ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι δέκα χώρες με τα φθηνότερα κρασιά

ένα καλό μπουκάλι συνήθως κοστίζει μεταξύ 28 και 60 ευρώ
Share

Το μπουκάλι κοστίζει κάτω από 7 ευρώ.

Το κρασί είναι εμπειρία, ιεροτελεστία, το ιδανικό συνοδευτικό για το φαγητό. Πού μπορείς όμως να βρεις ένα φθηνό μπουκάλι χωρίς να κάνεις εκπτώσεις στην ποιότητα; Στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τον δείκτη World’s Wine Habit της ομάδας του CompareMyJet που συγκρίνει τα δεδομένα σχετικά με την παραγωγή, κατανάλωση και αξία πώλησης στις 38 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η Πορτογαλία έτσι αναδεικνύεται η λιγότερο ακριβή χώρα για να αγοράσει κανείς ένα μπουκάλι ποιοτικό κρασί. Στην χώρα, κατά μέσο όρο, ένα μπουκάλι κρασιού των 750 ml κοστίζει περίπου 3,93 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία καταναλώνει επίσης την υψηλότερη κατά κεφαλήν ποσότητα κρασιού, με 45 λίτρα να καταναλώνονται ανά 1000 άτομα. Επιπλέον, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού, παράγοντας 74 λίτρα ανά 1000 κατοίκους.

Οι δέκα χώρες με τα φθηνότερα κρασιά

Δεύτερη στη λίστα με τις χώρες με τα φθηνότερα κρασιά έρχεται η Ουγγαρία, όπου ένα μπουκάλι κρασί να κοστίζει 4,44 ευρώ. Η χώρα είναι επίσης ο δέκατος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού, παράγοντας 27 λίτρα ανά 1000 κατοίκους σε ένα χρόνο.

Στην τρίτη θέση βρίσκουμε μια χώρα που είναι διάσημη παγκοσμίως για το κρασί της. Ο λόγος για την Χιλή, όπου ένα μπουκάλι κρασί κοστίζει κατά μέσο όρο 4,74 ευρώ. Είναι επίσης ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο.

Από την άλλη, η χώρα με το ακριβότερο κρασί αναδεικνύεται μια ευρωπαϊκή περιοχή που φημίζεται για την ακρίβειά της, η Ισλανδία, όπου κατά μέσο όρο ένα μπουκάλι κρασί κοστίζει 17 ευρώ. Στην δεύτερη θέση με τα ακριβότερα κρασιά βρίσκεται μια άλλη χώρα που έχει συνδέσει το όνομά της με το υψηλό κόστος διαβίωσης, η Νορβηγία, όπου ένα μπουκάλι στοιχίζει περίπου 16,31 ευρώ. Στην τρίτη θέση βρίσκουμε μια χώρα που δεν φημίζεται για τις υψηλές της τιμές, τη Νότια Κορέα, όπου ένα μπουκάλι κρασί κοστίζει περίπου 14,54 ευρώ.

Οι χώρες με τα φθηνότερα κρασιά

  1. Πορτογαλία
  2. Ουγγαρία
  3. Χιλή
  4. Σλοβακία
  5. Γερμανία
  6. Ισπανία
  7. Αυστρία
  8. Ελβετία
  9. Σλοβενία
  10. Τσεχία

Οι χώρες με τα ακριβότερα κρασιά

  1. Ισλανδία
  2. Νορβηγία
  3. Νότια Κορέα
  4. ΗΠΑ
  5. Ελβετία
  6. Αυστραλία
  7. Φινλανδία
  8. Ιρλανδία
  9. Ηνωμένο Βασίλειο
  10. Μεξικό

Πού θα πιεις το καλύτερο κόκκινο, λευκό, ροζέ και αφρώδες

Για τους λάτρεις του κόκκινου κρασιού, η ομάδα του CompareMyJet, με βάση τα Decanter World Wine Awards, καταλήγει πως το καλύτερο μέρος για κατανάλωση κρασιού κορυφαίας ποιότητας είναι η Ιταλία, έχοντας κερδίσει συνολικά έξι βραβεία.

Για το λευκό κρασί προτείνει την Γαλλία, με πέντε συνολικά βραβεία και εννέα διάσημες οινοπαραγωγικές περιοχές.

Η Γαλλία έχει επίσης τον υψηλότερο αριθμό βραβείων σε εκθέσεις για το αφρώδες κρασί, με την περιοχή της Καμπανίας να είναι μια από τις πιο διάσημες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.

Η Ισπανία είναι η μόνη χώρα που έχει κερδίσει βραβείο καλύτερου ροζέ, επομένως συνιστά σίγουρα ένα εξαιρετικό μέρος για τους λάτρεις του ροζ κρασιού.

Προσιτό κρασί χωρίς να εκπτώσεις στην ποιότητα. Γίνεται;

Είτε είναι υψηλή είτε χαμηλή, «η τιμή δεν έχει απαραίτητα σχέση με την ποιότητα ή τη γεύση ενός κρασιού», είχε δηλώσει στο CNBC Make It το 2019 ο Jon Thorsen, συγγραφέας του «Reverse Wine Snob».

Από την άλλη, αρκετοί ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε τις φθηνότερες επιλογές.

Σύμφωνα με τον Mark Osborn, επικεφαλής σομελιέ στο SommSelect, ο οποίος έχει δοκιμάσει περισσότερα από 15.000 μπουκάλια κρασί, ένα καλό μπουκάλι συνήθως κοστίζει μεταξύ 28 και 60 ευρώ.  Για μια καλή προσφορά, προτρέπει να μην ακολουθήσουμε την πεπατημένη. Δεδομένου ότι ένα γνωστό όνομα μπορεί να ανεβάσει την τιμή, οι περιοχές που δεν είναι τόσο γνωστές τείνουν να κοστίζουν λιγότερο από τις πιο δημοφιλείς, σημειώνει.

Πηγή

To Top