ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση ελληνικών κρασιών στη Φλωρεντία

Share

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Φλωρεντία η 3η γευσιγνωσία ελληνικών κρασιών. Στην εκδήλωση που οργάνωσε το Επίτιμο Προξενείο της χώρας μας στην Φλωρεντία, συμμετείχαν επτά οινοποιεία από την Ελλάδα και ένα ελληνικό από την Αργεντινή.

Για ένα απόγευμα παρουσίασαν τις δουλειές τους σε επαγγελματίες του κρασιού, το Κτήμα Μουσών από την Άσκρη Βοιωτίας, το Κτήμα Νεραντζή από την Πεντάπολη Σερρών, το Κτήμα Τέχνη Οίνου  που βρίσκεται στο Μικροχώρι Δράμας, το Κτήμα Φλοριάν από τον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, τα Οινοποιεία «Χατζηδάκη« και  «Αρτέμης Καραμολέγκος» από τη Σαντορίνη, το Οινοποιείο Απόστολου Θυμιόπουλου από την Νάουσα και ένα οινοποιείο με έντονο ελληνικό χαρακτήρα, η Bodegas Krontiras που είναι στην Mendoza της Αργεντινής.

Συνολικά παρουσιάστηκαν 33 ετικέτες, πολλές από τις οποίες αποκλειστικά από ελληνικές ποικιλίες –10 από αυτές ήταν 100% Ασύρτικο και όλες άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις σε όσους συμμετείχαν στην γευσιγνωσία.

Τα κρασιά δοκίμασαν αρχικά δημοσιογράφοι κυρίως από τοπικά online μέσα, παραγωγοί και οινολόγοι από την περιοχή της Τοσκάνης,  εισαγωγείς οίνων στην Ιταλία, blogger καθώς και ο γνωστός καθηγητής Πανεπιστημίου Lorenzo Corino, λάτρης και πρωτεργάτης της Βιολογικής καλλιέργειας στην Ιταλία, γνωστός για το βιβλίο του  «VINEYARDS, WINE, LIFE: my naturalthoughts».

Από τις 18:30 και μετά η γευσιγνωσία ήταν ανοιχτή για το κοινό και κυρίως για τους sommelier.

Όπως είπε στο ert.gr η Επίτιμη Πρόξενος, κυρία Ποτούλα Πετρακάκου: «Με τους Ιταλούς έχουμε πολλά κοινά στοιχεία στην κουλτούρα μας και το κρασί είναι ένα από αυτά. Το ελληνικό κρασί τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά και βγαίνει με αξιοπρέπεια προς τα έξω. Για εμάς είναι μεγάλο ζητούμενο η εξωστρέφεια».

Στην ερώτηση πόσο δύσκολο είναι να μιλήσεις για το ελληνικό κρασί στους Ιταλούς,  στην καρδιά της σημαντικότερης οινοπαραγωγικής περιοχής τους, την Τοσκάνη, η κυρία Πετρακάκου μας λέει: «Στην αρχή υπήρχαν δυσκολίες αλλά έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη μας προσπάθεια και σιγά-σιγά η κατάσταση βελτιώνεται. Από την στιγμή που ο κόσμος εδώ αγαπάει τόσο πολύ το κρασί, σίγουρα θα συναντήσουμε ανθρώπους που είναι ανοιχτοί να δοκιμάσουν και να μάθουν για το ελληνικό κρασί. Σκοπός μας τώρα είναι να υπάρξει μια ακόμα μεγαλύτερη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων, ειδικά στο κρασί, τομέα που αποτελεί μία από τις βασικές δυνάμεις στις ελληνικές εξαγωγές».

Συνολικά περίπου 200 άτομα βρέθηκαν στην Divina Enoteca, αριθμός ιδιαίτερα ικανοποιητικός για τους διοργανωτές, ενώ και τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε site και blog βρήκαν θετική ανταπόκριση. Σχετικές δημοσιεύσεις έγιναν από τους wineloversitaly, αλλά και στα οινικά blog divinpensando και divinosenzaglutine.

«Πολύτιμη πρωτοβουλία» χαρακτηρίζει την εκδήλωση που οργάνωσε το Προξενείο η κυρία Κωνσταντίνα Χρυσού από το «Οινοποιείο Χατζηδάκη» και προσθέτει: «Τόσο η Επίτιμη Πρόξενος κυρία Πετρακάκου, όσο και ο Γραμματέας του Προξενείου κύριος Παπανδρέου, μας έδωσαν την δυνατότητα να αναδείξουμε τα κρασιά του Οινοποιείου μας και γενικότερα τα ελληνικά κρασιά με τον καλύτερο τρόπο, σε πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους εκτός ελληνικών συνόρων και πραγματικά τους είμαστε ευγνώμονες. Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, με διαφορά. Ευχόμαστε ολόψυχα να υπάρξουν άξιοι μιμητές τους. Σημαντικός δεν ήταν μόνο ο αριθμός των επισκεπτών, αλλά κυρίως το γεγονός, πως οι περισσότεροι από τους επισκέπτες γνωρίζουν και ξέρουν να ξεχωρίζουν τι σημαίνει ποιοτικό κρασί. Ορισμένοι από αυτούς έμειναν πραγματικά έκπληκτοι από τα ελληνικά κρασιά και προς μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε πως έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι από τα κρασιά του οινοποιείου μας. Τα υπέροχα λόγια που ακούσαμε από αυτούς τους ανθρώπους, μας γέμισαν χαρά και μας έδωσαν δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας».

Στην επόμενη εκδήλωση για το ελληνικό κρασί που σχεδιάζει το Προξενείο αναμένεται να  παρουσιαστούν κρασιά αποκλειστικά από γηγενείς ελληνικές ποικιλίες.

Πηγή

To Top