ΔΙΑΦΟΡΑ

Ανανέωση καρτέλας των αμπελουργών στα οινοποιεία πριν την συγκομιδή

Share

Όλα τα αλφαριθμητικά και χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων από τα οποία πρόκειται να παραδώσουν σταφύλια (επικαιροποιημένη καρτέλα αμπελοκαλλιέργειας) υποχρεούνται να προσκομίσουν οι αμπελουργοί πριν τη συγκομιδή των σταφυλιών στις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές). Βάσει αυτών των στοιχειών διαπιστώνεται η επιλεξιμότητα της πρώτης ύλης και ιδιαίτερα η ύπαρξη δικαιώματος φύτευσης ή αναφύτευσης.

Απαγορεύεται η οινοποίηση μη οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών που προέρχονται από αμπελοτεμάχια τα οποία δεν εντάσσονται στο δυναμικό παραγωγής του αμπελοοινικού τομέα.

Αυτό αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο προς τις ΔΑΟΚ που εξέδωσε το τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων ποτών του υπουργείου, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος μη επιτρεπόμενων ποικιλιών σταφυλιών στα οινοποιεία.

Πιο συγκεκριμένα στις υποχρεώσεις των αμπελουργών οινοποιητικών ή εμπορικών επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνονται:

Α) Υποχρεώσεις αμπελουργών

Οι αμπελουργοί υποχρεούνται πριν την συγκομιδή των σταφυλιών, να υποβάλουν στις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές), όλα τα αλφαριθμητικά και χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων από τα οποία πρόκειται να παραδώσουν σταφύλια (επικαιροποιημένη καρτέλα αμπελοκαλλιέργειας) από τα οποία θα διαπιστώνεται η επιλεξιμότητα της πρώτης ύλης και ιδιαίτερα η ύπαρξη δικαιώματος φύτευσης ή αναφύτευσης. Τα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να συμφωνούν με τα στοιχεία που δηλώνονται στη δήλωση συγκομιδής των αμπελουργών, στη δήλωση παραγωγής της οινοποιητικής επιχείρησης ή την δήλωση εμπορίας της εμπορικής (κατά περίπτωση) καθώς και με τα στοιχεία του αμπελουργικού μητρώου.

Β) Υποχρεώσεις οινοποιητικών ή εμπορικών επιχειρήσεων

α) Προκειμένου να διασφαλιστεί η επιλεξιμότητα της πρώτης ύλης, οι οινοποιητικές ή εμπορικές επιχειρήσεις οφείλουν να ζητήσουν από τους αμπελουργούς, πριν την  συγκομιδή των σταφυλιών, να τους προσκομιστεί αντίγραφο της προαναφερόμενηςεπικαιροποιημένης καρτέλας αμπελοκαλλιέργειας.

β) Κατά την παραλαβή των σταφυλιών από τις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές), καθίσταται υποχρεωτική σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΚΥΑ 5833/155045/12.12.2013 (Β΄3324) όπως ισχύει, η αναγραφή στα τιμολόγια/δελτία
παραλαβής των παρακάτω στοιχείων:

– το ονοματεπώνυμο και το Α.Φ.Μ. του αμπελοκαλλιεργητή
– η ποικιλία αμπέλου των σταφυλιών
– ο κωδικός αμπελοτεμαχίου (δεκατριψήφιος) του Αμπελουργικού Μητρώου καθώς
και
– στην περίπτωση παράδοσης φορτίου από διαφορετικά αμπελοτεμάχια της εκμετάλλευσής του θα πρέπει να αναφέρεται στο παραστατικό η ποσότητα σταφυλικής παραγωγής που αντιστοιχεί σε κάθε αμπελοτεμάχιο.

Σε κάθε περίπτωση το ΑΦΜ του παραδίδοντος την σταφυλική παραγωγή πρέπει να ταυτίζεται με το ΑΦΜ του εγγεγραμμένου αμπελοκαλλιεργητή στο Αμπελουργικό Μητρώο για το συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο.

γ) Όσον αφορά τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των σταφυλιών εφαρμόζονται τα διαλαμβανόμενα στο Κεφάλαιο ΙΙ του Καν (ΕΚ) 436/2009 της Επιτροπής και παράλληλα τηρείται το άρθρο 12 της με αριθμ. 285870/01.09.2004 ΚΥΑ και συγκεκριμένα «Στην περίπτωση μεταφοράς νωπών σταφυλιών, στο συνοδευτικό έγγραφο αναγράφεται υποχρεωτικά η περιοχή προέλευσης, η ποσότητα και η ονομασία της κάθε ποικιλίας των μεταφερομένων σταφυλιών».

δ) Πραγματοποιείται ορθή και έγκαιρη καταχώρηση των στοιχείων στα βιβλία που τηρούνται υποχρεωτικά στις οινοποιητικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τον Καν (ΕΚ) 436/2009 της Επιτροπής και τη με αριθμ. 285870/01.09.2004 ΚΥΑ, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εισερχόμενες ποσότητες (σταφύλια, γλεύκος, οίνος) αντιστοιχούν  στα παραγόμενα τελικά προϊόντα. Σε κάθε έλεγχο των βιβλίων, αυτά σφραγίζονται και υπογράφονται από τον αρμόδιο επί των αμπελοοινικών θεμάτων οριζόμενο ελεγκτή.

ε) Η πρώτη ύλη (σταφύλια) για την παραγωγή οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) προέρχονται αποκλειστικά από αμπελοτεμάχια που περιλαμβάνονται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, για την παραγωγή δε των οίνων, τηρούνται οι εγκεκριμένες
προδιαγραφές του προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση για τους οίνους ΠΟΠ, ΠΓΕ και Ποικιλιακούς εφαρμόζονται οι
διατάξεις της ΚΥΑ υπ΄αριθμ. 5833/155045/12.12.2013 (Β΄3324) όπως ισχύει.

στ) Σύμφωνα με το άρθρο 29 του Καν. (ΕΚ) 436/2009 και το άρθρο 8 της ΚΥΑ 285870/01.09.2004, στην περίπτωση μεταφοράς μη συσκευασμένων αμπελοοινικών προϊόντων (εντός ή εκτός της Ε.Ε.), ο αποστολέας υποχρεούται να ενημερώσει την αρμόδια αρχή του τόπου φόρτωσης για την μεταφορά αυτή. Η αρμόδια αρχή του  τόπου φόρτωσης (για διακίνηση εντός Ε.Ε) οφείλει να ενημερώσει την αρμόδια αρχή του τόπου εκφόρτωσης την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Στην περίπτωση κατά την οποία παραληφθεί φορτίο από χώρα της Ε.Ε ή από τρίτη χώρα ο παραλήπτης του φορτίου οφείλει να ενημερώσει την αρμόδια αρχή του τόπου εκφόρτωσης την επόμενη εργάσιμη ημέρα προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι (Βιβλία, επισήμανση προϊόντος).

Πηγή

To Top