ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Επενδύσεις άνω του 1,5 εκατ. ευρώ από τη Semeli

Share

Στόχος η αναβάθμιση του Οινοποιείου και των χώρων φιλοξενίας. Ανοδικά κινείται ο κύκλος εργασιών για το τρέχον έτος. Μείωση των εσόδων επέφερε η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί. Διπλασιασμό των εξαγωγών την επόμενη τριετία «βλέπει» η εταιρεία. Τα βραβεία του 2017.

Σε μία νέα επένδυση ύψους άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, που αποσκοπεί στην αναβάθμιση της διαδικασίας παραγωγής και των χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προχωρά η «Semeli». Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις στο χώρο της ελληνικής οινοποιίας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι συνολικά, η εταιρία έχει υλοποιήσει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε σήμερα η Μυρτώ Σάλλα, μέτοχος και μέλος του δ.σ. της Semeli, «η επένδυση αναβαθμίζει το χώρο παραγωγής με state of the art εξοπλισμό και σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, αναδεικνύοντας το Οινοποιείο σε σημείο αναφοράς, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το εξωτερικό» τονίζοντας ότι το 2017 είναι μία ξεχωριστή από κάθε άποψη χρονιά για την εταιρία, αφού τα κρασιά της κυριολεκτικά σάρωσαν τα διεθνή βραβεία.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης, ο κύκλος εργασιών, διαμορφώθηκε την περασμένη χρονιά σε περίπου 3,6 εκατ. ευρώ με στόχο να περάσει τα 4 εκατ. ευρώ το 2017, μέγεθος που θα προκύψει κυρίως από τη σημαντική αύξηση του μεριδίου των premium ετικετών στο μείγμα πωλήσεων. Υπογραμμίζεται ότι η διεύρυνση της συμμετοχής των οίνων αυτής της κατηγορίας, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα λειτουργικά κέρδη της εταιρίας, που ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2017 “τρέχουν” με ρυθμό αύξησης που αγγίζει το 25%.

Σύμφωνα με την κ. Σάλλα, οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, θα γίνουν με σκοπό να δημιουργηθεί στο οινοποιείο ένα σύγχρονο εκθετήριο και πωλητήριο κρασιών, καθώς και ξεχωριστοί χώροι γευσιγνωσίας, εκπαίδευσης και παρουσίασης των προϊόντων. Συγχρόνως, η μεγάλη αίθουσα θα διατίθεται και για ιδιωτικές εκδηλώσεις, ενώ αναδιαμορφώνεται το κελάρι, όπου επεκτείνονται και εξελίσσονται οι σύγχρονες και ποιοτικές μέθοδοι παλαίωσης, ενώ δημιουργούνται οι υποδομές που θα φιλοξενήσουν μοναδικές οινικές εμπειρίες των φίλων του κρασιού.

Στις πτέρυγες δεξιά και αριστερά του οινοποιείου, θα διαμορφωθούν 10 πολυτελείς σουίτες για τη φιλοξενία επισκεπτών και οινόφιλων, καθώς και για τα μέλη του Semeli Wine Club. Πρόκειται για ένα club ειδικών προνομίων, τα μέλη του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν πρώτοι τις νέες σοδειές, να συμμετέχουν σε κάθετες γευστικές δοκιμές και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στο οινοποιείο, ενώ θα απολαμβάνουν προνομίων τόσο στις τιμές των κρασιών, όσο και στις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Λιγότερα τα έσοδα από τον ΕΦΚ στο κρασί

Απαντώντας στο ερώτημα για τις επιπτώσεις από την επιβολή του ειδικού φόρου στο κρασί ύψος 20 λεπτών ανά λίτρο που εφαρμόστηκε από την 1/1/2016, η κ. Σάλλα υπογράμμισε ότι ούτε το δημόσιο εισέπραξε τα ποσά που προσδοκούσε, πολύ σε περισσότερο όμως αλλοίωσε τα δεδομένα της αγοράς, «εκπαιδεύοντας πολλούς στο παρεμπόριο».

Ειδικά για δημόσια έσοδα, επεσήμανε ότι το 2015 ανήλθαν στα 126 εκατ. ευρώ μόνο από το ΦΠΑ, ενώ το 2016 εισέρρευσαν στα ταμεία 95 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ και 21 εκατ. ευρώ από τον ειδικό φόρο. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει έσοδα της τάξης των 55 εκατ. από τον ειδικό φόρο στο κρασί.

Διπλασιασμός των εξαγωγών την επόμενη τριετία

Η Semeli συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σημαντικά οινοποιεία της χώρας, δήλωσε ο Λεωνίδας Νασιάκος,οινολόγος και γενικός διευθυντής της, προσθέτοντας ότι στόχος της Εταιρίας είναι να διπλασιάσει το ποσοστό των εξαγωγών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι οποίες στην παρούσα φάση ανέρχονται περίπου στο 15% του συνολικού της τζίρου. Σήμερα, τα προϊόντα της Semeli εξάγονται κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Κύπρο, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη κ.ά.

Σύμφωνα με τον κ. Νασιάκο, στους βασικούς στόχους της Semeli είναι η ανάδειξη του ποιοτικού δυναμικού του αμπελώνα της Νεμέας με όπλο τη χαρισματική ποικιλία του Αγιωργίτικου, καθώς και η στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Σήμερα η εταιρία απασχολεί εργαζόμενους αποκλειστικά από τις κοινότητες των περιοχών στις οποίες εκτείνονται οι αμπελώνες και στηρίζει έμπρακτα το τοπικό αγροτικό στοιχείο, είτε συμβουλευτικά ως προς την καλλιέργεια των αμπελιών, είτε με οικονομικά κίνητρα επί του αποτελέσματος.

Η συνολική έκταση των αμπελώνων από τους οποίους η Semeli αντλεί την πρώτη ύλη υπερβαίνει τα 1.000 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιόκτητων εκτάσεών της, αλλά και των εκμεταλλεύσεων των συνεργαζόμενων αμπελουργών, είτε από τις ζώνες Π.Ο.Π. Νεμέα και Μαντινεία, είτε από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες αναδιαρθρώνονται, με σκοπό στο άμεσο μέλλον η καλλιέργεια να γίνει βιολογική στο σύνολό της, διαδικασία η οποία προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην πρώτη ύλη.

Η έκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων πρόκειται να διπλασιαστεί την προσεχή πενταετία, με στόχο να δημιουργηθούν ιδανικά terroir για την καλλιέργεια ελληνικών, ξένων και σπάνιων γηγενών ποικιλιών.

Αυτά τα terroir θα εξελιχθούν σε αμπελοτόπια, από τα οποία θα παράγονται ιδιαίτερες ετικέτες κρασιού (single vineyard- single cru).

Βραβεία

Το 2017 είναι η χρονιά της Semeli με 41 βραβεία και διακρίσεις διεθνούς επιπέδου. Τα παραπάνω αφορούν 9 ετικέτες σε 8 διεθνείς διαγωνισμούς.

Ο λευκός ξηρός SEMELI ΑETHERIA 2016 από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά και Chardonnay, κατέκτησε μέσα στη φετινή χρονιά 6 μετάλλια σε διαγωνισμούς οίνου παγκοσμίου επιπέδου.

Την ανώτατη διάκριση ως “Ο Καλύτερος Λευκός Ξηρός Οίνος” κέρδισε ο ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ 2016 (Μοσχοφίλερο και Sauvignon Blanc), o οποίος ξεχώρισε στο διεθνή διαγωνισμό Challenge International du Vin 2017 που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Γαλλία.

Το χρυσό μετάλλιο του κορυφαίου διαγωνισμού στον κόσμο Decanter 2017, απέσπασε το SEMELI THEA MANTINIA 2015 (Μοσχοφίλερο).

Στον ίδιο διαγωνισμό που διεξήχθη πρόσφατα στο Λονδίνο, τα κρασιά του κτήματος απέσπασαν άλλες 8 διακρίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το SEMELI NEMEA GRANDE RESERVE ΤΟΥ 2012, φέτος, στην πρώτη εσοδεία μετά από αρκετά χρόνια, απέσπασε 5 σημαντικά μετάλλια.

Πηγή

To Top