ΔΙΑΦΟΡΑ

Τι κρασί ταιριάζει με Ταϊλανδέζικο φαγητό;

Share

Το ταϊλανδέζικο  φαγητό έχει μεγάλη ποικιλία, πολύ περισσότερη από ότι οι υπόλοιπες κουζίνες. Το γεγονός ότι η χώρα αυτή έχει πολλά διαφορετικά μικροκλίματα, από βορρά προς νότο, σημαίνει ότι κάθε τόπος έχει το δικό του μοναδικό στυλ και γεύσεις.

Ας δούμε μερικούς από τους πιο επιτυχημένους συνδυασμούς ταϊλανδέζικου  φαγητού και κρασιού.

Σαμπάνια και αφρώδη κρασιά

Ένα τυπικό κρασί που συνδυάζεται με ταϊλανδέζικο φαγητό είναι η σαμπάνια ή γενικότερα το αφρώδες κρασί. Ακόμα κι αν αυτά τα κρασιά είναι ξηρά και τραγανά, μπορούν να συνδυαστούν αρκετά καλά με τα αρώματα και τα μπαχαρικά των ταϊλανδέζικων πιάτων. Σκεφτείτε ότι τα συστατικά όπως το λεμονόχορτο, το τζίντζερ, το γαλαγκάλι, το ταμαρίν και ο βασιλικός που βρίσκονται στο ταϊλανδέζικο φαγητό, μπορούν να συμπέσουν χωρίς πρόβλημα με τα αρώματα από εσπεριδοειδή, αχλάδια και καρυκεύματα που βγάζει μια σαμπάνια ή ένας αφρώδης οίνος.  Να είστε προσεκτικοί με το τσίλι, όμως! Τα υπερβολικά καυτερά φαγητά μπορεί να κάνουν το κρασί να έχει γεύση σκληρή και όξινη.

Ροζε κρασί – η τραγανή επιλογή

Ένας επιτυχημένος πασπαρτού συνδυασμός κρασιών για ταϊλανδέζικα πιάτα σε όλο το φάσμα τους, από σαλάτες, χυλοπίτες και κάρυ είναι ένα ποτήρι δροσερό, τραγανό Rosé. Οι γεύσεις φρέσκων φρούτων και ο ξηρός χαρακτήρας του κρασιού δουλεύουν όμορφα σε αρμονία με τις γεύσεις, την υφή, το βάρος και ακόμη και την κάψα από τσίλι της ταϊλανδέζικης κουζίνας. Οι γεύσεις ενός ροζέ κρασιού ποικίλλουν από γλυκιά και γεμάτη γεύση σε ζωηρή και τραγανή, επομένως εναπόκειται σε εσάς να βρείτε ένα ροζέ που λειτουργεί καλύτερα με τον ουρανίσκο σας. Τα αυστραλιανά κρασιά Rosé τείνουν να είναι πιο φρουτώδη. Τα  γαλλικά ή ισπανικά Rosé τείνουν να είναι ξηρότερα και λιγότερο φρουτώδη. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένα αυστηρό, κομψό ευρωπαϊκό Rosé λειτουργεί καλά με μια φρέσκια, τραγανή σαλάτα, ενώ ένα ώριμο, γλυκό αυστραλιανό ροζε ταιριάζει με πλούσιο, γευστικό καρύκευμα ή πικάντικη σούπα.

Κόκκινο κρασί & ταϊλανδέζικο φαγητό

Παρόλο που μπορεί να νομίζετε ότι τα φαγητά της Ταϊλάνδης είναι υπερβολικά πικάντικα και αρωματικά για να συνδυαστούν με κόκκινα κρασιά, υπάρχουν ορισμένοι συνδυασμοί που μπορούν να λειτουργούν όμορφα. Τα ελαφριά, φρουτώδη κόκκινα κρασιά με χαρακτήρες φρούτων και μια πιο απλή δομή όπως το Pinot Noir, τα μείγματα Grenache με πικάντικα μούρα, το Merlot, το Zinfandel (γνωστό και ως Primitivo), το Sangiovese κλπ μπορούν να λειτουργήσουν αρμονικά με κάποια ταϊλανδέζικα φαγητά. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα κρασιά με πολύ βαρέλι ή σφιχτές τανίνες, καθώς θα διαταράξουν την ισορροπία με τις ευαίσθητες ή πικάντικες γεύσεις των φαγητών της Ταϊλάνδης.

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, και πραγματικά δεν μπορείτε να βρείτε ένα κρασί που να ταιριάζει με ταϊλανδέζικο φαγητό, δοκιμάστε την μπύρα – οι μάρκες της Ταϊλάνδης Singha, Leo ή Chang είναι όλες πολύ ταιριαστές με το ταϊλανδέζικο φαγητό.

Γλυκό λευκό κρασί

Τα γλυκά ή off-dry λευκά δουλεύουν υπέροχα με τα μπαχαρικά και τα βότανα που βρίσκουμε στα πιάτα της Ταϊλάνδης. Ένα εξαιρετικά ξηρό Riesling, με μια ελαφριά γεύση γλυκύτητας και χαρακτήρες τροπικών φρούτων και λευκών λουλουδιών προσφέρει μια ιδανική αντίθεση & αναδεικνύει τις γεύσεις και τα μπαχαρικά στα ταϊλανδέζικα πιάτα. Τα πιο γλυκά και πιο αρωματικά κρασιά, όπως το Gewurtztraminer ή τα ευαίσθητα κρασιά όπως το Moscato, είναι επίσης εξαιρετικοί συνδυασμοί για ταϊλανδέζικα πιάτα.

Πηγή

To Top