ΥΓΕΙΑ

Κρασί και θερμίδες

Share

Σίγουρα αρκετοί από εμάς έχουμε πάρει την απόφαση να χάσουμε τα περιττά κιλά καθώς το καλοκαιράκι πλησιάζει και σίγουρα όσο και να προσέξαμε, οι ατασθαλίες των γιορτών δεν βοήθησαν την κατάσταση.

Βέβαια η απώλεια βάρους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κανείς θα πρέπει να εγκαταλείψει όλα όσα αγαπάει. Αν το κρασί είναι ανάμεσά τους, τα καλά νέα είναι ότι είναι ένα από τα αλκοολούχα ποτά με τις λιγότερες θερμίδες.

Το μυστικό είναι να γνωρίζει κανείς πόσες θερμίδες περιέχονται σε μια δεδομένη ποσότητα κρασιού και όπως με όλα, να καταναλώνεται με μέτρο

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι τελικά αυτό που περιλαμβάνει τις θερμίδες στο κρασί;

Πρώτον και κυριότερο, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Ενώ οι υδατάνθρακες (σάκχαρα) έχουν περίπου τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο, το αλκοόλ μεταφράζεται σε περίπου επτά θερμίδες ανά γραμμάριο, γεγονός που το καθιστά σημαντικά πιο πλούσιο σε θερμίδες. Εξαιτίας αυτού, τα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τείνουν να είναι υψηλότερα σε θερμίδες.

Δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η ζάχαρη. Στα ξηρά κρασιά, τα υπολειμματικά σάκχαρα είναι αυτά που παραμένουν στο κρασί μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης. Στα γλυκά κρασιά προστίθενται σάκχαρα μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης ή αυτή διακόπτεται με την προσθήκη αλκοόλης, αφήνοντας ποσότητα αλκοόλης που δεν ζυμώνεται.

Στα λιαστά κρασιά, τα συμπυκνωμένα σάκχαρα του σταφυλιού είναι περισσότερα από όσα μετατρέπονται σε αλκοόλη κατά τη ζύμωση με αποτέλεσμα να παραμένουν στο κρασί μετά την ολοκλήρωσή της. Λογικό είναι τα γλυκά κρασιά να έχουν αυξημένη ποσότητα σακχάρων και συνεπώς περισσότερες θερμίδες από ότι τα ξηρά. Από κει και πέρα, στα ξηρά κρασιά υπάρχουν σχετικά μικρές διακυμάνσεις αναλόγως των υπολειμματικών σακχάρων που περιέχονται σε αυτά.

Τυπικά, ένα ποτήρι κρασί των 150 ml μπορεί να περιέχει 100 – 300 θερμίδες ανάλογα με τον τύπο, την ποικιλία, την προέλευσή του και το στυλ του.

Κατά βάση, τα λευκά ξηρά κρασιά έχουν τις λιγότερες θερμίδες καθώς τείνουν να έχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα αλκοόλ και υπολειμματικών σακχάρων. Ακολουθούν τα ροζέ ενώ τα κόκκινα τείνουν να έχουν περισσότερες θερμίδες.

Τα γλυκά κρασιά αντιμετωπίζονται ξεχωριστά καθώς συνήθως οι αυξημένες ποσότητες σακχάρων τα κατατάσσουν στις υψηλότερες θέσεις περιεκτικότητας θερμίδων.

Βέβαια, αν και μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αρκετές φορές κάποια γλυκά κρασιά έχουν λιγότερες θερμίδες από ξηρά κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ.

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες ενδεικτικές τιμές για τις θερμίδες που περιέχονται σε 150 ml(τυπική μεζούρα) κρασιού, ανάλογα με τον τύπο του.

Ενδεικτικές θερμίδες σε ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού (150 ml)

 • Cabernet Sauvignon 125 – 140 θερμίδες
 • Merlot 123 θερμίδες
 • Pinot Noir 122 θερμίδες
 • Syrah 122 θερμίδες
 • Grenache Rouge 120 θερμίδες

Ενδεικτικές θερμίδες σε ένα ποτήρι λευκού κρασιού (150ml)

 • Chardonnay 118 θερμίδες
 • SauvignonBlanc 120 θερμίδες
 • Ξηρό Μοσχάτο 121 θερμίδες
 • Ξηρό Riesling 122 θερμίδες

Αφρώδη κρασιά

 • Moscato D’ asti (120ml) 110 θερμίδες
 • Champagne Brut (ξηρή) 124 θερμίδες
 • Champagne Doux (γλυκιά) 175 θερμίδες

Βλέποντας τα παραπάνω νούμερα εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι το κρασί δεν είναι απαραίτητα καταστροφικό για τη δίαιτά μας αν καταναλώνεται σε μετρημένες ποσότητες. Ιδιαίτερα αν συγκρίνουμε με άλλα τρόφιμα και ποτά. Η μπύρα, έχοντας πολύ υψηλότερα ποσοστά υδρογονανθράκων περιέχει κατά βάση αρκετά περισσότερες θερμίδες από ότι το κρασί.

Τα αποστάγματα περιλαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ και αντίστοιχα περισσότερες θερμίδες.

Το κρασί – ιδιαίτερα το ξηρό λευκό για την άνοιξη και το καλοκαίρι – μπορεί σε μετρημένες ποσότητες να συνοδεύσει τα γεύματα της δίαιτάς μας χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά σε θερμίδες τη διατροφή μας.

Πηγή

To Top