ΔΙΑΦΟΡΑ

Παρουσίαση του ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ ΑΡΓΑΤΙΑ

Share

Το οινοποιείο της Αργατίας βρίσκεται στο Ροδοχώρι, σε υψόμετρο 540 μ, σε απόσταση 12 χλμ. από τη Νάουσα, την καρδιά της ομώνυμης αμπελουργικής ζώνης. Οι επισκέπτες του θα ξεναγηθούν σε ένα μικρό μοντέρνο οικογενειακό οινοποιείο και θα μυηθούν στις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας της αμπέλου και στα «μυστικά» της παραγωγής κρασιού.

Δείτε την λίστα των κρασιών του οινοποιείου εδώ: http://www.argatia.gr/

Παρουσίαση του ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ ΑΡΓΑΤΙΑ

Argatia Winery2

Οι αμπελώνες της Αργατίας

Οι αμπελώνες μας βρίσκονται εγκατεστημένοι σε δύο περιοχές, στην Κράσνα Ροδοχωρίου και στην Λάκκα Γιαννακοχωρίου.Η περιοχή της Κράσνας βρίσκεται σε υψόμετρο 270 μ. και είναι μια περιοχή με ήπιο ανάγλυφο, ομαλές κλίσεις και αμμοαργιλώδη ως αργιλοπηλώδη κυρίως εδάφη, ενώ η Λάκκα βρίσκεται λίγο χαμηλότερα σε υψόμετρο 260μ και περιλαμβάνει πιο ελαφρά εδάφη, κυρίως αμμώδη ως αμμοπηλώδη.

Στην Κράσνα η εγκατάσταση των αμπελώνων ξεκίνησε το 2000 με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο (κλώνος V6 και V3), Νεγκόσκα, Μοσχόμαυρο, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Αθήρι, εμβολιασμένες στο υποκείμενο 1103 Paulsen. Στη Λάκκα η εγκατάσταση των αμπελώνων ξεκίνησε το 2008 αποκλειστικά με Ξινόμαυρο (κλώνος V6 και V3). Οι αμπελώνες καλλιεργούνται με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ. Στόχος όλων των εφαρμοζόμενων καλλιεργητικών τεχνικών είναι η απόκτηση φυτών μέτριας ζωηρότητας και παραγωγικότητας, αναγκαία συνθήκη για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Οι ποικιλίες σταφυλιών των αμπελώνων.

Στον αμπελώνα της Κράσνας καλλιεργούνται οι ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αθήρι, Ξινόμαυρο, Ξινόμαυρο κλώνος 3, Ξινόμαυρο κλώνος 6, Νεγκόσκα, Μοσχόμαυρο, Μαυροδάφνη. Στον αμπελώνα της Λάκκας καλλιεργούνται οι κλώνοι 3 και 6 του Ξινόμαυρου.

Το Ξινόμαυρο της Αργατίας

Η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδίτικου χώρου, καλλιεργούμενη κυρίως στη Νάουσα, Γουμένισσα, Αμύνταιο, Αγιο Ορος, Οσσα, Τρίκωμο, Κοζάνη, Ραψάνη, Ιωάννινα, Μαγνησία, Καστοριά και Τρίκαλα. Η συνολικά καλλιεργούμενη με Ξινόμαυρο έκταση ξεπερνά τα 18.000 (έτος 2000) στρέμματα. Εμφανίζει μεγάλη παραλλακτικότητα που εντείνεται από τις διαφορετικές εδαφοκλιματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλλιεργείται.

Σαν φυτό είναι ζωηρό, εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωίδιο, το βοτρύτη, πολύ ευαίσθητο στην ξηρασία. Ορισμένες χρονιές εμφανίζει φυλλοξηρικές κηλίδες στα φύλλα. Δίνει διαφορετικούς τύπους κρασιών ανάλογα με τα εδάφη στα οποία καλλιεργείται. Σε ελαφρά εδάφη δίνει πιο φρουτώδη και πιο φρέσκα κρασιά, ενώ σε μέσης μηχανικής σύστασης ως βαρειά εδάφη, ασβεστώδη, καλής στράγγισης, πλούσια κρασιά με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης. Δίνει ποιοτικότερο σταφύλι όταν η ζωηρότητα των φυτών ελέγχεται, όταν η υδατική τροφοδοσία των φυτών είναι ομαλή καθόλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου (με εξαίρεση το στάδιο της ωρίμανσης που απαιτείται ένα ελαφρό στρεσσάρισμα των φυτών), όταν η φυλλική επιφάνεια είναι αρκετή και καλά διευθετημένη στο χώρο ώστε να θρέψει σωστά την παραγωγή, και όταν το φορτίο των φυτών μικρό (ο σημαντικότερος παράγοντας ποιότητας του Ξινόμαυρου).

Το αυστηρό κορυφολόγημα  και η αφαίρεση μεγάλης φυλλικής επιφάνειας με το ξεφύλλισμα έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα του σταφυλιού. Λόγω της μεγάλης του ζωηρότητας πρέπει να αποφεύγονται οι καλλιεργητικές τεχνικές που την εντείνουν (αζωτούχες λιπάνσεις, υπερβολικές αρδεύσεις). Είναι καλιόφιλη ποικιλία που δείχνει έντονα την έλλειψη τόσο στα φύλλα (ακόμα και πριν την ανθοφορία) όσο και στο κρασί (μεγάλη οξύτητα). Σε χρονιές δροσερές εμφανίζει σε ορισμένες περιοχές δυσκολία ωρίμανσης και εκεί έχει ανάγκη τη συνδρομή βελτιωτικών ποικιλιών.

Διαμορφώνεται σε κύπελλο (έχει ορθόκλαδη βλάστηση) αλλά κυρίως σε γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και κλαδεύεται κοντά στα 2 μάτια (και ο τυφλός ή τσίμπλα είναι γόνιμος).  Ξεκινά την βλάστηση στα μέσα του Απρίλη και ωριμάζει μετά τις 20 του Σεπτέμβρη. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2-3 σταφύλια μέτρια ως μεγάλα, βάρους που φθάνει τα 400 g, συνήθως πτερυγωτά, κωνικά ως κυλινδροκωνικά, αρκετά πυκνόραγα. Ο ποδίσκος κόβεται εύκολα, δημιουργώντας πρόβλημα την περίοδο του γυρίσματος των σταφυλιών στις ανεμόπληκτες περιοχές, αλλά διευκολύνοντας και τον τρυγητό. Οι ράγες είναι μέσου μεγέθους, βάρους 2.4 g, σφαιρικές, με φλοιό παχύ κυανομελανού χρωματισμού και σάρκα χυμώδη, υπόξινης γεύσης, με 1-3 μέτρια γίγαρτα στο εσωτερικό της.

Οι ράγες αποχωρίζονται σχετικά εύκολα από τον ποδίσκο και αντιπροσωπεύουν το 96% του βάρους του σταφυλιού, ενώ οι φλοιοί με τα γίγαρτα αποτελούν το 15% του βάρους των ραγών. Το γλεύκος του Ξινόμαυρου είναι πλούσιο σε σάκχαρα και οξέα, μέτριας περιεκτικότητας σε ανθοκυάνες, πλούσιο σε ολικές φαινόλες. Σαν πολυδύναμη ποικιλία που είναι δίνει διαφορετικούς τύπους προϊόντων.

Από σταφύλια του Ξινόμαυρου παράγονται οι ερυθροί ξηροί οίνοι Ο.Π.Α.Π. «Νάουσα», «Αμύνταιο», «Γουμένισσα» (μαζί με σταφύλια της Νεγκόσκας), «Ραψάνη» (μαζί με σταφύλια του Κρασάτου και του Σταυρωτού), ο αφρώδης ροζέ ξηρός και ο αφρώδης ροζέ ημίγλυκος οίνος Ο.Π.Α.Π. «Αμύνταιο», ο ημίγλυκος ερυθρός Ο.Π.Α.Π. «Νάουσα» και αρκετοί Τοπικοί και άλλοι επιτραπέζιοι οίνοι.

Τα τελευταία χρόνια έχουν απομονωθεί, 5 κλώνοι του Ξινόμαυρου, μέσα από τη διαδικασία της κλωνικής επιλογής που πραγματοποιήθηκε στην Βίτρο Ελλάς Α.Ε.

Οι δύο από αυτούς και πιο συκγεκριμμένα οι κλώνοι V3 και V6 έχουν αποδειχθεί από τις πειραματικές οινοποιήσεις ότι διαθέτουν τα πιο αξιόλογα οινικά χαρακτηριστικά και αυτοί οι δύο κλώνοι επιλέχθηκαν για καλλιέργεια στους αμπελώνες της Αργατίας

Argatia Winery3

Τα κρασιά της Αργατίας:

  • Ξινόμαυρο 2007
    Το ξινόμαυρο του 2007 με πολλές υποσχέσεις για ένα μεγάλο κρασί
  • Αργατία Λευκός 2009
    Οίνος ξηρός, με κυρίαρχα αρώματα λουλουδιών εσπεριδοειδών (κίτρου) με νότες μελιού, πλούσιο σώμα, όγκο και επίγευση μεγάλης διάρκειας
  • Το Ξινόμαυρο της Χρονιάς 2006
    2006, ένα Ξινόμαυρο τυπικό μιας δροσερής και βροχερής σχετικά χρονιάς
  • “Νάουσα” 2011, η πρώτη μας Νάουσα
    Μια εξαιρετική χρονιά για την πρώτη μας Νάουσα
  • Αργατία ερυθρός 2009
    Η πρόταση μας για το καθημερινό κόκκινο κρασί
  • Το κλασσικό ξινόμαυρο του 2004
    Η πρώτη σοδειά με ξινόμαυρο.
  • 2005.Το ξινόμαυρο που έκανε την διαφορά
    Η σοδειά αυτή έδειξε ότι τα κρασιά από ξινόμαυρο μπορούν άξια να ανταγωνιστούν και να κερδίσουν τους καταναλωτές όχι μόνο του ξινόμαυρου
  • Ξινόμαυρο 2008
  • Αργατία Λευκός 2010
    Τυπικό λευκό της Αργατίας. γεμάτο με αρώματα κίτρινων φρούτων, καλοκαιρινών λουλουδιών αλλά και γήινα ορυκτά αρώματα που τα βρίσκουμε έντονα και στη μακριά επίγευση
  • Αργατία λευκός 2011
    Το τυπικό λευκό κρασί της Αργατίας στην έκφραση μιας εξαιρετικής χρονιάς
  • Αργατία Ερυθρός 2011
    Το καθημερινό κόκκινο της Αργατίας
  • Ξινόμαυρο 2009, Τοπικός Οίνος Μακεδονίας
    Ένα δροσερό και φρουτώδες Ξινόμαυρο, τυπικό μιας δροσερής χρονιάς
  • Αργατία Λευκός 2012. Π.Γ.Ε Μακεδονία
    Ένα υπέροχο λευκό μιας εξαιρετικής χρονιάς
  • Αργατία Ερυθρός Π.Γ.Ε. Μακεδονία 2012
    Το καθημερινό ερυθρό κρασί της Αργατίας
  • Αργατία Λευκός Π.Γ.Ε. Μακεδονία 2013
    Μία τυπική λευκή Αργατία
  • Ένα τυπικό Ξινόμαυρο
    Ένα τυπικό Ξινόμαυρο μιας χρονιάς με αρκετά τερτίπια στο τρύγο.
  • Λευκός 2014, Τοπικός Οίνος Μακεδονίας
    Παρόλη τη δύσκολη χρονιά του 2014, η μικρότερη από τη συνήθη παραγωγή των λευκών μας ποικιλιών, επέτρεψε την παραγωγή ενός ισορροπημένου και με μεγάλη διάρκεια κρασιού.
  • Νάουσα Αργατία 2012
    Μια εξαιρετική χρονιά για τη Νάουσά μας
  • ΑΡΓΑΤΙΑ ΛΕΥΚΟΣ 2015, ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    Μια ενδειαφέρουσα χρονιά για το λευκό της Αργατίας, με εξαιρετικό αρωματικό δυναμικό και πολύ καλή οξύτητα.

ΠΗΓΗ: www.WineNews.gr

To Top