ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Κτήμα Μουσών: η νέα γενιά των κρασιών

Share

Γνωριμία με το κτήμα και τα κρασιά της οικογένειας Ζαχαρία

Ένα κτήμα με ιστορία αναβαθμίζεται, τα κρασιά της οικογένειας Ζαχαρία βρίσκονται στο επίκεντρο και μας ιντριγκάρουν να μάθουμε περισσότερα.

Ο λόγος για το Κτήμα Μουσών, που τα τελευταία χρόνια έχει φρεσκάρει την εικόνα του και προτείνει κρασιά που καταλαμβάνουν αξιόλογη μερίδα στις λίστες. Εμείς τα δοκιμάσαμε και τα συμπεράσματα δικά σας.

Σε μια περιοχή με οινική ιστορία…

Κινούμαστε βορειοδυτικά, σε απόσταση μιάμιση ώρας από την Αθήνα, για να φτάσουμε στη μαγική Κοιλάδα των Μουσών, την πατρίδα των εννέα Μουσών και του ποιητή Ησίοδου. Εκεί, ζυμώνεται για πολλές δεκαετίες, χωρίς διακοπή, εξαιρετικός μούστος, ο οποίος μεγαλώνει γενιές, όπως αυτή της οικογένειας Ζαχαρία του Κτήματος Μουσών. Ο Νικόλαος Ζαχαρίας, με έμπνευση την παράδοση του τόπου του, δημιούργησε το 1946 μια μικρή μονάδα οινοποίησης και από τότε… όλα πήραν το δρόμο τους. Ο γιος του Αθανάσιος ανέλαβε το 1967, συνέχισε με ορμή και αγάπη και ανέβασε την παραγωγή της οικογενειακής επιχείρησης. Το 2005, σειρά είχαν τα παιδιά του ο Στέλιος και ο Νίκος, η τρίτη γενιά, που μπήκε στον κόσμο του κρασιού πολύ δυναμικά.

Οι πρωτοποριακές ιδέες τους, σε συνδυασμό με την παράδοση της οικογένειας τους, φρέσκαρε πολύ την εικόνα του Κτήματος Μουσών και την έφερε στην πρώτη γραμμή. Ειδικά η σειρά τους “9” αποτελεί ένα από τα εγχώρια best sellers. Ξεχωριστή μνεία αξίζει επίσης η ετικέτα Μούχταρο. Το ιδιαίτερο ερυθρό, από την ομώνυμη σπάνια ποικιλία, η οποία καλλιεργείται μόνο στα αμπελοτόπια της περιοχής, είναι απρόσμενη έκπληξη και must taste για όλους τους οινόφιλους και όχι μόνο.

Με αρχή τους αμπελώνες…

Ο Στέλιος Ζαχαρίας και όλο το δυνατό team του Κτήματος πιστεύουν πάρα πολύ στο έδαφος και στην πρώτη ύλη και γι’ αυτό δεν σταματούν να επενδύουν στα αμπέλια τους. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες μοιράζονται στρατηγικά σε τρεις προικισμένες περιοχές, στις θέσεις Τουρίκι, Λαχός και Βρουσαλιά, γύρω από την Κοιλάδα των Μουσών. Πέρα από την ιστορία της περιοχής, που υπογραμμίζεται στις πρώτες αναφορές για την ευδοκίμηση του Βίβλινου οίνου, οι συνθήκες είναι ιδανικές για την ανάπτυξη των σταφυλιών. Για να πάρετε μια γεύση, οι χειμώνες είναι υγροί και τα καλοκαίρια ξηρά, με μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας. Η οικογένεια Ζαχαρία αξιοποίησε στο βέλτιστο τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, δημιουργώντας τους αμπελώνες με κατεύθυνση από τον βορρά προς τον νότο, σε υψόμετρο 450-520 μέτρων, με κλίση 5-10%. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουν καλύτερη έκθεση στον ήλιο και επομένως καλύτερη ωρίμανση των σταφυλιών. Σε αυτό το μοναδικό περιβάλλον, δεν γίνεται παρά να ευνοούνται οι ποικιλίες.

Οι ποικιλίες…

Στην κοιλάδα των Μουσών, πολλές διεθνείς ποικιλίες, όπως το chardonnay, το cabernet sauvignon, το merlot και το syrah προσαρμόστηκαν πολύ καλά. Η οικογένεια Ζαχαρία με πολλή δουλειά αναβάθμισε τα αποτελέσματα της καλλιέργειας και την οινοποίησή τους, αλλά έκανα και βήματα παρακάτω, κάνοντας focus σε τοπικές ποικιλίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι διατήρησε και έφερε στο προσκήνιο τη σπάνια γηγενή ερυθρή ποικιλία Μούχταρο. Η επιβίωσή της οφείλεται στον Νίκο και τον Αθανάσιο Ζαχαρία, που με πείσμα συνέχισαν το φύτεμα και την καλλιέργειά της. Βλέπετε, το Μούχταρο είναι μια δύσκολη ποικιλία με μικρή απόδοση και οι παραγωγοί της περιοχής προτίμησαν να την αντικαταστήσουν με πιο εύφορες και εύκολες διεθνείς ποικιλίες. Το πείσμα της οικογένειας Ζαχαρία δικαιώθηκε. Σήμερα, το Μούχταρο δίνει ένα από τα πιο “εξωτικά” κρασιά, που με την ιδιαιτερότητά του εκφράζει το μοναδικό terroir της περιοχής. Είναι αλήθεια, ότι όλες οι ετικέτες του Κτήματος έχουν προσωπικότητα, δίνουν έμφαση σε ελληνικές ποικιλίες ( μαλαγουζιά, ασύρτικο, σαββατιανό) και βγάζουν το άρωμα και τη γεύση του τόπου.

Επίσκεψη στο οινοποιείο

Αξίζει και με το παραπάνω να κάνει κάποιος μια εξόρμηση μέχρι το οινοποιείο, να το επισκεφθεί και να δοκιμάσει τα κρασιά. Ειδικά αυτή την εποχή, είναι τρομερή ιδέα για μια διαφορετική ημερήσια εκδρομή. Μιάμιση ώρα έξω από την Αθήνα, μπαίνεις σε ένα υπέροχο σκηνικό γεμάτο αμπελώνες, το αρχαίο θέατρο της Κοιλάδας, τα μνημεία από την περίοδο του Βυζαντίου, τα παλιά κτήματα και, φυσικά, το οινοποιείο. Η ξενάγηση μέσα στους χώρους, που γίνεται το κρασί έχει πολύ ενδιαφέρον, μια και πρόκειται για μια όμορφη, σύγχρονη και φιλόξενη μονάδα, με ωραίους χώρους δοκιμών.

Πηγή

To Top