ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Οινοποιείο Δουλουφάκη, κρασί βγαλμένο από την καρδιά της Κρήτης

Share

Στην Κρήτη η παράδοση του κρασιού μετράει πάνω από τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα τόπο που έχει να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους οινόφιλους ταξιδιώτες. Τα τελευταία χρόνια, μια νέα γενιά παραγωγών συνεχίζει με όραμα και μεράκι την παράδοση. Σκοπός τους, να αναδείξουν την ποιότητα των κρητικών κρασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ένα από τα επισκέψιμα οινοποιεία της Κρήτης είναι το Οινοποιείο Δουλουφάκη, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Δαφνές, σε απόσταση 18 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό, μικρό χωριό με παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια. Το περίφημο Δαφνιανό κρασί ήταν γνωστό από το 1271, σύμφωνα με παλιά έγγραφα της εποχής. Οι άριστες εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής, καταξίωσαν και έδωσαν στις Δαφνές μια από τις τέσσερις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (Π.Ο.Π.) που υπάρχουν στην Κρήτη. Το κρασί από την ποικιλία σταφυλιού «Λιάτικο» που οινοποιείται με προκαθορισμένο τρόπο χαρακτηρίζεται ως “ΔΑΦΝΕΣ, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.)”.

Η σχέση της οικογένειας Δουλουφάκη με το κρασί ξεκινάει από το 1930, όταν πρώτος ο παππούς Δημήτρης Δουλουφάκης αρχίζει επαγγελματικά την παραγωγή οίνων σε παλιά πατητήρια. Σήμερα τα ηνία έχουν περάσει στον εγγονό Νίκο Δουλουφάκη που με πάθος μας συστήνει τα εκλεκτά κρασιά του τόπου του. Μετά τις σπουδές οινολογίας στο Piemonte της Ιταλίας, προχώρησε στην αναδιάρθρωση του ιδιόκτητου αμπελώνα αλλά και στον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του οινοποιείου βρίσκονται σε υψόμετρο 350 περίπου μέτρων και εκτείνονται σε 200 στρέμματα εντός της αμπελουργικής ζώνης των Δαφνών. Στα αμπέλια, η οικογένεια έχει φυτέψει πολλές ποικιλίες, κρητικές και μη, όπως Βηλάνα, Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας, Malvasia, Μαντηλάρι, Chardonnay, Sauvignon Blanc,  Λιάτικο, Κοτσιφάλι, Cabernet Sauvignon, Sangiovese και Syrah.

Τα κρασιά Δουλουφάκη

Στο Οινοποιείο Δουλουφάκη παράγουν 16 ετικέτες, κυρίως ξηρά κρασιά, αλλά και ημίγλυκα, φυσικώς γλυκό κρασί από λιαστά σταφύλια και αφρώδη οίνο. Κάποια από τα πιο γνωστά κρασιά είναι:

  • Η ετικέτα “Enotria“, σε λευκό, ροζέ και ερυθρό κρασί, μια σειρά από blend ντόπιων και ξένων ποικιλιών.
  • Η ετικέτα “Dafnios“, σε λευκό και ερυθρό, μονοποικιλακά κρασιά από Βιδιανό δεξαμενής και Λιάτικο ωρίμανσης σε βαρέλι, αντίστοιχα.
  • Η ετικέτα “Alargo“, σε λευκό και ερυθρό, μονοποικιλιακά κρασιά από ασσύρτικο και Syrah, αντίστοιχα.
  • Η ετικέτα “Άσπρος Λαγός“, επίσης μονοποικιλιακοί οίνοι, λευκός και ερυθρός, από Βιδιανό ωρίμανσης σε βαρέλι και Cabernet Sauvignon ωρίμανσης σε βαρέλι, αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρασιά Δουλουφάκη έχουν βραβευτεί ως και με χρυσό μετάλλιο σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς Διεθνείς Διαγωνισμούς Οίνου, όπως τον Decanter στην Αγγλία, τον TEXSOM International Wine Awards στις Η.Π.Α. ή τον Sakura στην Ιαπωνία.

Γνωριμία με το οινοποιείο & γευσιγνωσία

Το Οινοποιείο Δουλουφάκη αποτελεί μία μικρή αλλά εξαιρετικά προσεγμένη και σύγχρονη οινοποιητική μονάδα. Μπορείτε να το επισκεφτείτε (κατόπιν συνεννόησης) για να δείτε το χώρο του οινοποιείου και τον τρόπο παραγωγής των κρητικών κρασιών. Στην αίθουσα γευσιγνωσίας μπορείτε να δοκιμάσετε τα κρασιά του οινοποιείου, να γνωρίσετε τα χαρακτηριστικά τους και να μάθετε περισσότερα για τις ποικιλίες των σταφυλιών και τον κρητικό αμπελώνα.

Πληροφορίες

Δαφνές, Ηράκλειο

Τηλ. 2810 792017

Ημέρες & ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00-15.30, έπειτα από ραντεβού (κλειστό κατά τις επίσημες αργίες). Στις 10.00, 12.00 και 14. 00 υπάρχουν προγραμματισμένες ξεναγήσεις, οπότε εάν επιλέξετε αυτές τις ώρες θα έχετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε καλύτερα.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Οινοποιείου Δουλουφάκη

Facebook

Πηγή

To Top