ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κώστας Λαζαρίδης, ο πατέρας του δραμινού αμπελώνα

Share

Τετ α τετ με τον εμβληματικό οινοποιό που πίστεψε, επένδυσε και ανέδειξε το κρασί της Δράμας

Η Δράμα είναι από τις αμπελουργικές περιοχές που βρίσκονται τώρα σε πρώτο πλάνο, με εντυπωσιακή οινική στάμπα. Για να φτάσουμε ως εδώ, ένας άνθρωπος με όραμα έβαλε το πρώτο λιθαράκι και στην πορεία το ισχυρό του αποτύπωμα…

Ο Κώστας Λαζαρίδης, ορκισμένος εραστής του κρασιού, παραμέρισε την οικογενειακή παράδοση στα μάρμαρα και δημιούργησε εκ νέου μια άλλη. Στο τόπο του -χωρίς οινικά δείγματα μέχρι εκείνη τη στιγμή- ρίσκαρε και το 1979 φύτεψε τα πρώτα αμπέλια, περίπου 85 στρέμματα, με δυο διεθνείς ποικιλίες το Sauvignon Blanc και το Cabernet Sauvignon και μια ελληνική το ασύρτικο. Η κίνηση του τον δικαίωσε και το 1985 του έφερε το πρώτο πρότυπο οινοποιείο του νομού. Αυτή ήταν μόνο η αρχή, καθώς μετά ακολούθησε μια υποδειγματική, ανοδική πορεία.
Στην ιστορία του κτήματος, ορόσημο ήταν το 1992, όταν δημιουργήθηκε το εντυπωσιακό, επισκέψιμο και σύγχρονο οινοποιείο στην Ανδριανή, με highlights τις αίθουσες παλαίωσης και δοκιμών και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ο Αμέθυστος, η ετικέτα που έγινε σημαία του κτήματος. Ο Κώστας Λαζαρίδης, όμως, δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Το 2006 κάνει το επόμενο τολμηρό βήμα, ξεπερνάει τα σύνορα της Δράμας και δημιουργεί ένα εντυπωσιακό οινοποιείο στο Καπανδρίτι, εκεί όπου το 2011 εγκαινίασε και ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο.

Σήμερα, οι αμπελώνες έχουν αγγίξει τα 2.300 στρέμματα και στις αρχικές ποικιλίες προστέθηκαν οι merlot, syrah, refosco, αγιωργίτικο, chardonnay, semilon και μαλαγουζιά. Στη περίπτωση των κρασιών, διακρίνονται τρεις κλασικές πλέον σειρές, ο διάσημος Αμέθυστος, το φινετσάτο Chateu Julia και το πληθωρικό Domaine Costa Lazaridi. Κάθε σειρά καλύπτει τα γούστα λιγότερο ή περισσότεροκαι έμπειρων ουρανίσκων και έχει πλέον εντυπωθεί στους οινόφιλους. Σε αυτή τη βάση, όπως μας είπε και ο Κώστας Λαζαρίδης, γίνονται τόσο στο οινοποιείο όσο και στις ετικέτες φρεσκαρίσματα και ανανεώσεις. Νέα κρασιά ενισχύουν το portfolio του Κτήματος και πολλές εξελίξεις δρομολογούνται. Αυτά, μαζί με πολλά ακόμα, μας αναλύει ο ενορχηστρωτής του Κτήματος σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με focus στη Δράμα και στο κρασί.

1. Πως θα είναι η φετινή χρονιά, μιλώντας για τον τρύγο, για τη Δράμα;
– Η χρονιά φέτος είναι λίγο πρώιμη σε σχέση με το 2015, πράγμα που οφείλεται στις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στην έλλειψη βροχοπτώσεων. Οι συνθήκες αυτές ευνόησαν κυρίως τις κόκκινες ποικιλίες. Γενικά, το 2016 θεωρείται μια πολύ καλή χρονιά, χωρίς προβλήματα.

2. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία της ζώνης της Δράμας και ειδικότερα του Domaine Λαζαρίδη;
– Από το 1979, πού εγκατέστησα τον πρώτο γραμμικό αμπελώνα της
περιοχής μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 37 χρόνια και η ζώνη της Δράμας αποτελεί πλέον συνώνυμο του ποιοτικού κρασιού. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε ιστορία αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή μας έκανε να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο. Το μικροκλίμα της περιοχής μας έδειξε ότι μπορούν να παραχθούν σπουδαία κρασιά, τόσο από γηγενείς όσο και από διεθνείς ποικιλίες. Μετά τον πρώτο αμπελώνα 85 στρεμμάτων που δημιούργησα το 1979 και το πρώτο οινοποιείο του 1985, σήμερα υπάρχουν πάνω από 7 οινοποιεία και καλλιεργούνται περίπου 5.000 στρέμματα στο νομό Δράμας.

3. Έχετε κάνει μια σειρά από αλλαγές, κυρίως σε ετικέτες; Μιλήστε μας για τις τελευταίες αλλαγές και τα νέα του Κτήματος.
– Μετά από πολλά χρόνια παρουσίας στην αγορά με τις ετικέτες μας που δημιούργησαν σχολή βασισμένες σε πίνακες, θεωρήσαμε ότι μια ανανέωση στην εμφάνιση θα έδινε νέα ώθηση στα προϊόντα. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, με την οικογένεια του Αμέθυστου, όπου διατηρήσαμε σε ένα βαθμό την αρχική εικόνα, δίνοντας της όμως μια πιο μοντέρνα έκφραση.
Φέτος, άλλαξε ριζικά η οικογένεια κρασιών Chateau Julia (Πύργος Ιουλία), τόσο με νέα custom φιάλη με ανάγλυφο το λογότυπο της
οικογένειας, όσο και ετικέτα, στην οποία δεν κρατήσαμε τίποτα από την παλιά εμφάνιση. Ανανεώθηκε επίσης η οικογένεια κρασιών Domaine Costa Lazaridi μέσα από την οποία εκφράζεται η συνεχής μας αναζήτηση, οινική και τεχνολογική. Σε αυτή την οικογένεια εντάξαμε το νέο Merlot ροζέ τύπου Προβηγκίας, με το γυάλινο πώμα vinolok, που αγαπήθηκε αμέσως από κοινό και κριτικούς.
4. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας.
– Στα σχέδιά μας είναι πάντα η βελτίωση της υπάρχουσας γκάμας των προϊόντων αλλά και η δημιουργία νέων. Σε αυτή τη κατεύθυνση, τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε προχωρήσει σε νέες φυτεύσεις δοκιμάζοντας νέες ποικιλίες σε διαφορετικά μικροκλίματα, μια και ο νομός Δράμας με το ανάγλυφο που διαθέτει προσφέρει πολλές επιλογές. Είμαι βέβαιος, ότι μας περιμένουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις…

5. Έχετε μια μεγάλη γκάμα κρασιών. Γιατί έχετε κάνει αυτή την επιλογή; Ποια κρασιά είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση;
Στην περιοχή της Δράμας δεν υπήρχαν αξιόλογες ελληνικές ποικιλίες κι έτσι αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε και να πειραματιστούμε με ένα σημαντικό αριθμό ποικιλιών, τόσο ελληνικών όσο και ξένων, κυρίως γαλλικών. Από αυτές τις ποικιλίες, όσες έδωσαν καλά αποτελέσματα και προσαρμόστηκαν στο κλίμα της περιοχής τις εντάξαμε στις οικογένειες κρασιών του Κτήματος, είτε μονοποικιλιακά είτε ως μέρος των blends.
Στην ελληνική αγορά, τα λευκά έχουν μεγαλύτερη απήχηση, με οδηγό τον Λευκό Αμέθυστο από sauvignon blanc και ασύρτικο, σταθερή αξία πλέον για τον καταναλωτή, καθώς και το Chateau Julia chardonnay και το Domaine Costa Lazaridi merlot ροζέ, που αναφέραμε νωρίτερα. Στο εξωτερικό, αντίθετα, κυριαρχούν τα κόκκινα με τον ερυθρό Αμέθυστο από cabernet sauvignon, merlot και αγιωργίτικο, το Chateau Julia Merlot και το Οινότρια Γη Cabernet Sauvignon- αγιωργήτικο, από το οινοποιείο στο Καπανδρίτι, ένα μεγάλο κόκκινο από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας.

6. Τι πιστεύετε για το σημερινό καταναλωτικό κοινό όσον αφορά το κρασί;
-Έχουμε διαπιστώσει, ότι οι Έλληνες καταναλωτές είναι πλέον πολύ πιο ενημερωμένοι απ’ όσο στο παρελθόν. Γνωρίζουν περιοχές, ποικιλίες και παραγωγούς, κατανοούν τη διαδικασία εξέλιξης ενός κρασιού, ψάχνουν διαφορετικές σοδειές και επιλέγουν με περισσότερα και αυστηρότερα κριτήρια.

7. Στη περίπτωση της Οινότριας Γης, επενδύσατε σε μια περιοχή που δεν είχε μέχρι τότε δείγματα κρασιών υψηλών προδιαγραφών. Εσείς όμως βγάλατε εξαιρετικά κρασιά, που χαίρουν μεγάλης εκτίμησης. Πώς το εξηγείτε αυτό;
– Όταν δημιουργήθηκε το δεύτερο οινοποιείο στο Καπανδρίτι, ο στόχος ήταν εξαρχής να φτιάξουμε ένα ποιοτικό κρασί, βάσει των αρχών του Κτήματος. Αφού έγινε λοιπόν η σχετική έρευνα αποφασίσαμε την φύτευση αμπελώνων με τις κόκκινες ποικιλίες αγιωργίτικο, cabernet sauvignon και syrah, σε μια περιοχή δίπλα στην τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα. Οι αμπελώνες καλλιεργούνται από την αρχή βιολογικά και εδώ και 16 χρόνια δεν έχουν ποτιστεί ποτέ, διατηρούμε τις στρεμματικές αποδόσεις πολύ χαμηλά και εκμεταλλευόμαστε τις ιδιαιτερότητες του μικροκλίματος, ώστε να φτάσουμε στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών, που χαρακτηρίζονται από το γεμάτο σώμα και τα έντονα αρώματα.

8. Για εσάς τι είναι πιο σημαντικό, η εξέλιξη στην ελληνική οινική αγορά ή η προβολή και η επένδυση στις εξαγωγές; Και σε κάθε περίπτωση, με ποιο τρόπο εσείς λειτουργείτε;
– Για εμάς, τόσο η ελληνική αγορά όσο και το εξωτερικό είναι εξίσου σημαντικά. Η ελληνική αγορά απορροφά περίπου το ήμισυ της ετήσιας παραγωγής κρασιών, ενώ το υπόλοιπο διανέμεται σε 23 χώρες του εξωτερικού με σημαντικότερες αγορές αυτή της Γερμανίας και των Η.Π.Α.. Σε κάθε περίπτωση, στόχοι της εταιρείας είναι η διατήρηση της εξαιρετικής φήμης των προϊόντων στην Ελλάδα, η βελτίωση της θέσης μας στις υφιστάμενες αγορές αλλά και το άνοιγμα νέων.

Πηγή

To Top