ΔΙΑΦΟΡΑ

Οινοτουρισμός στην ακριτική Λήμνο μέσα από το Lemnos Wine Trails

Share

Το Lemnos Wine Trails, δηλαδή τα μονοπάτια του κρασιού στη Λήμνο, είναι μια νέα υπηρεσία οινοτουρισμού, η οποία θα είναι διαθέσιμη από φέτος το καλοκαίρι για τους επισκέπτες στη Λήμνο που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον αμπελώνα και να γευτούν τα κρασιά  του νησιού μέσα από οργανωμένες περιηγήσεις και γευσιγνωσίες.

Ο οινοτουρισμός είναι μια μορφή θεματικού τουρισμού αρκετά διαδομένη σε μεγάλες οινοπαραγωγικές χώρες, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ανάπτυξη σε σημαντικές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας και προσελκύει επισκέπτες τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μορφή τουρισμού μέσω της οποίας ο επισκέπτης γνωρίζει τον αμπελώνα και τα κρασιά μιας περιοχής σε συνδυασμό με την γαστρονομία, το τοπίο, και τον πολιτισμό του τόπου.

Συγκεκριμένα για το Lemnos Wine Trails, μέσα από την ιστοσελίδα www.lemnoswinetrails.gr, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη στη Λήμνο να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες για τον αμπελώνα, τις τοπικές ποικιλίες, τα οινοποιεία κ.ά., αλλά και να αγοράσει είτε στοχευμένες γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις κρασιού είτε οργανωμένες επισκέψεις στα οινοποιεία του νησιού.

Στόχος του Lemnos Wine Trails, είναι η γνωριμία του επισκέπτη με το κρασί της Λήμνου, μέσα από μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της αμπελουργικής παράδοσης, των τοπικών ποικιλιών και των οινοποιείων της, γευσιγνωσίες κρασιών με ενδιαφέροντες γαστρονομικούς συνδυασμούς, επισκέψεις σε οινοποιεία, κ.ά.

Παράλληλα, μέσω του Lemnos Wine Trails γίνεται προσπάθεια ώστε να αποτελέσει το κρασί αφορμή για τον επισκέπτη να γνωρίσει και άλλες διαστάσεις του νησιού που το καθιστούν μοναδικό: την ποικιλία των αγροτικών προϊόντων που παράγει σε συνδυασμό με την τοπική γαστρονομία, το μοναδικό τοπίο της με τους αμπελώνες και όχι μόνο, το πολύ ενδιαφέρον ιστορικό της παρελθόν, καθώς και τη σύγχρονη πολιτιστική της πραγματικότητα.

Την ιδέα για το εγχείρημα του Lemnos Wine Trails είχε η Ελευθερία Κωνσταντάρα, η οποία μεγάλωσε στη Λήμνο και, παράλληλα με τις σπουδές της και τη δραστηριότητά της στο χώρο του πολιτισμού (πολιτιστική διαχείριση, αρχαιολογία) άρχισε να ασχολείται ως οινόφιλη με το κρασί.

Στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια αμπελουργίας και γευσιγνωσίας κρασιού αλλά και ταξίδεψε σε άλλες οινοτουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

Με την πεποίθηση ότι η Λήμνος διαθέτει σπουδαία οινοπαραγωγική παράδοση ήδη από τους αρχαίους χρόνους, ενδιαφέρουσα γαστρονομία και σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, αποάσισε να συνδυάσει τις γνώσεις της και να δημιουργήσει το Lemnos Wine Trails φιλοδοξώντας να αποτελέσει και η Λήμνος αξιόλογο οινοτουριστικό προορισμό.

Πηγή

To Top