ΔΙΑΦΟΡΑ

Ροζέ κρασί

Share

ΜΕΡΟΠΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πίνεται κρύο, ταιριάζει στις υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε τους θερινούς μήνες στον τόπο μας και είναι, παγκοσμίως, η νέα τάση στο χώρο του κρασιού.

Το ροζέ κρασί, παραγκωνισμένο και κυρίως παρεξηγημένο για δεκαετίες, κερδίζει συνεχώς έδαφος και ανεβαίνοντας με ταχύτητα την κλίμακα των καταναλωτικών προτιμήσεων, φαίνεται πως είναι η μεγάλη «μόδα» στον παγκόσμιο χώρο του κρασιού.

Τι είναι το ροζέ κρασί;

Σίγουρα δεν είναι τo αποτυχημένο κόκκινο ούτε ανακατεμένο λευκό και κόκκινο κρασί που περίσσεψε. Επίσης, δεν υπάρχουν ροζέ σταφύλια! Το ροζέ είναι ένα κρασί ειδικής οινοποίησης ερυθρών –κατά βάση– ποικιλιών. Μετά τον τρύγο και την αποβοστρύχωση, ο μούστος μαζί με τα στέμφυλα, τα οποία περιέχουν τις ουσίες εκείνες στις οποίες οφείλεται το χρώμα, μπαίνουν σε ψυχόμενες ανοξείδωτες δεξαμενές. Εκεί παραμένουν από λίγες έως πολλές ώρες, ανάλογα με το στυλ και το χρώμα του κρασιού που επιθυμεί ο παραγωγός, έπειτα γίνεται ο διαχωρισμός και ο μούστος ακολουθεί τη διαδικασία λευκής οινοποίησης.

Όλη αυτή η διαδικασία, στην οποία απαιτείται συνδυασμός διαφορετικών τεχνικών οινοποίησης, απαιτεί ιδιαίτερη τέχνη του οινολόγου – παραγωγού, ώστε να δημιουργήσει ένα κρασί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πολλές φορές «αντικρουόμενα». Τι εννοώ μ’ αυτό; Τα ροζέ κρασιά συνδυάζουν χαρακτηριστικά και των δύο μεγάλων κατηγοριών κρασιού – και των λευκών και των ερυθρών. Έτσι, έχουν μεν υψηλές οξύτητες που τα κάνουν δροσερά και τραγανά στο στόμα, αλλά έχουν και κάποιες τανίνες που τους δίνουν «βάρος» και σώμα. Τ

ο χρώμα των ροζέ κρασιών κυμαίνεται από το απαλό ροζ έως το ανοιχτό κόκκινο και συνήθως προσδίδουν ξεχωριστές αρωματικές διαστάσεις στα συνηθισμένα αρώματα της ποικιλίας από την οποία προέρχονται.

Το ροζέ στο ποτήρι

Πότε και με τι θα πιούμε ροζέ κρασί; Εκείνο που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως πρόκειται για ένα κρασί παντός καιρού και πολλών περιστάσεων. Δοκιμάστε το ως απεριτίφ, την ώρα που δύει ο ήλιος και το χρώμα του εγκλωβίζεται στα ποτήρια σας! Συνοδέψτε μ’ αυτό τα μαγειρεμένα ελαφρά σας κρεατικά, κοτόπουλα και χοιρινά. Οι τανίνες του τούς ταιριάζουν. Και όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο φίλος μου, ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, ο γνωστός Μπαμπατζίμ των αποσταγμάτων, πριν από δεκαπέντε χρόνια: «Το ροζέ είναι το κόκκινο του ελληνικού καλοκαιριού». Ενα κρασί που πίνεται κρύο και ταιριάζει στις ψηλές θερμοκρασίες που έχουμε τους θερινούς μήνες στον τόπο μας.

  • Βάλτε το δίπλα στα λαδερά σας να τα ισορροπήσει με την οξύτητά του αλλά και στα αρωματικά σας, τους δυόσμους, τον άνηθο, τις μαντζουράνες, τη φρέσκια ρίγανη, να τα συμπληρώσει με τα αρώματά του.
  • Ιδανικός σύντροφος στις διάφορες πάστες με θαλασσινά, αλλά και στη δημοφιλή αστακομακαρονάδα των ελληνικών νησιών.
  • Δεν… τρελαίνεται για τα ψητά ψάρια και προτιμάει τα μαγειρευτά, είτε τύπου «α λα σπετσιώτα» είτε μαγειρεμένα με ελαφριές λευκές σαλτσούλες διαφόρων αρωματικών.
  • Αν θέλετε, με ένα ροζέ θα συνοδεύσετε ένα ψητό στα κάρβουνα κρέας. Διαλέξτε ένα στιβαρό ροζέ –από Ξινόμαυρο ίσως– και προτιμήστε ένα τρυφερό αρνάκι ή κατσικάκι, παρά το μοσχάρι.
  • Με ένα ιδιαίτερα αρωματικό ροζέ θα τελείωνα και το δείπνο μου, δίπλα στα καλοκαιρινά φρούτα.

Πηγή

To Top