NEA

Ρεκόρ εξαγωγών για τα γαλλικά κρασιά και ποτά το 2015

Share

Η αξία των εξαγωγών γαλλικών κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών ανήλθε πέρυσι σε ιστορικό υψηλό, κυρίως χάρη στο αδύναμο ευρώ, την ισχυρή ζήτηση για σαμπάνια και κονιάκ και την ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς, με τους παραγωγούς ωστόσο να επισημαίνουν ότι οι όγκοι των εξαγωγών μειώθηκαν.

Ύστερα από δύο χρόνια πτωτικής πορείας, οι πωλήσεις γαλλικών κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στο εξωτερικό ανέκαμψαν και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 11,7 δισ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,7% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδία εξαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου FEVS.

Η αύξηση επαναφέρει τον κλάδο στη δεύτερη θέση της κατάταξης με τις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες στη Γαλλία, πίσω από την αεροπορική βιομηχανία και μπροστά από τα αρώματα και τα καλλυντικά, με τις καθαρές εξαγωγές να ανέρχονται στα 10,4 δισ. ευρώ, ανέφερε η FEVS.

«Υπάρχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα από το ευρώ και οι χαμηλές τιμές πετρελαίου βοήθησαν στις πιο μακρινές αγορές», δήλωσε ο πρόεδρος του FEVS Κριστόφ Ναβάρ, μετά από συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο, αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις για το 2016.

«Είναι σαν τον καιρό, πρέπει να τον εκμεταλλεύεσαι όταν είναι καλός και να προσαρμόζεται όταν είναι κακός», δήλωσε.

Περίπου 60% των εξαγωγών των γαλλικών κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών γίνονται εκτός της ΕΕ. Οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη αγορά της Γαλλίας, χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα υψηλής αξίας και την ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία. Η αμερικανική αγορά τώρα αντιστοιχεί στο 22% των εξαγωγών των γαλλικών κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών. Οι γαλλικές εξαγωγές στην Ασία ενισχύθηκαν από τη σχεδόν 23% αύξηση στις πωλήσεις κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στην Κίνα.

Ωστόσο, η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα καθιστά τον FEVS επιφυλακτικό στις προβλέψεις του για τις πωλήσεις το 2016.

Το κονιάκ ήταν ο βασικός κινητήριος παράγοντας για τον κλάδο των ποτών, με περίπου 20% αύξηση στην αξία των εξαγωγών στα 2,6 δισ. ευρώ. Ο κλάδος οίνου ενισχύθηκε από τις εξαγωγές σαμπάνιας που αυξήθηκαν κατά 12% βάσει της αξίας το 2015 στα 2,7 δισ. ευρώ, με τις συνολικές εξαγωγές κρασιού να ανέρχονται στα 7,9 δισ. ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 6,7% συγκριτικά με το 2014.

Ωστόσο, ο FEVS προειδοποίησε ότι συνολικά οι εξαγωγές κρασιού βάσει όγκου μειώθηκαν κατά 3,6%, κυρίως λόγω της πτώσης που καταγράφεται για μη αφρώδεις οίνους.

Πηγή

To Top