ΔΙΑΦΟΡΑ

Πρώτη η Αμερική στην κατανάλωση κρασιού – ανεβαίνει δυναμικά η Ελλάδα

Share

H Αμερική είναι η χώρα που θα καθορίζει την παγκόσμια ζήτηση για το κρασί μέχρι το 2018, καθώς χώρες όπως η Κίνα, η Γαλλία και η Ιταλία παρουσιάζουν μια μείωση στη κατανάλωση κρασιού, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από τη Vinexpo και το ερευνητικό κέντρο International Wine & Spirit Research.

Οι άλλες χώρες που αποτελούν μέρος του Top 10 στη κατανάλωση οίνου από πλευράς όγκου, εκτός από αυτές που προαναφέραμε είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αργεντινή, η Ρωσία, η Ισπανία και η Αυστραλία. Όσον αφορά την κατανάλωση κρασιού κατά κεφαλήν, σύμφωνα με την μελέτη, βλέπουμε την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Πορτογαλία να μενουν πίσω, ενώ η Αυστρία και η Ελλάδα έρχονται δυναμικά προς τα πάνω!

Η κατανάλωση οίνου στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 11% (δηλ. 378 εκ. 9λιτρα κιβώτια) μέχρι το 2018, ενώ η αγορά κρασιού της Κίνας θα μειωθεί από 69% έως 25%.

Η επιβράδυνση στην Κίνα προκύπτει από την αργή οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα. Καθώς τα αφρώδη και ροζέ κρασιά είναι αυτά που ηγούνται αυτή τη στιγμή στη παγκόσμια αγορά οίνου, η δυναμική της ανάπτυξης των «ήσυχων κρασιών» μετατοπίζεται πίσω στις ΗΠΑ.

Έτσι, μέχρι το 2018, η Αμερική πιστεύεται ότι θα παραμείνει η χώρα που καταναλώνει το περισσότερο κρασί και θα είναι πολύ πιο μπροστά από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vinexpo, Guillaume Deglise ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Λονδίνο στις 20 Ιανουαρίου: «Βλέπουμε ότι η επιβράδυνση της Κίνας έχει παγιωθεί μετά από δύο ή τρία χρόνια πολύ εντυπωσιακής ανάπτυξης. Η αγορά των ΗΠΑ έχει αναλάβει πλέον ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά.»

Πηγή

To Top