ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι Κινέζοι ανακαλύπτουν το κρασί

kinezi-anakalyptoun-krasi
Share

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της επαρχίας Σαντόνγκ στην ανατολική Κίνα, ο επισκέπτης δεν απολαμβάνει μόνο φρέσκα θαλασσινά, αλλά και μερικά από τα καλύτερα κρασιά.

Ο Αυστραλός εμπειρογνώμονας για το κρασί Μπρούνο Ζάπια έζησε στην Κίνα πάνω από μία δεκαετία, κυρίως στο Λόνγκου, όπου «έδινε τα φώτα του» στη νεοσύστατη τότε βιομηχανία κρασιού. Στην πόλη αυτή βρίσκεται κορυφαία οινοποιία που φημίζεται για τα βιολογικά κρασιά της. Έπειτα από περίπου 14 χρόνια ως επικεφαλής αμπελουργίας στην κινεζική αυτή οινοποιία, ο Μπρούνο έγινε γενικός διευθυντής στο υποκατάστημά της στην Αυστραλία.

«Αν και η κατανάλωση κρασιού στην Κίνα εξακολουθεί να είναι χαμηλή ανά κεφαλή, υπάρχει τεράστια δυναμική ανάπτυξης λόγω της αύξησης του βιοτικού επιπέδου», δηλώνει ο Μπρούνο.

Η Κίνα και η Αυστραλία υπέγραψαν μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών το 2015, βάσει της οποίας θα μειωθούν τα τιμολόγια των κρασιών μέχρι το 2019, οπότε και θα καταργηθούν τελείως. Το 2016 η Κίνα έγινε ο κορυφαίος προορισμός εξαγωγών οίνου της Αυστραλίας. Πέρυσι, οι εξαγωγές κρασιού προς την Κίνα σημείωσαν άνοδο 63%.

«Οι Κινέζοι καταναλωτές είναι το ισχυρότερο κίνητρο για την αναβίωση του οινοπαραγωγικού τομέα στην Αυστραλία, μετά μία δεκαετία κατά την οποία είχε σημειωθεί κάμψη», λέει ο Μπρούνο. Ο ολοένα και μεγαλύτερος ζήλος της Κίνας για το κρασί, ειδικά το βιολογικό, και το ενδιαφέρον της για τα αυστραλιανά κρασιά έχει δημιουργήσει επίσης μια κερδοφόρα βιομηχανία οινοτουρισμού.

Από το 2015 έως το 2016, ο αριθμός των εκδρομών που πραγματοποίησαν Κινέζοι σε αμπελουργικές περιοχές της Αυστραλίας αυξήθηκε από 253 σε 760, σύμφωνα με μεγάλο τουριστικό γραφείο της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

«Υπάρχουν τεράστια οφέλη και για τις δύο χώρες που θα αναπτυχθούν στην επόμενη γενιά: χωρίς καμία αμφιβολία την επόμενη δεκαετία η Κίνα θα γίνει ο μεγαλύτερος καταναλωτής κρασιού παγκοσμίως, γεγονός που θα δημιουργήσει ευκαιρίες για χώρες και επιχειρήσεις παντός μεγέθους», υποστηρίζει ο Μπρούνο.

Πηγή

To Top