ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Kτήμα Λαντίδη

Share

Το Kτήμα Λαντίδη είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1993 από τον Πανίκο Λαντίδη με έμφαση στην ανάδειξη του ποιοτικού Ελληνικού κρασιού. Το έδαφος και το κλίμα της Νεμέας ήταν αυτό που ώθησε τον Πανίκο Λαντίδη να καλλιεργήσει στα εδάφη της ευγενείς ποικιλίες αμπέλου όπως Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά.Στα πρώτα 20 στρέμματα τού ιδιόκτητου αμπελώνα, καλλιεργήθηκε η λευκή ποικιλία chardonnay και ένα χρόνο μέτα ακολούθησε η ερυθρή ποικιλία αγιωργίτικο που έμελλε να γίνει και η βάση του κτήματος στα επόμενα χρόνια. Η απόδοση του οινοποιείου έχει αυξηθεί σταδιακά, με παραγωγή σήμερα 200.000 φιάλες ετησίως και εξαγώγιμα προϊόντα περίπου το 50% της παραγωγής, κυρίως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Μεγάλη Βρετανία ,Κύπρο, Βέλγιο, στη Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία.

Σήμερα, το Κτήμα Λαντίδη αναπτύσσεται σε 170 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα και 50 στρέμματα συνεργαζόμενων αμπελουργών. www.Lantides.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Κου ΣΙΜΟΥ ΛΑΝΤΙΔΗ

– Καλησπέρα Κε Λαντίδη και ευχαριστώ που μας δεχτήκατε. Ποια η πορεία του κτήματος Λαντίδη στο πέρασμα του χρόνου;

Καλησπέρα Κύριε Κουβέλη, εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε.

Θα σας μεταφέρω λίγο πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο 1993. Ο πατέρας μου και ιδρυτής της οικογενειακής επιχείρησης, έπειτα από τις σπουδές του στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Montpellier και Bordeaux αντίστοιχα, αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί οινικά στην υπέροχη περιοχή της Νεμέας. Στον Ξερόκαμπο, την πύλη της Νεμέας όπως και λέγεται, άρχισε να χτίζει σιγά-σιγά το οινοποιείο για να φυτέψει τον πρώτο αμπελώνα στην περιοχή του Ασπρόκαμπου, σε ένα εξαιρετικό μικροκλίμα, σε υψόμετρο 650 μέτρων. Φυσικά το Αγιωργίτικο είχε την τιμητική του και ένα μικρό μέρος η λευκή ποικιλία Chardonnay όπου έμελε να είναι και η αρχή των δύο πρώτων ετικετών του κτήματος Λαντίδη. Το κτήμα πορεύτηκε έως και το 1999 με αυτές τις δύο ετικέττες ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν σταδιακά και το Χρυσάμπελο, το μοσχοφίλερο, η Κάβα Λαντίδη, το Αέναον (merlot) και η ξεχωριστή προσπάθεια με τη Μικρή Κιβωτό (Μαλαγουζιά, ασύρτικο – Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο). Όσο αφορά τις ερυθρές ποικιλίες, ο αμπελώνας του κτήματος στον Ασπρόκαμπο και το Κούτσι στη Νεμέα, καλύπτουν απόλυτα τις υψηλές απαιτήσεις για τα κρασιά μας, ενώ για τον λευκό μας αμπελώνα στραφήκαμε στην περιοχή της Σκοτεινής στην Αργολίδα, σε μία πανέμορφη κοιλάδα, με αρκετό νερό και ικανοποιητικό υψόμετρο (650-750 μ.)

Για όλους εμάς στο Κτήμα Λαντίδη το κρασί ξεκινάει και καταλήγει στο αμπέλι. Σταδιακά εκτός από τον ιδρυτή Πάνο Λαντίδη, στην ενασχόλη πέρασε και η δεύτερη γενιά. Τα τρία παιδιά, Σίμος, Αντρέας και Μαρία έχουν αναλάβει σημαντικούς τομείς της δουλειάς όπως είναι το αμπελουργικό κομμάτι, η οινοποίηση και η προώθηση των κρασιών μας. Εξίσου σημαντικοί όμως είναι όλοι στο κτήμα με την παραγωγή και την πώληση να στελεχώνονται από άξιους συμπορευτές σε αυτό το σημαντικό έργο. Οι εποχές ήταν και είναι δύσκολες και όλοι καθημερινά προσπαθούμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, πάντα με γνώμονα την τιμιότητα. Σήμερα στο κτήμα Λαντίδη έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του οινοποιείου και επενδύοντας συνεχώς σε αμπελώνες, μηχανήματα και υπηρεσίες, κάνει στροφή στην ενημέρωση, παρέχοντας υψηλής ποιότητας ξεναγήσεις στους χώρου μας. Τα τέσσερα πλήρως διαμορφωμένα δωμάτια –  ξενώνες που διαμορφώσαμε, καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις των καιρών και θεωρώ ότι είναι το μέλλον για μια πιό ολοκληρωμένη οινική προσέγγιση που οι μέρες απαιτούν.

– Μετά από τα τόσα χρόνια παρουσίας στην αγορά, ποια η εικόνα σας για τον οινικό κλάδο;

Είναι ένας κλάδος που θα έλεγα ότι έχει πάρει το δρόμο του και σχεδόν τίποτα δεν τον σταματά. Λέω σχεδόν διότι μπήκε πρόσφατα στο ¨μάτι του κυκλώνα¨, με τον ειδικό φόρο, και αυτό όσο να ‘ναι περιπλέκει και δημιουργεί αβεβαιότητα για τα πράγματα. Διότι οι ¨α(να)ρμόδιοι¨ μπορούν να τον αυξάνουν όποτε θέλουν και έτσι τίποτα να μην είναι βέβαιο.

Υπάρχουν πολλοί καλοί οιωνοί όμως. Από τη μεριά της παραγωγής η εξειδίκευση γίνεται ολοένα και περισσότερη και σε αυτό συμβάλλει η εξωστρέφεια του αντικειμένου, διότι έρχεται σε επαφή-κόντρα με διεθνή ανταγωνισμό. Ολοένα και πιο νέοι παραγωγοί βλέπουμε να ασχολούνται με την οινοποίηση και αυτό μόνο καλό είναι. Η ελπιδοφόρα συνέχεια ανήκει στους ανθρώπους που παίρνουν το προϊόν, το δοκιμάζουν, το κρίνουν και το επικοινωνούν στον τελικό καταναλωτή. Σε αυτόν τον τομέα είμαστε πολύ τυχεροί διότι βλέπω η γνώση είναι μεγάλη. Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν και σε όλους εκείνους που έρχονται στα οινοποιεία και στις εκθέσεις για τον σκοπό αυτό. Τέλος, το μέλλον όλου του κλάδου βρίσκεται σε όλους αυτούς τους τομείς και πραγματικά με τιμιότητα κι αγάπη για το Ελληνικό κρασί η χώρα μας θα τα καταφέρει .

– Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας. 

Αρχικά οι δύο πρώτες ετικέτες του κτήματος ήταν η Νεμέα Λαντίδη και το Chardonnay. Με αυτά τα δύο κρασιά, μας γνώρισε ο κόσμος μέχρι και το 2000 όπου οι κωδικοί αυξήθηκαν. Το Chardonnay ιδιαίτερα θα αναφέρω πως ήταν και το πρώτο μονοποικιλιακό Chardonnay που είχε εμφανιστεί μέχρι το 1994 στην Ελληνική αγορά.

Η Νεμέα Λαντίδη ήταν και είναι η πιο γνωστή μας ετικέτα. Το Αγιωργίτικο θα έλεγα πως ήταν το πεπρωμένο του Πάνου Λαντίδη και η πορεία της Νεμέας μας το φανερώνει αυτό.

Με βάση τον αμπελώνα μας στον Ασπρόκαμπο της Νεμέας (για τα ερυθρά μας κρασιά) και τον ιδιαίτερο αμπελώνα στη Σκοτεινή Αργολίδας,  η πορεία των ετικετών-δοκιμασιών μας θα μεγάλωνε.

Μετά το 2000 προστέθηκε το Χρυσάμπελο Λαντίδη με το Cαbernet Sauvignon να κάνει την εμφάνισή του και να δίνει ένα ωραίο blend με τη βάση του κτήματος – το Αγιωργίτικο. Ένα κρασί με μεγαλύτερη δυνατότητα παλαίωσης από τη Νεμέα μας.

Δε θα μπορούσε να λείψει κι η συνέχεια με το Μοσχοφίλερο να αποτελεί διακαή μας πόθο και να προστίθεται στα κρασιά μας αποτελώντας αρκετά μεγάλο ποσοστό του ιδιωτικού μας αμπελώνα στη Σκοτεινή Αργολίδας.

Το 2004 έκανε την εμφάνισή της η Cava Λαντίδη με την χρονιά του 2000. Εμφιαλώθηκε  6.480 Φιάλες και αυτό το νούμερο φιαλών συνεχίζει να παράγεται ακόμη και σήμερα. Θέλαμε με αυτόν τον τρόπο να παρουσιάσουμε τις τρείς ερυθρές ποικιλίες του κτήματος (Cabernet Sauvignon/Merlot και Αγιωργίτικο) σε ένα μοναδικό blend που να κάνει αίσθηση. Πλαισιωμένο με 24 μήνες παλαίωση σε δρύινα βαρέλια και 12 μήνες παλαίωση στη φιάλη αποτελεί μία διαφορετική προσέγγιση του Πελοποννησιακού αμπελώνα.

Δύο χρόνια αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους και το Αέναον merlot και η προσπάθειά μας στην ποικιλία Sauvignon Blanc που στην περιοχή της Σκοτεινής Αργολίδας θα αναδείξει σπουδαίο  Έργο¨ . Έργο λευκό λοιπόν η ονομασία του Sauvignon Blanc.

Ένα ροζέ κρασί ήταν αυτό που έλειπε από την οικογένειά μας και ήρθε με την οινοποίηση της ποικιλίας Cabernet Sauvignon. Το Έργο Λαντίδη Ροζέ όπως θα ονομάζεται από εδώ και στο εξής.

Τέλος, αρκετά σημαντική για εμάς είναι η προσπάθεια που γίνεται με τη Μικρή Κιβωτό. Δύο κρασιά που μας βγάζουν ασπροπρόσωπους και στο εξωτερικό. Το Ελληνικό στοιχείο είναι προφανές με το Ασύρτικο και τη Μαλαγουζιά να ταιριάζουν υπέροχα για τη λευκή Μικρή Κιβωτό. Από την άλλη το ερυθρό blend του Αγιωργίτικου με το Ξινόμαυρο είναι κάτι που παρουσιάστηκε στην Ελληνική αγορά το 2010 με τόλμη και όραμα, μιας και είναι οι δύο ποιοτικότερες (κατά την άποψή μου) Ελληνικές ποικιλίες. Αντίθετες μεταξύ τους αλλά και συνάμα τόσο βοηθητικές η μία για την άλλη.

– Ποιο είναι η “ναυαρχίδα” σας; Στοχεύετε στην εσωτερική περισσότερο ή στην διεθνή αγορά;

Το πιο ολοκληρωμένο κρασί του κτήματος είναι η Κάβα Λαντίδη (Cuvee) που αποτελεί  ένα κρασί με αρχή μέση και τέλος. Πλήρης ισορροπία σε άρωμα, γεύση και επίγευση των τριών ερυθρών ποικιλιών του κτήματος ( Αγιωργίτικο , Cabernet Sauvignon & Merlot ) . Φυσικά η παραμονή των ποικιλιών για 24 μήνες στα δρύινα βαρέλια του οινοποιείου δίνει στο κρασί αυτό τη στόφα για να γίνει μεγάλο. Ο στόχος της επιχείρησης είναι να εδραιωθεί στην Ελληνική αγορά – που άλλωστε είναι ο καθρέφτης του κτήματος και στη συνέχεια φυσικά η αγορά του εξωτερικού είναι πάντα ενδιαφέρουσα.

– Ποιά τα άμεσα σχέδια σας σαν επιχείρηση;

Αυτή η στιγμή είναι πολύ σημαντική για το Κτήμα Λαντίδη. θα έλεγα ότι είναι ίσως κι η σημαντικότερη. προετοιμάζουμε την επόμενη ημέρα σε όλα τα επίπεδα. Ενισχύουμε τον αμπελώνα μας σε Ασπρόκαμπο και Κούτσι Νεμέας καθώς και τον λευκό στη Σκοτεινή Αργολίδας. Όλο και περισσότεροι από την οικογένεια,  δουλεύουμε πάνω στην οινοποίηση και την Αμπελουργία και στελεχώνουμε με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό τα διάφορα τμήματα.

– Σκεφτείτε λίγο. Αν ξεκινάγατε το στήσιμο του Κτήματος αύριο το πρωί, ποιο αρχικό σας λάθος δεν θα επαναλαμβάνατε;

Αυτό είναι μεγάλη ερώτηση….πιστεύω ότι ένα λάθος που έκανα ήταν ότι έβγαλα πολύ νωρίς αρκετούς κωδικούς σε φιάλες . Είναι αναγκαίο κακό βέβαια, αλλά όταν η αγορά και οι υποχρεώσεις σε πιέζουν, πραγματικά είναι δύσκολο να μην το πράξεις.

– Τοσκάνη – Νεμέα. Θα μπορούσε να ισχύει το: Τι Λωζάννη- τι Κοζάνη!! ;;

Δύσκολα. Η Νότια Ελλάδα πραγματικά είναι δύσκολη περίπτωση. Το λέω αυτό διότι ζω καθημερινά το διχασμό που υπάρχει για ένα προϊόν που επικαλείται την συνεργασία κι εξωστρέφεια. Για να γίνουμε Τοσκάνη θα πρέπει πρώτα να συνεργαστούμε επιτέλους ως ομάδα. Το αν θα γίνει αυτό είναι ένα μυστήριο. Η ιστορία έχει δείξει το αντίθετο (ως Έλληνες), αλλά ως νέος θα έλεγα ότι το ονειρεύομαι.

– Η συνάντηση μαζί σας ήταν ενδιαφέρουσα. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή Κύριε Κουβέλη.

Πηγή: WineNews.gr

To Top