ΔΙΑΦΟΡΑ

Πόσες ημέρες διατηρείται ένα μπουκάλι κρασί αφότου ανοιχτεί;

Share

Μια ερώτηση που μας κάνουν συχνά στο krasiagr.com είναι πόσο καιρό μπορούμε να κρατήσουμε ανοιχτό ένα μπουκάλι κρασί χωρίς να χαλάσει.

Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται. Εξαρτάται από τον τύπο του κρασιού, το πόσο καλά έχει διατηρηθεί το κάθε κρασί και την ποσότητα του κρασιού που έχει απομείνει στην φιάλη. Οι ενισχυμένοι οίνοι, για παράδειγμα, μπορούν να μείνουν ανοιχτοί περισσότερο από μήνα αλλά τα υπόλοιπα κρασιά αντέχουν μόνο 3-5 μέρες. Πιο αναλυτικά:

Αφρώδεις οίνοι
Ένα μπουκάλι με αφρώδη οίνο, βλ. σαμπάνια ή Prosecco, μπορεί να μείνει ανοιχτό 1-3 μέρες, εφόσον φυσικά το ταπώσουμε με wine stopper  και το βάλουμε στο ψυγείο. Τα αφρώδη κρασιά χάνουν γρήγορα το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχουν. Όμως τα αφρώδη που έχουν παραχθεί με την παραδοσιακή μέθοδο, όπως η Cava και η Σαμπάνια θα διαρκέσουν λίγο περισσότερο ανοιχτά από ότι τα αφρώδη που έχουν παραχθεί με την μέθοδο δεξαμενής.

Ελαφριά λευκά, γλυκά λευκά και ροζέ κρασιά

Τα κρασιά με ελαφρύ σώμα, λευκά και ροζέ μπορούν να μείνουν ανοιχτά 5-6 μέρες, ταπωμένα ξανά και φυσικά στο ψυγείο. Θα παρατηρήσετε ότι η γεύση τους θα αλλάξει ελαφρώς μετά την πρώτη μέρα, καθώς το κρασί θα οξειδωθεί. Κάποια κρασιά όμως θα γίνουν ακόμα πιο νόστιμα μετά την πρώτη μέρα ανοίγματος, κυρίως αυτά με ορυκτό χαρακτήρα που προέρχονται από δροσερά κλίματα (π.χ. τα Riesling)

Λευκά κρασιά με γεμάτο σώμα

Τα λευκά κρασιά που είναι λίγο πιο ¨γεμάτα¨ αντέχουν μόνο 3 ως 4 μέρες στο ψυγείο, ταπωμένα. Τέτοια κρασιά μπορεί να είναι κάποια Chardonnay και Viognier που έχουν περάσει από βαρέλι. Αυτό τα κάνει να μην έχουν τόση οξύτητα όσο τα ελαφριά λευκά και γι΄ αυτό “χαλάνε” πιο γρήγορα. Πρέπει όμως να τα έχουμε πάντοτε ταπωμένα και πάντοτε στο ψυγείο. Εάν πίνετε αρκετά από αυτό το στυλ κρασιού τότε μια καλή ιδέα θα ήταν να αγοράσετε vacuum caps ή τρόμπα που αφαρεί τον αέρα.

Κόκκινα κρασιά

Αν ανοίξουμε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί μπορούμε να το διατηρήσουμε 3-5 μέρες, εκτός ψυγείου-αλλά σε δροσερό μέρος-. Φυσικά πρέπει να είναι ταπωμένο ξανά. Όσο περισσότερες τανίνες και οξύτητα έχει το κόκκινο κρασί, τόσο περισσότερο αντέχει ανοιχτό. Για παράδειγμα, ένα ελαφρύ κόκκινο, με λίγες τανίνες, όπως το Pinot Noir δεν αντέχει ανοιχτό τόσο πολύ όσο ένα Petite Syrah. Κάποια κρασιά μάλιστα έχουν ακόμα καλύτερη γεύση αν τα αφήσουμε λίγες ώρες αφότου ανοιχτούν. Αφού ανοίξουμε ένα μπουκάλι με κόκκινο κρασί πρέπει να το αποθηκεύσουμε σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος ή σε ένα ψυγείο κρασιού. Αν δεν έχετε κάτι τέτοιο, βάλτε το κρασί στο ψυγείο. Είναι καλύτερο από το να το αφήσουμε έξω να «βράσει» στους 25 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν πρέπει να βάζουμε το κρασί στο ψυγείο ή όχι.

Ενισχυμένοι οίνοι
Οι ενισχυμένοι οίνοι, όπως το Port ή Mαδέιρα, το Sherry και η Marsala αντέχουν πολύ! Οι ενισχυμένοι οίνοι έχουν πάρα πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι, γιατί είναι ενισχυμένοι κατά την οινοποίηση με εξτρά αλκοόλ . Όμως, αν εκτεθούν στη ζέστη και στο φως χάνουν πιο γρήγορα τη γεύση τους. Όσο πιο γλυκός είναι ο ενισχυμένος οίνος, τόσο περισσότερο αντέχει.

Bag-in-a-Box
Το κρασί που βρίσκεται μέσα σε σακούλα, σε χάρτινη συσκευασία αντέχει αρκετά από τη στιγμή που θα το ανοίξουμε. Μπορεί να μείνει στο ψυγείο, μέχρι και 28 μέρες. Αυτός ο τρόπος εμφιάλωσης του κρασιού είναι βολικός για όσους πίνουν κρασί καθημερινά, γιατί δεν μπαίνει οξυγόνο στον ασκό όταν το ανοίξουμε. Αν το ψάξετε μάλιστα, θα βρείτε κάποια κρασιά σε ασκό που έχουν μια αξιοπρεπή γεύση! Παρολ΄ αυτά το κρασί ασκού έχει ημερομηνία λήξης, λόγω του κανονιστικού πλαισίου για τρόφιμα αποθηκευμένα σε πλαστικό. Καλό είναι λοιπόν, να μην κρατάτε αυτά τα κρασιά περισσότερο από την ημερομηνία λήξης. Προσοχή! Δεν συμβαίνει το ίδιο με το κρασί που βρίσκεται σε χάρτινο κουτί. Αυτό επειδή οξυγονώνεται με το που το ανοίξουμε, έχει τους ίδιους κανόνες με το εμφιαλωμένο κρασί.

Πηγή

To Top