ΔΙΑΦΟΡΑ

Μαθήματα οινοποίησης από τον Όμιλο Φίλων Αμπέλου και Οίνου Λάρισας

Share

Σε μαθήματα οινοποίησης προχωρά ο Όμιλος Φίλων της Αμπέλου και του Οίνου Ν. Λάρισας «Ο Διόνυσος», ο οποίος ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκειά τους θα διδάσκονται θέματα γενικά περί αμπέλου και οίνου και σχετικά με τρύγο, ερυθρά οινοποίηση, λευκή οινοποίηση, αλκοολική ζύμωση, διαύγαση – σταθεροποίηση, ωρίμανση – εμφιάλωση, γευσιγνωσία, αλλά και εργαστηριακές αναλύσεις. Τα μαθήματα διδάσκονται σε τρία επίπεδα: Για αρχάριους, για επαγγελματίες και για πτυχιούχους χημικούς, γεωπόνους, βιολόγους, βιοχημικούς, φυτικής παραγωγής κ.λπ. Οι περισσότεροι από τους αποφοίτους, όπως διευκρινίζεται από τον όμιλο, έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά. Οι περισσότεροι από τους εκπαιδευθέντες είτε λειτουργούν οινολογικά εργαστήρια και ιδιόκτητα οινοποιεία είτε εργάζονται ως υπεύθυνοι παραγωγής σε οινοποιεία ή απασχολούνται ως υπεύθυνοι γευσιγνώστες σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Τα μαθήματα

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται εδώ και 20 χρόνια στο εκπαιδευτήριο του ομίλου (Νιρβάνα 19) στη Λάρισα, ενώ υπάρχουν τρία επίπεδα εκπαίδευσης:

  1. Μαθήματα οινοποίησης για αρχάριους οινοποιούς, που επιθυμούν να κάνουν ένα καλό κρασί για το σπίτι και την παρέα τους. Τα δίδακτρα είναι 100-150 ευρώ και τα μαθήματα διαρκούν 2-2,5 μήνες.
  2. Μαθήματα οινοποίησης για επαγγελματίες του κλάδου (οινοποιούς, μάγειρες, πωλητές οίνων κ.λπ.). Τα μαθήματα διαρκούν 4-5 μήνες και τα δίδακτρα είναι 400-500 ευρώ.
  3. Μαθήματα οινοποίησης και οινολογίας για πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ (χημικούς μηχανικούς-βιοχημικούς, γεωπόνους, φυτικής παραγωγής κ.λπ.), τα οποία διαρκούν 6-6,5 μήνες και συνεχίζονται την επόμενη χρονιά με πρακτική σε οινοποιεία της περιοχής. Τα μαθήματα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα από 2-2,5 ώρες κάθε μάθημα και τουλάχιστον μία φορά εργαστηριακές αναλύσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου, Νίκο Σδραβόπουλο, «όσοι παρακολουθήσουν τα σεμινάρια οινολογίας θα ενημερωθούν για τα ιστορικά στοιχεία της αμπελουργίας, την παραγωγή κρασιών και τους παράγοντες ποιότητας, αλλά και για την ιδανική κάβα».

Οι δραστηριότητες του ομίλου

Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Φίλων της Αμπέλου και του Οίνου Ν. Λάρισας «Ο Διόνυσος» δραστηριοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει περισσότερα από 100 μέλη και συμβάλλει σημαντικά στην «υπόθεση οίνος» του νομού Λάρισας και όχι μόνο. Ο όμιλος, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο σύλλογο της Καρδίτσας, συνέβαλε στη διάσωση της πολυδύναμης ποικιλίας «Λημνιώνας». Επίσης, συνεργάζεται με άλλους φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον τομέα των πωλήσεων των οίνων της περιοχής. Ακόμη, βοηθά στην παραγωγή ποιοτικών οίνων από την ποικιλία «Μοσχάτο Τυρνάβου». Μια άλλη σημαντική δραστηριότητα του συλλόγου είναι η γευσιγνωστική μελέτη των ελληνικών ποικιλιών με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και τα άγρια μανιτάρια σε συνεργασία με τη λέσχη μελέτης και προστασίας της μυκητοχλωρίδας και του δάσους του Νομού Λάρισας.

Πηγή

To Top