ΥΓΕΙΑ

Το κόκκινο κρασί επιβραδύνει τη γήρανση

Share
Ερευνα βρήκε ότι η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να μειώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της γήρανσης επί κινητικής λειτουργίας.
Η φήμη της ρεσβερατρόλης ως πολυφαινολική πηγή νεότητας μόλις πήρε μια ακόμα ώθηση. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η πολυφαινόλη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, τα μούρα και άλλα τρόφιμα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer, του καρκίνου, της παχυσαρκίας και άλλους κινδύνους για την υγεία. Αλλά οι μελέτες που επικεντρώθηκαν στο κατά πόσο θα μπορούσε πραγματικά να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης ήταν ασυνεπείς.
Μια νέα μελέτη, με επικεφαλείς ερευνητές της Σχολής Ιατρικής και Ερευνητικού Ινστιτούτου του Virginia Tech Carilion, έχει βρει αποδείξεις ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατεύσει νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο και μυϊκές ίνες από τις δυσμενείς επιπτώσεις της γήρανσης.
«Συνολικά, παρέχουμε αδιάσειστα στοιχεία που δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη επιβραδύνει τη γήρανση των [νευρομυϊκών συνάψεων] και μυϊκών ινών», αναφέρει η μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στο The Journals of Gerontology, Series A: Biomedical Sciences and Medical Sciences.
Οι νευρομυϊκές συνάψεις, ή NMJs, είναι συνάψεις που συντονίζουν τα χημικά σήματα μεταξύ των κινητικών νευρώνων και μυϊκών ινών. Για παράδειγμα, όταν ένα νευρικό σήμα ταξιδεύει από τον εγκέφαλο στους μύες του βραχίονα ώστε να πει στο χέρι να λυγίσει, οι NMJs επιτρέπουν σήματα που πρέπει να ανταλλάσσονται καθώς περνούν μεταξύ των κυττάρων.
Με τον καιρό,οι εκφυλισμένες NMJs, οδηγούν σε μειωμένο κινητικό συντονισμό σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Προηγούμενη έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2010 πρότεινε ότι η άσκηση και ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει αυτή την εκφύλιση. Η νέα έρευνα δείχνει η ρεσβερατρόλη μπορεί να κάνει το ίδιο.
Με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Δρ Gregorio Valdez, η ομάδα των ερευνητών πειραματίστηκε με ηλικιωμένους ποντικούς (2 χρόνων) για να εξεταστούν οι επιδράσεις της ρεσβερατρόλης, καθώς και της μετφορμίνης, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Μετά από ένα χρόνο, οι ερευνητές συνέκριναν στις NMJs, στην αρχή και στο τέλος της μελέτης για να δουν τις αλλαγές στις χημικές δομές.
Σε σύγκριση με τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε μια κανονική δίαιτα, οι ποντικοί που κατανάλωσαν διατροφή πλούσια σε ρεσβερατρόλη, έδειξαν 18 τοις εκατό λιγότερο εκφυλισμό στις NMJs τους, ενώ τα ποντίκια που αντιμετωπίστηκαν με το φάρμακο μετφορμίνη, δεν έδειξαν διακριτή επίδραση-περίπου 3 τοις εκατό λιγότερο εκφυλισμό.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ρεσβερατρόλη βοηθά τις κινητικές λειτουργίες, και επιβραδύνει τη γήρανση προστατεύοντας τις NMJs. Η ρεσβερατρόλη δεν βοήθησε για την κατασκευή νέων δομών NMJ, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν προτείνει μια αντιστροφή της γήρανσης. (Δυστυχώς για τους wine lovers, οι δόσεις της ρεσβερατρόλης που δόθηκε στους ποντικούς ήταν πολύ υψηλότερες από ό, τι εκείνες που βρίσκονται σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.)
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη, και σε πολύ μικρότερο βαθμό η μετφορμίνη, διατηρεί την ακεραιότητα των συνάψεων που ελέγχει όλες τις εκούσιες κινήσεις. Αυτό το εύρημα είναι πολύ σημαντικό: Δείχνει ότι συνάψεις μπορούν να προστατεύονται από τις φθορές της γήρανσης με ένα μικρό μόριο, ρεσβερατρόλης,»είπε ο Valdez.
Μετά από αυτή τη γραμμή της έρευνας, είναι πιθανό ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να έχει επίδραση σε άλλα κύτταρα που επηρεάζουν τους μυς και τις κινητικές λειτουργίες. Ο Valdez λέει ότι είναι μια «βάση για τον έλεγχο διαφορετικών δόσεων ρεσβερατρόλης, παραλλαγών της ρεσβερατρόλης, και άλλων μικρών μορίων.»
To Top