ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οκτώ αλλαγές σχετικά με το κρασί μέσα στο 2016

Share

Η οινοκριτικός Elin McCoy ξεδιπλώνει τις απόψεις της στο Bloomberg για τον τρόπο που θα αλλάξει ο κόσμος του κρασιού το 2016. Διαβάστε για το Coravin, τον αγγλικό αφρώδη οίνο, το Cabernet Franc που ανεβαίνει και πολλά άλλα…

«Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και των νέων τεχνολογιών (όπως τη δυνατότητα να ελέγχουμε τις τιμές του κρασιού μέσω smartphones) είναι στο ραντάρ μου για το 2016. Ο αφρώδης οίνος, ειδικά το πανταχού παρών Prosecco, εξακολουθεί να υπερισχύει αλλά τα premium κρασιά έρχονται προς τα πάνω δυναμικά. Ομοίως και τα ροζέ.»

«Το μέλλον για το κρασί φαίνεται λαμπρό, αν και η craft beer όπως και ο μηλίτης κερδίζουν ολοένα και περισσότερο την προσοχή. Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ (στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ιδιαίτερως) προτιμούν να πίνουν πιο ακριβά μπουκάλια, αν και υπάρχουν πολλές εκλεκτές ετικέτες που μπορούμε πλέον να αγοράσουμε με λιγότερα από 50 δολάρια. Επίσης, το γεγονός ότι τo “wine red” είναι η νέα τάση της μόδας για το χρώμα των παπουτσιών, δεν βλάπτει κανέναν!»

«Να λοιπόν τι βλέπω μέσα στη μαγική μου σφαίρα για την ερχόμενη χρονιά»:

1. Ο Αγγλικός αφρώδης οίνος θα απογειωθεί

«Η συνειδητοποιήση ότι ο αγγλικός αφρώδης οίνος είναι ποιοτικός έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο όταν ο οίκος σαμπάνιας Taittinger ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι αγόρασε έναν αμπελώνα στο Κεντ και σχεδιάζει να παράγει ποιοτικούς αφρώδεις οίνους υπό την ετικέτα Domaine Evremond. Προβλέπω ότι και άλλοι οίκοι σαμπάνιας θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η περίφημη κρύα περιοχή της Καμπανίας είναι τώρα θερμότερη από ό, τι ήταν πριν από μια γενιά, ενώ ακόμα και η δροσερή νότια Αγγλία, η οποία έχει το ίδιο ασβεστολιθικό έδαφος με τη Καμπανία θερμαίνεται με ένα επωφελή τρόπο. Παραγωγοί όπως Ridgeview, Nyetimber, και Coates & Seely κάνουν ωραία αφρώδη αλλά δεν εξάγουν αρκετά. Αν οι Γάλλοι τους δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης αυτό είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει.»

2. Οι φυσικοί οίνοι θα γίνουν mainstream

«Αφού απευθύνθηκαν αρχικά μόνο σε ένα μικρό, ελιτίστικο κοινό, οι φυσικοί οίνοι είναι έτοιμοι να προσελκύσουν ένα μεγαλύτερο κοινό, ειδικά αυτό που συχνάζει σε μικρά, μοντέρνα εσταιτόρια με ψαγμένους σομελιέ.. Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, προστέθηκαν τρία νέα natural wine bar, το 2015, συμπεριλαμβανομένου του Wildair και του The Four Horsemen, ένα πρότζεκτ δύο αστέρων του James Murphy.

Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στις μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές, αλλά και σε μέρη όπως το Ώστιν, το Τέξας και τοNashville, το Tennessee, κοκ.

Από τη μια είναι αναπόφευκτο οι καταναλωτές να στραφούν σε λιγότερο βιομηχανοποιημένα προιόντα, αν συνδυαστεί αυτό με το γεγονός ότι η ποιότητα του φυσικού κρασιού έχει βελτιωθεί. (Κοιτάξτε τα pétillant-naturel bubblies , ένα διασκεδαστικό νέο προιόν, με το οποίο πειραματίζεται φέτος περίπου μισή ντουζίνα αμερικάνων οινοποιών.)

Και από την άλλη, αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί εστιάτορες υιοθετούν μια πιο περιεκτική άποψη σχετικά με το κρασί, συμπεριλαμβάνοντας στις λίστες τους και πιο σκληροπυρνηικά κρασιά χωρίς προσθήκη θειώδων, κορυφαία βιολογικά και δυναμικά κρασιά όπως αυτά από το Domaine Michel Lafarge και το Chateau Lafite μπορούν να συνυπάρχουν στην ίδια λίστα.»

3. Το hot σταφύλι του 2016 θα είναι το Cabernet Franc

«Mπορεί δεκάδες περίεργες, εξωτικές ποικιλίες με ονόματα που δύσκολα προφέρεις να δημιουργήσουν θόρυβο γύρω από το όνομα τους αλλά νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα του Cabernet Franc.

H πιο σημαντική ερυθρά ποικιλία της Loire Valley (που ως περιοχή προκαλεί από μόνη της τσυζητήσεις) είναι ένα αστέρι που θα λάμψει στη Χιλή, Καλιφόρνια, Ουάσιγνκτον, Αργεντινή, Νότια Αφρική, Virginia και Finger Lakes. Γιατί; Είναι εξαιρετικά ευέλικτη ποικιλία που κάνει αρωματικά, κομψά κρασιά με γήινες, πικάντικες, βοτανικές νότες και μια φιλική οξύτητα στον ουρανίσκο. Και καθώς το κλίμα θερμαίνεται στο Μπορντό, οι οινοποιοί σε έγκριτα κτήματα του Pomerol όπως το Chateau Lafleur προσθέτουν περισσότερο cab franc στο blend Merlot / Cabernet Franc επειδή τα σταφύλια έχουνμεγαλύτερη οξύτητα και χαμηλότερο βαθμό αλκοόλ.»

4. Η Ιταλία είναι η νέα Βουργουνδία

«Η Βουργουνδία είναι ακόμα πολύ hot και είναι αυτή που προσελκύει τα πολλά λεφτά σε κάθε δημοπρασία οίνου. Αλλά όπως τα μεγάλα Μπορντό πέφτουν χαμηλά στο διεθνές wine exchange Liv-ex και η Βουργουνδία φαίνεται ακριβή για τους δισεκατομνυριούχους, έτσι ιταλικά κρασιά όπως Ornellaia, Sassicaia και Brunello di Montalcinos του 2010 φαίνονται πραγματικές ευκαιρίες.

Πιστεύω ότι το Piedmont θα είναι η νέα περιοχή που θα αγαπήσουν οι συλλέκτες που απορρίπτουν τις τιμές της Βουργουνδίας. Τα Barolo και τα Barbaresco προσφέρουν αναλογικά πολλά από αυτά που κάνουν μια Βουργουνδία ελκυστική: Είναι υπέροχα αρωματικά κρασιά, είναι κρασιά terroir, ταιριάζουν με πολλά φαγητά και έχουν περίπλοκη γεύση που προέρχεται από ενιαίους αμπελώνες.»

5. Υπερπολυτελή οινοτουριστικά προγράμματα σε τιμές “κοψοχρονιά”

«Όταν οι τιμές των κορυφαίων κρασιών παίρνουν την κατηφόρα, γιατί να μην γίνει το ίδιο και με τα οινοτουριστικά προγράμματα; Το Castello di Amorosa, στη Napa Valley, μια αναπαράσταση κάστρου της Τοσκάνης, του 13ου αι. 107 δωματίων, με κελάρια παλαίωσης και χώρους ζύμωσης έχει ήδη αρχίσει να ρίχνει τις τιμές στα expensive winery tours. Τα VIP πακέτα κοστίζουν από $ 1.000 έως $ 20.000, και περιλαμβάνουν μια κεφαλή βαρελιού που μπορεί να φέρει το όνομά σας, ένα δερματόδετο άλμπουμ φωτογραφιών σας από την ολοήμερη ξενάγηση που λαμβάνονται από έναν επαγγελματία φωτογράφο, 288 φιάλες Cabernet Sauvignon από το δικό σας βαρέλι κρασί, με εξατομικευμένες ετικέτες, και ακόμη και ένα κουτί 15 πούρων Montecristo από τη συλλογή Platinum.

Ο οίκος σαμπάνιας Duval-Leroy έχει ξεκινήσει την απόλυτη περιήγηση, στην οποία μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε το δικό σας μίγμα, το οποίο θα σας παραδοθεί σε χαραγμένα μπουκάλια! Ελάχιστη παραγγελία 1000 φιαλών με κόστος € 40.000 ευρώ.»

6. Το κρασί με το ποτήρι (by-the-Glass) επιστρέφει στο μέλλον

«Ένας συνδυασμός από συγκλίνουσες τάσεις θα οδηγήσουν στο να προσφέρονται πολλά και καλύτερα κρασιά με το ποτήρι, σε πολλά εστιατόρια παντού. Οι περίεργοι καταναλωτές ψάχνουν τρόπους για να διευρύνουν τους γευστικούς τους ορίζοντες. Η αύξηση των wine-bars αντανακλά στον τρόπο που τρώνε και πίνουν. Επιπλέον, νέα πρωτοποριακή τεχνολογία που ευνοεί το κρασί με το ποτήρι είναι πλέον διαθέσιμη.

Το εστιατόριο Les 110 de Taillevent, μια χαλαρή, λιγότερο ακριβή έκδοση ενός τυπικού εστιατορίου του Παρισιού, άνοιξε ένα υποκατάστημα στο Λονδίνο τον Οκτώβριο, με, ναι, 110 κρασιά σε ποτήρι! Εν τω μεταξύ, στο Σαν Φρανσίσκο, το Dirty Water άνοιξε στο κτίριο που στεγάζεται το Twitter τον Ιούλιο με 114 επιλογές σε ποτήρι και τιμές από $ 10 έως $ 300.

Η κύρια τεχνολογία που αλλάζει το παιχνίδι είναι το Coravin, μια συσκευή που επιτρέπει να αφαιρεθεί το κρασί από το μπουκάλι, διατηρώντας παράλληλα το υπόλοιπο φρέσκο. Μετά από μια αρχική δυσλειτουργίες (σπασμένα μπουκάλια, κλπ) λανσαρίστηκε μία νέα, βελτιωμένη έκδοση αυτό το χρόνο. Αναμείνετε πολλά άλλα να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν το 2016.»

7. Έρχονται οι καντίνες κρασιού

«Mε δεδομένη την δημοτικότητα που έχουν οι καντίνες τροφίμων, οι οινοποιοί στο Saint-Emilion αποφάσισαν να λανσάρουν μια καντίνα κρασιού-ένα λαμπερό κόκκινο vintage Citroen του 1976, που πάνω του γράφει την φράση: “Saint-Emilion Wine Trip” Αυτή η κινητή αίθουσα γευσιγνωσίας θα κάνει 15-20 στάσεις σε φεστιβάλ τζαζ, γιορτές κρασιού και antique markets. Συγκεκριμένα σε τέσσερις περιοχές της Γαλλίας, την νοτιοδυτική Γαλλία, το Pas de Calais, την Βρετάνη και την Αλσατία που ξεκινάει τον Μάρτιο του 2016. Ένα sommelier-οδηγός θα σερβίρει 16 διαφορετικά κρασιά κάθε φορά, μαζί με οινοπαραγωγούς, που θα τον περιμένουν σε κάθε στάση. Σίγουρα και άλλες αμπελουργικές περιοχές, θα εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα. Νapa, βάλε μπρος τις μηχανές σου!».

8. Η κατηγορία «Celebrity Wines» θα αυξηθεί

«Όλο και περισσότεροι οίνοι φέρουν την υπογραφή διάσημων labels, είτε είναι τηλεοπτικών σειρών (Downton Abbey), ή αθλητικών ομάδων ή ηθοποιών όπως η Diane Keaton ή βιβλίων και ταινιών (βλ. 50 αποχρώσεις του γκρι).

Τώρα οι δημοσιοσχετίστες βλέπουν κόκκινα και λευκά κρασιά ως ένα τρόπο για να επεκτείνουν το brand τους σχεδόν στα πάντα, όπως πχ στα εστιατόρια. Είμαι πεπεισμένη ότι θα υπάρξουν πολλά περισσότερα τέτοια κρασιά το 2016. (Αν και δεν είμαι σίγουρη ότι ο περίεργος συνδυασμός των New York Yankees με το Finger Lakes riesling έχει να προσθέσει κάτι στην εικόνα τους.)

Ο τελευταίος που προστέθηκε στην λίστα των celebrities που έχουν κρασί με το όνομά τους είναι ο βραβευμένος με Grammy μουσικός John Legend, ο οποίος συνεργάστηκε με τον ιδιοκτήτη του οινοποιείου Raymond Jean-Charles Boisset, στη Νάπα και δημιούργησε « μια μοναδική σειρά από κρασιά με πλούσιες, περίπλοκες νότες, γεμάτες ψυχή». Δηλαδή το μεταφράζω: Ένα πλούσιο Cabernet (85 $) και ένα σαγηνευτικό Chardonnay ($ 45) κάτω από την ετικέτα LVE Collection. Για το αν θα τραγουδάνε κιόλας τα κρασιά στο ποτήρι… ούτε λέξη.»

Πηγή

To Top