ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσιάστηκαν οι δρόμοι του κρασιού στη Θεσσαλία

Share

Το μήνυμα του Γ. Μπουτίνα σε εκδήλωση στη Θεσ/νίκη

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε σε μια σημαντική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Μέγαρο Ι. Βελλίδης, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόσφατα, οι αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού των 13 Περιφερειών της χώρας σύναψαν ένα δίκτυο υλοποίησης κοινών τουριστικών δράσεων για την ανάδειξη όλης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η ανάδειξη του οινοτουρισμού στην Ελλάδα.

Ο οινοτουρισμός περιλαμβάνει τόσο τη γεύση όσο και την κατανάλωση ή την αγορά του κρασιού από το μέρος παραγωγής του ή κοντά σ΄αυτό. Η διαφορά του οινοτουρισμού με τα άλλα είδη του εναλλακτικού τουρισμού και του αγροτουρισμού είναι πως ο οινοτουρισμός αποτελείται από επισκέψεις σε αμπελώνες, οινοποιίες, όπου ο τουρίστας μπορεί να γευθεί κρασιά ή ακόμη να πάρει μέρος στη συγκομιδή των σταφυλιών. Η εκδήλωση περιλάμβανε εισηγήσεις των αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού για τους δρόμους του κρασιού στις περιοχές τους και οινογευσία από οινοποιεία της χώρας.

Ο Γ. ΜΠΟΥΤΙΝΑΣ

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Διά Βίου Μάθησης Γιάννης Μπουτίνας ανέφερε τα εξής: «Ιστορικά η Θεσσαλία σχετίζεται άμεσα με το κρασί από τα αρχαιοελληνικά χρόνια μέσω του Πηλίου και των Κενταύρων, οι οποίοι είχαν άσβεστο πάθος για το κρασί. Μάλιστα, ο Διόνυσος τούς είχε συμπεριλάβει στη μόνιμη συνοδεία του δίπλα στον Πάνα, το Σείλινο, τους Σατύρους και του Βάκχες. Εκεί εξάλλου θάφτηκε το Διονύσιο πιθάρι με κρασί, το οποίο περίμενε τέσσερις γενεές τον ημίθεο Ηρακλή για να το γευτεί. Η Θεσσαλία έχει πολλούς ενδιαφέροντες προορισμούς και οι δυνατότητες οινοτουρισμού και επισκέψεων σε οινοποιεία είναι αρκετά αξιόλογες. Το κυριότερο χαρακτηριστικό των θεσσαλικών αμπελώνων είναι ότι βρίσκονται σε (ή πολύ κοντά σε) όμορφα φυσικά τοπία και τουριστικούς προορισμούς, κάνοντας τον οινοτουρισμό στη Θεσσαλία ιδιαιτέρως ελκυστικό».

Συνέχισε την εισήγηση με την παρουσίαση των δρόμων του κρασιού μέσα στη θεσσαλική γη εναρμονισμένων με τα φυσικά τοπία, με τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία της και ανέφερε ότι «συνολικά ο αμπελώνας της Θεσσαλίας με 5,9% είναι, ως προς την έκτασή του, στην 6η θέση του οινικού χάρτη της Ελλάδας μεταξύ των 9 αμπελουργικών περιφερειών. Στην ίδια θέση είναι και ως προς το πλήθος των κρασιών με 231 κωδικούς». Επίσης αναφέρθηκε στις ποικιλίες και στους οίνους ΠΓΕ και ΠΟΠ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κλείνοντας ο κ. Μπουτίνας την εισήγησή του ανέφερε ότι «η Θεσσαλία μπορεί να γίνει οινοτουριστικός προορισμός. Η Θεσσαλία έχει να αναδείξει έναν τεράστιο πλούτο σε πολλαπλό πεδίο. Πολιτισμός, τουρισμός, αγροτική και κτηνοτροφική κληρονομιά, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φαντασθεί κάποιος. Αν δε στραφούμε στην παραγωγή και αν δεν τη συνδέσουμε με τον τουρισμό, δε θα βγούμε από το τέλμα της οικονομίας, όπως συνεχώς τονίζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Το συμπέρασμα είναι ένα: «Τα θεσσαλικά κρασιά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα ευρωπαϊκά, πόσο μάλλον όταν συνδυάζονται με αυτά τα απείρου κάλλους τοπία, τα παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας μνημεία πολιτισμού και τη μοναδική θεσσαλική φιλοξενία. Σας περιμένουμε όλους να περπατήσουμε μαζί τους δρόμους του κρασιού στη Θεσσαλία…».

Ακολούθησε οινογευσία με ποικιλίες από τους οινοποιούς Χρυσοχόου και Τσιλιλή που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Περιφέρειας.

Πηγή

To Top