ΔΙΑΦΟΡΑ

Ψηφιακά η υποχρεωτική δήλωση συγκομιδής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου

Share

Oι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 436/2009, όπως ισχύει κάθε φορά.
Ειδικότερα για το έτος 2018, οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας “Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων” στο www.minagric.gr. Η ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής λήγει στις 15 Ιανουαρίου 2019.
Μετά την ολοκλήρωση της Δήλωσης Συγκομιδής, δηλαδή μετά την λήξη της περιόδου υποβολής και τροποποίησης, υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης από τους παραγωγούς του αντίγραφου της δήλωσης που ενέχει θέση βεβαίωσης κατάθεσης Δήλωσης Συγκομιδής.

Σε ποιους αναφέρεται…
Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης συγκομιδής: α) Όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με αμπελοτεμάχια μονοκαλλιέργειας αμπέλου με οινοποιήσιμες ποικιλίες και νόμιμο δικαίωμα φύτευσης, αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού. β) Όλοι οι οινοποιοί που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων υποβάλλουν υποχρεωτικά δήλωση συγκομιδή και για τα δικά τους αμπελοτεμάχια και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής. Επίσης και οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο τρίτου (με τη διαδικασία της παροχής υπηρεσιών ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι η κυριότητα της παραγωγής παραμένει στον αμπελουργό ή αποδεικνύει και έως τρίτου βαθμού συγγένεια), προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό.

Ποιοι απαλλάσσονται…
Απαλλάσσονται της υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων συγκομιδής και παραγωγής οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης είναι λιγότερο από 1 στρέμμα, το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δε διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.
Σε περίπτωση μηδενικής σταφυλικής παραγωγής, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν «μηδενική» δήλωση συγκομιδής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο (π.χ αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι). Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις για αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Επιβολή κυρώσεων σε…
Στις παρακάτω περιπτώσεις δύνανται να προκύψουν κυρώσεις που έχουν την μορφή χρηματικού ποσού και επιβάλλονται σε: α) Περιπτώσεις όπου δε έχει υποβληθεί δήλωση συγκομιδής από τον υπόχρεο, εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας.
β) Περιπτώσεις υπέρβασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης συγκομιδής κατά 15 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο.
Επιπρόσθετα τα αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχει υποβληθεί δήλωση συγκομιδής αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Πηγή

To Top