ισορροπημένο στόμα, με μεγάλο όγκο και επίγευση. Συνοδεύει όστρακα, θαλασσινά και λευκά κρέατα.

SAUVIGNON BLANC

ΛΕΥΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ

Λευκή γαλλική ποικιλία, ιδιαίτερα γνωστή για τον αρωματικό της χαρακτήρα. Αρκετά φυτικό χαρακτήρα (σπαράγγι και πιπεριά), με νότες ώριμων φρούτων (πεπόνι, ροδάκινο, ανανάς). Πλούσιο στο στόμα, με δροσερή οξύτητα, λιπαρότητα και γευστική πολυπλοκότητα. Συνοδεύει άσπρες σάλτσες, ψητά θαλασσινά, ριζότo.

Για την ιστορία

Το 1908 η οικογένεια Καριπίδη εγκαθίσταται στα Βούναινα Κραννώνος της Θεσσαλίας και το ενδιαφέρον των μελών της για την αμπελοκαλλιέργεια είναι άμεσο. Περισσότερο από έναν αιώνα μετά, η σχέση της οικογένειας με το κρασί και την οινοποίηση παραμένει δυνατή και γίνεται όλο και καλύτερη, όλο και πιο ειλικρινής.

Σήμερα την παράδοση συνεχίζει ο Παντελής Καριπίδης και η οικογένειά του. Με μεγάλη προσπάθεια, αλλά πάνω απ’ όλα με αγάπη, παράγουν κρασιά που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, αλλά και για τις εμπειρίες που χαρίζουν σε κάθε ποτήρι.

Στο επισκέψιμο οινοποιείο, η γευσιγνωσία περιλαμβάνει περιήγηση στις εγκαταστάσεις του και στους αμπελώνες και είναι μια διαδικασία που διαρκεί μέχρι και 2 ώρες. Το Κτήμα Καριπίδη είναι ένα πρότυπο οινοποιείο, που δίνει βαρύτητα στην παραγωγή και τη συντήρηση του κρασιού. Παράλληλα όμως είναι και ένας χώρος ζεστός και φιλόξενος, που αποκαλύπτει τον μαγικό κόσμο της οινοποίησης, αλλά και τον πραγματικό χαρακτήρα της ετικέτας Καριπίδη.

Εκτός από τις εγκαταστάσεις, ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στην έκθεση αγροτικών μηχανημάτων παλαιάς εποχής, καθώς και στην αίθουσα γευσιγνωσίας, όπου θα έχει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για το κρασί και την ιστορία του.

Πηγή

To Top