ΔΙΑΦΟΡΑ

Πώς να διαβάσετε την ετικέτα ενός κρασιού

Share

“Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα ενός κρασιού πριν τραβήξετε το φελλό” είναι μια πρόταση που πρέπει να σκέφτεστε πριν αγοράσετε ένα μπουκάλι κρασί.

Εντάξει, ίσως να μην το σκεφτόμαστε πάντα αυτό. Πολλές φορές προτιμάμε να αγοράζουμε ένα κρασί από μια κάβα ποτών για να είμαστε σίγουροι πως θα κάνουμε μια καλή επιλογή. Στο Cava Canava, μια από τις καλύτερες κάβες ποτών στην Αθήνα, θα βρείτε τον κατάλληλο άνθρωπο που θα σας παρουσιάσει όλες τις επιλογές τόσο σε κρασιά όσο και σε άλλα ποτά.

Βέβαια, γιατί να μην γνωρίζετε και εσείς οι ίδιοι πως να διαβάσετε την ετικέτα ενός κρασιού; Μπορείτε να μάθετε πολλά από μια ετικέτα, ειδικά αν γνωρίζετε τι ψάχνετε. Δείτε παρακάτω όλα όσα χρειάζεστε για να γίνετε λίγο πιο ειδικός στα κρασιά.

Χώρα ή περιοχή

Οι περισσότερες ετικέτες κρασιών παρουσιάζουν τη χώρα προέλευσης του προϊόντος, είτε στο επάνω είτε στο κάτω μέρος της ετικέτας. Εάν η χώρα δεν είναι προφανής, μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλεται στο γεγονός ότι ο παραγωγός επέλεξε να προβάλει την περιοχή προέλευσης του οίνου. Ένας καλός κανόνας είναι ότι όσο πιο συγκεκριμένη είναι η ετικέτα τοποθεσίας, τόσο πιο ακριβό είναι το κρασί και – ελπίζουμε – τόσο καλύτερα.

Όνομα κρασιού και παραγωγού

Ομοίως με την προέλευση, το όνομα του παραγωγού θα εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος των περισσότερων φιαλών. Κάθε παραγωγός φέρει τη δική του εμπειρία και μοναδικότητα στα προϊόντα του.

Το κρασί που προέρχεται από κτήμα τείνει να είναι καλύτερο από το κρασί που παρασκευάζεται σε μεγαλύτερη κλίμακα από κάποιον αντιπρόσωπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το άτομο που καλλιεργεί τα σταφύλια, παράγει επίσης το κρασί και πιθανότατα ενδιαφέρεται περισσότερο για την ποιότητα της παραγωγής.

Ποικιλία σταφυλιών

Συνήθως η φιάλη εμφανίζει με σαφήνεια την ποικιλία του σταφυλιού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή. Φυσικά, ανάλογα με το σταφύλι, αυτό θα δείχνει τις νότες γεύσης και το βάθος του κρασιού.

Εάν το μπουκάλι δεν παρουσιάζει το σταφύλι, ίσως ο παραγωγός χρησιμοποίησε ένα μείγμα από περισσότερα σταφύλια. Σε αυτή την περίπτωση, αναζητήστε την ονομασία. Αυτό μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για το ποια σταφύλια θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί μέσα στο μπουκάλι, σύμφωνα με τους κανονισμούς για την περιοχή.

Σε αυτό το σημείο να πούμε πως τα τρία παραπάνω στοιχεία είναι τα πιο σημαντικά όταν πρόκειται να αξιολογήσετε ένα καλό κρασί. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι φυσικά διαθέσιμες σε κάθε φυσική κάβα ή ένα eshop με κρασιά. Tο Wine Outlet, για παράδειγμα, είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο ηλεκτρονικό κατάστημα όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλά στοιχεία για κάθε κρασί ή ποτό. Επίσης, αν δεν το είχατε σκεφτεί πιο πριν, ένα καλό κρασί είναι μια εξαιρετική ιδέα για δώρα Χριστουγέννων, επαγγελματικά δώρα, δώρα για άντρες ή γυναίκες κτλ.

Επίπεδο αλκοόλ

Το επίπεδο αλκοόλ ανά τόνο (ABV) είναι χρήσιμο να το γνωρίζετε. Τα κόκκινα κρασιά κυμαίνονται γύρω στο 13,5% κατά μέσο όρο και τα λευκά κρασιά λίγο χαμηλότερα. Θα βρείτε συνήθως το ποσοστό σε μια λεπτότερη εκτύπωση στο κάτω μέρος της μπροστινής ή της πίσω ετικέτας.

Σε ορισμένες περιοχές, υπάρχει ένα μέγιστο όριο αλκοόλ, για παράδειγμα σε θερμότερα κλίματα όπου τα σταφύλια ωριμάζουν γρήγορα, έχουν μπει όρια για να αναγκαστούν οι παραγωγοί να διατηρήσουν κάποια οξύτητα και ισορροπία.

Γλυκύτητα

Σχεδόν όλα τα ερυθρά κρασιά είναι ξηρά. Αυτό σημαίνει ότι η ζάχαρη του χυμού σταφυλιών μετατράπηκε τελείως σε αλκοόλη αφήνοντας τα επίπεδα υπολειμματικής ζάχαρης πολύ χαμηλά. Αυτό το ελάχιστο επίπεδο ανίχνευσης είναι περίπου τέσσερα γραμμάρια ανά λίτρο.

Τα περισσότερα λευκά κρασιά είναι επίσης ξηρά αλλά μερικά είναι υπέροχα αποξηραμένα ή πιο γλυκά. Αντί να ζητήσετε ένα «ξηρό λευκό κρασί» ζητήστε ένα «Sauvignon blanc» ή ένα «Chardonnay» και θα ακούσετε αυτόματα πιο γνώστες.

Vintage ή μη vintage

Παρατηρείστε το έτος που παράχθηκε το κρασί στην ετικέτα του, αυτό ονομάζεται «vintage». Αν δεν είναι άμεσα σαφής στην μπροστινή ετικέτα, ρίξτε μια ματιά στο λαιμό της φιάλης ή στην πίσω πλευρά.

Το έτος αυτό υποδεικνύει το έτος συγκομιδής των σταφυλιών. Τα χρονικά διαστήματα διαφέρουν από έτος σε έτος. Μια κακή χρονοβόρα καταιγίδα κατά τη συγκομιδή ή το χαλάζι μπορεί να μετατρέψει ένα ελπιδοφόρο vintage σε ένα κακό κρασί.

Η ημερομηνία του τρύγου μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πόση πόσο παλαιωμένο είναι ένα κρασί. Τα μη vintage κρασιά είναι συνήθως έτοιμα για κατανάλωση κατά την διάθεσή τους στην αγορά και είναι γενικά απίθανο να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Επιλέξτε το καλύτερο από το ράφι

Όταν αρχίσετε να το ψάχνετε, υπάρχουν πραγματικά πολλές πληροφορίες για να κατανοήσετε σε μια ετικέτα. Με την εξάσκηση, τη σωστή λίστα έρευνας, θα είστε σε θέση να διακρίνετε τα κρασιά υψηλότερης ποιότητας.

Πηγή

To Top