NEA

Άρωμα Παλέρμο στο κέντρο της πόλης

Share

Έξι κρασιά από τη Σικελία δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά στην Αθήνα

Για πρώτη φορά ήρθε στην Ελλάδα ο παραγωγός Νικολάς Γκάτι Ρούσο και παρουσίασε τα κρασιά του.

Τα Σιτσιλιάνικα κρασιά κρύβουν τη γοητεία του άγνωστου και ανεξερεύνητου. Τους ακολουθεί η φήμη των συναρπαστικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και αυτή τους έφερε πρόσφατα στα ποτήρια μας. Για πρώτη φορά ήρθε στην Ελλάδα ο παραγωγός Νικολάς Γκάτι Ρούσο και παρουσίασε τα κρασιά του σε μια βραδιά με άρωμα Σικελίας στο Food Mafia- V4.
Ο Νικολάς Γκάτι, ένας πολύ ενδιαφέρων άνθρωπος, με καταγωγή από τη Μεσσίνα, περιοχή δίπλα στο Παλέρμο, από την αεροναυπηγία και τις τηλεπικοινωνίες στο Μπουένος Άιρες, επέστρεψε στην πατρίδα του για να αναλάβει το οικογενειακό οινοποιείο Tenuta Gatti.

To εμβληματικό οινοποιείο λειτουργεί από το 1825 και με την επιστροφή του Νικολά, πήρε νέα πνοή. Οι χώροι εκσυγχρονίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν καινούργιες φυτεύσεις στους εντυπωσιακούς αμπελώνες, που καλλιεργούνται οργανικά. Ανάμεσα στις ποικιλίες που ευδοκιμούν, στα 170 ιδιόκτητα στρέμματα, υπάρχουν αρκετές γηγενείς, παραδοσιακές και σπάνιες ποικιλίες της περιοχής, που εξελίσσονται και αναδεικνύονται από το οινοποιείο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Grillo, Insolia, Malvasia, Nocera και Nero d’Avola. Στις περισσότερες ετικέτες του κτήματος πρωταγωνιστούν οι τοπικές ποικιλίες και σε κάποιες περιπτώσεις ενισχύονται από την παρουσία διάσημων διεθνών ποικιλιών, όπως για παράδειγμα οι Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir και Sauvignon Blanc. Στη σικελιάνικη  βραδιά που στήθηκε πριν από λίγο καιρό, τα κρασιά έκλεψαν τις εντυπώσεις και τους ουρανίσκους επιβεβαιώνοντας την φήμη τους για προσωπικότητα και φινέτσα.

Το λευκό Catalina, Mamertino Doc από τις ποικιλίες Inzolia και Grillo ήταν ευχάριστη αποκάλυψη. Ένα ζωηρό κρασί με έντονα αρώματα λευκών λουλουδιών ωραία μπλεγμένα με τροπικά φρούτα και βοτανικές νότες. Το ροζέ Paula Nocera έσκασε με δύναμη στη μύτη και στον ουρανίσκο μας νότες φράουλας εμπλουτισμένες με πιπέρι. Το ερυθρό Franco IGT Sicilia, από το γνωστό δίδυμο Merlot- Cabernet, δημιούργησε τις καλύτερες εντυπώσεις συνδυάζοντας τη γοητευτική μύτη με αρώματα φρούτων του δάσους, βοτάνων και βανίλιας, με το μαλακό, βελούδινο και γεμάτο στόμα. Το επόμενο, επίσης ερυθρό, Martiniano IGT, Sicilia από το πρωτότυπο ζευγάρι Nero d’ Avola και Cabernet προκάλεσε εκρήξεις μούρων και μπαχαρικών και, τέλος, την καλύτερη επίγευση άφησε ένα εξαιρετικό κρασί το Curpane Mamertino Doc. Το κρασί που προέρχεται από την ένωση των ποικιλιών Nocera και Nero d’Avola περνάει δώδεκα μήνες από βαρέλι και τέσσερις μήνες στη φιάλη. Το αποτέλεσμα είναι στιβαρό με ένα σύνθετο μπουκέτο μούρων, φραγκοστάφυλων, πιπεριών και δέρματος.

Η επαφή με τα Σικελιάνικα κρασιά διευρύνει την οινική εμπειρία. Δοκιμάζεις κάτι διαφορετικό, πρωτότυπο, που παντρεύει τη δυναμική και την πολυπλοκότητα με τη φινέτσα και την κομψότητα.

Τα κρασιά του Tenuta Gatti μπορούν πολύ εύκολα να κάνουν παρέα σε πιάτα από ελαφριά μέχρι πολύ έντονα. Απόδειξη, ότι στάθηκαν επάξια δίπλα στις έντονες γεύσεις που ετοίμασε ο Ηλίας Σκουλάς εμπνευσμένος από την γαστρονομία του Παλέρμο. Πορκέτα, προβολόνε, συκωτάκια πουλιών και πολλά ακόμα, έδεσαν απόλυτα με τα γευστικά κρασιά.

Πηγή

To Top