ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Οινοποιείο Νικολού

Share

Το Οινοποιείο Νικολού βρίσκεται μέσα στη πόλη του Κορωπίου στον ίδιο παραδοσιακό χώρο όπου η οικογένεια Νικολού οινοποιούσε κρασιά από το 1920.
Η προσαρμογή του χώρου του οινοποιείου στις σύγχρονες οινοποιητικές απαιτήσεις ήταν αναγκαία. Το 1991 αντικαταστάθηκε σταδιακά ο παλιός εξοπλισμός με σύγχρονα μηχανήματα οινοποίησης και ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας.
Με αυτές τις προϋποθέσεις, τη γνώση και την εμπειρία όλων αυτών των ετών, για πρώτη φορά το Σαββατιανό των Μεσογείων οινοποιήθηκε με ελεγχόμενη ζύμωση και αποκάλυψε τον αρωματικό και γευστικό θησαυρό που έκρυβε τόσα χρόνια. Η ρετσίνα πλέον δεν ήταν αναγκαία για να δώσει χαρακτήρα στο κρασί.
Σήμερα το οινοποιείο διαθέτει ανοξείδωτη σταφυλοδόχο, ζυγιστήριο σταφυλιών, αποβοστρυχωτή, αντλίες σταφυλοπολτού, πνευματικό πιεστήριο, φίλτρο κενού και διατομικής γης, περισταλτική αντλία οίνου, σύγχρονη αυτόματη μηχανή εμφιάλωσης κρασιών και γραμμή εμφιάλωσης αφρωδών οίνων με τη παραδοσιακή μέθοδο ζύμωσης στη φιάλη.

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Το Οινοποιείο Νικολού συνεργάζεται διαχρονικά με επαγγελματίες αμπελουργούς που έχουν αποκλειστική ενασχόληση τα αμπέλια, από περιοχές της Ελλάδας στις οποίες οι επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών είναι πολύ καλά προσαρμοσμένες. Η διαχρονική σχέση με τους αμπελουργούς αυτούς επιτρέπει στο οινοποιείο να κατευθύνει και να ελέγχει τις επεμβάσεις στα αμπέλια, τις στρεμματικές αποδόσεις και τη τεχνολογική ωριμότητα των σταφυλιών που είναι απαραίτητη για την καλή ποιότητα του κρασιού που θα παραχθεί.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Από τα Μεσόγεια οινοποιούμε Σαββατιανό, από τη Λήμνο Μοσχάτο Αλεξανδρείας, από τη Βόρεια Αττική τη Μαλαγουζιά, το Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, από την ορεινή Νεμέα Αγιωργίτικο και από τη Μαντινεία Μοσχοφίλερο.
Στο οινοποιείο επίσης διαθέτουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παραγωγή γλυκών κρασιών. Ιδιαίτερα το γλυκό κρασί ΝΑΜΑ παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο συμπύκνωσης με βρασμό του γλεύκους.
Η παραγωγή ενός μοναδικού πρωτότυπου αφρώδους κρασιού με βάση την Ρετσίνα με τη παραδοσιακή μέθοδο ζύμωσης στη φιάλη (methode traditionelle) αποτελεί τη τελευταία καινοτομία του οινοποιείου (BRUT RETSINA SPARKLING – BOTANIC).

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Το οινοποιείο διατηρεί την παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική, όπου οι πέτρινοι τοίχοι και οι μεγάλες πέτρινες καμάρες μεταφέρουν τον επισκέπτη στο παρελθόν και πιστοποιούν την μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή κρασιών.
Την εποχή του τρύγου και της οινοποίησης οι επισκέπτες μπορούν επισκεφθούν τους χώρους παραγωγής και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία.
Γίνονται επίσης επιμορφωτικές εκδηλώσεις για φοιτητές με θέματα οινολογικού ενδιαφέροντος καθώς και γευστικές δοκιμές.
Στο εκθετήριο δοκιμαστήριο του οινοποιείου οι επισκέπτες δοκιμάζουν τα κρασιά και ενημερώνονται σε θέματα που αφορούν την οινοποίηση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥ

Γεννήθηκε στο Κορωπί Αττικής το 1962. Η οικογένεια Νικολού παραδοσιακά ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί όπου με τα μέσα της εποχής παρήγαγε βαρελίσια ρετσίνα από Σαββατιανό. Το παραδοσιακό πατητήρι για το πάτημα των σταφυλιών με τα πόδια, η στροφιλιά, τα κοφίνια μεταφοράς των σταφυλιών από το αμπέλι, η χειροκίνητη αντλία, τα δρύινα βαρέλια των οκτακοσίων οκάδων, οι μυρωδιές της ζύμωσης του μούστου, ήταν το περιβάλλον που ο Βασίλης Νικολού μεγάλωσε.
Το 1983 πήρε το Πτυχίο Τεχνολογίας Τροφίμων, το 1987 το πτυχίο Χημείας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και την Οινολογική επάρκεια, ολοκληρώνοντας και τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Οινολογία.
Από το 1991 ανέλαβε το Οινοποιείο ενώ παράλληλα λειτούργησε το Οινολογικό Εργαστήριο.
Από 1992 ως καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθηνών μέχρι και σήμερα εκπαιδεύει τις νέες γενιές Οινολόγων.
Παντρεμένος με την Ράνια Σκλήρη έχει δυο παιδιά: τον Ευάγγελο Νικολού (σπουδάζει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και την Χριστίνα Νικολού (σπουδάζει στη Νομική σχολή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο).

ΑΦΡΩΔΗΣ ΡΕΤΣΙΝΑ (BRUT SPARKLING RETSINA) – BOTANIC

Κατηγορία: Αφρώδης οίνος ρετσίνα, methode traditionelle.
Ποικιλία: Σαββατιανό 100%.
Οινοποίηση: Πρώιμος τρύγος της ποικιλίας Σαββατιανό δίνει χυμό πλούσιο σε οξέα και χαμηλό pH.
Για το κρασί βάσης χρησιμοποιούμε τον πρόρογο, δηλαδή ποσότητα γλεύκους που αντιστοιχεί μόλις στο 30% των σταφυλιών που οινοποιούνται. Ακολουθεί στατική απολάσπωση στους 10℃ και ελεγχόμενη ζύμωση στους 17℃.
Στη ζύμωση προστίθεται ρητίνη πεύκου ιδιαίτερα αρωματική από πευκοδάση της Αττικής. Μετά τη διαύγαση του κρασιού ακολουθεί δεύτερη ζύμωση στη φιάλη με τη κλασσική μέθοδο παραγωγής αφρωδών. Το αφρώδες κρασί ωριμάζει για 6 μήνες στις φιάλες (sur lies fines).
Αλκοολικός βαθμός (Κ.Α.Τ): 12,5% vol.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Xρώμα λεμονί με λεπτές επίμονες φυσαλίδες, λεπτά αρώματα πεύκου και μαστίχας, πλούσιο σώμα, γεύση βοτανική με παρατεταμένη επίγευση.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΡΕΤΣΙΝΑΣ

Συνοδεύει θαλασσινούς μεζέδες και παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.
Απολαύστε το στους 8 ℃.

« of 6 »

Πηγή: WineNews.gr

To Top