ΔΙΑΦΟΡΑ

Samos Grand Cru: Το κρασί των ηγετών

Share

Ένας ακόμη ηγέτης κράτους, ο πρόεδρος της Γαλλικής  Δημοκρατίας Eμμανουέλ Μακρόν, γεύτηκε το ευχάριστα δροσερό και διακριτικά γλυκό κρασί του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σάμου, το πολυβραβευμένο «Samos Grand Cru» κατά το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017 στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του.

Το μενού που επιλέχθηκε, περιλάμβανε κυρίως γαλλικού τύπου φαγητά, με κάποιες όμως ελληνικές «νότες» που φαίνεται ότι έκαναν τη διαφορά: Φιλέτο γλώσσας meuniere και φιλετάκια μόσχου γαρνιρισμένα με λαχανικά βουτύρου και σάλτσα τρούφας, ενώ «έκλεισε» απολαυστικά με παγωτό saint honore και φρούτα εποχής, συνοδεία του σημαντικότερου πρεσβευτή των οίνων Samos, του «Samos Grand Cru» με χρώμα που μοιάζει με τοπάζι!

Στο Samos Grand Cru αναδύονται τα χαρακτηριστικά αρώματα του μικρόρωγου μοσχάτου της Σάμου. Είναι ένα ευχάριστο, γλυκό και «φρέσκο» κρασί, με απόλυτα ισορροπημένη γεύση. Ένα κλασικό Vin Doux Naturel που παράγεται από καλά ωριμασμένα σταφύλια σε επιλεγμένα ημιορεινά αμπελοτόπια της ακριτικής Σάμου, που παράγεται  με πολύ προσεκτική οινοποίηση, αγάπη και σεβασμό στην ποικιλία που το γεννά, το Άσπρο Μοσχάτο Σάμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Samos Grand Cru, έχει κατά κάποιο τρόπο καθιερωθεί ως “επίσημο” επιδόρπιο κρασί στα δείπνα του Προεδρικού Μεγάρου καθώς και το 2015 ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, είχε εκφραστεί πολύ θετικά για αυτό, το οποίο και συνόδευσε το επιδόρπιο στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Όμως και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα είχε απολαύσει αυτό το εκλεκτό και φρουτένιο γλυκό κρασί Samos Grand Cru στο δείπνο που του παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, το Νοέμβρη του 2016.

Πηγή

To Top