ΔΙΑΦΟΡΑ

Ηλέσιον: Οινοποίηση χωρίς χημικά με know how… αρχαιοελληνικό

Share

Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος Ηλέσιον έχει ως στόχο του τη διάσωση και διάδοση της διατροφικής μας κληρονομιάς. Μας συστήθηκε επισήμως το 2008, γρήγορα όμως τάραξε τα δεδομένα της αγοράς κρασιού κερδίζοντας ένα μεγάλο στοίχημα: την οινοποίηση και συντήρηση των φυσικών – βιολογικών οίνων του για χρόνια, χωρίς πρόσθετα θειώδη και άλλα χημικά. Το know how ανήκει στους αρχαίους ημών προγόνους! Πιο συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Ηλέσιον έγινε το σύγχρονο «όχημα» με το οποίο ο οίνος της Αρχαίας Ελλάδας -σαν άλλος «Οδυσσέας»- επέστρεψε και πάλι στην… Ιθάκη του.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Στις αρχές του 21ου αιώνα δημιουργήθηκε διεθνές ρεύμα οινοποιήσεων χωρίς προσθήκη θειωδών συντηρητικών, γνωστό σαν φυσικό κρασί. Όμως, παρουσιάστηκαν πολλές δυσκολίες στην διάρκεια ζωής των φυσικών κρασιών, γιατί η οινοποίηση γινόταν με τα δεδομένα της συμβατικής παραγωγής.

Μετά από 31 χρόνια έρευνας, το 2008, ο Οργανισμός Περιβάλλοντος Ηλέσιον παρήγαγε κρασί με φυσική οινοποίηση από Σαββατιανό σταφύλι του Κιθαιρώνα. Χρησιμοποίησε αρχαιοελληνικά πρότυπα δημιουργώντας πέντε άκρατους οίνους, που υπερέχουν όλων των φυσικών κρασιών και μέχρι σήμερα παραμένουν σε άριστη κατάσταση. Για την επιτυχία του αυτή του απονεμήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Όπως εξηγεί στο businessnews.gr η διευθύντρια του Οργανισμού Ηλέσιον, Έμμη Πανούση: «Ο υψηλόβαθμος άκρατος οίνος του Ηλέσιον είναι φυσικής και ερυθράς οινοποίησης με άγριους γηγενείς ζυμομύκητες. Δεν έχει γίνει προσθήκη θειωδών, γευστικών, χημικών και χρωμάτων, είναι 100% από σταφύλι! Δεν υπέστη πρωτεϊνική καθίζηση και δεν φιλτραρίστηκε! Έτσι, πέρασαν στο σώμα του οίνου σχεδόν όλα τα αντιοξειδωτικά, οι πολυφαινόλες, η ρεσβερατρόλη και οι OPC (Ολιγο-Προ-Ανθοκυανιδίνες) των σταφυλιών. Γι’ αυτό είναι μέρος της Μεσογειακής διατροφής και του Γαλλικού παράδοξου.

Ο τρύγος γίνεται σε επιλεγμένα αμπέλια βιολογικής γεωργίας της παραδοσιακής ποικιλίας Σαββατιανό και Ροδίτη Αλεπού, ηλικίας 50 ετών. Γι’ αυτό το λόγο έχουν μεστή σπιτική γεύση και είναι πλούσια σε αρώματα φρούτων. Τα αμπέλια ζουν ήρεμα στον Βοιωτικό Κιθαιρώνα σε υψόμετρο 500 μέτρων, χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα. Έχουν βαθιές ρίζες για να μπορούν να γεύονται όλα τα συστατικά της μάνας γης. Ο Οίνος είναι ΠΓΕ (Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης) Στερεά Ελλάδα».

Η ίδια προσθέτει ότι «οι πρόγονοί μας στα συμπόσιά τους, δεν έπιναν Άκρατο οίνο αλλά Κεκραμμένο οίνο (κρασί) που προέρχονταν από την μίξη (κράση) του άκρατου με νερό πηγής, είτε με πάγο. Έτσι έπιναν κρασί των βαθμών της αρεσκείας τους επί ώρες, δεν μεθούσαν και το διασκέδαζαν»!

Το Ηλέσιον αναγεννώντας τον Αρχαιοελληνικό οίνο δημιούργησε και άλλα δύο προϊόντα, το Ειδύλλι και το Σταφυλόμελο.

Το Ειδύλλι προέρχεται 100% από τον χυμό φρέσκου βιολογικού σταφυλιού και είναι άθερμο και αφιλτράριστο. Επιταχύνει την πέψη και την αφομοίωση των τροφών, διευκολύνει το σώμα στην παραγωγή ενέργειας. Δεν έχει οινόπνευμα, θερμίδες και ζάχαρη. Δεν έχει γίνει καμία προσθήκη συντηρητικών, γευστικών, χημικών και χρωμάτων. Αποτελείται από 99% νερό… χωρίς άλατα!

Το Σταφυλόμελο είναι αυτό που μένει όταν αφαιρούμε την δροσοσταλίδα του σταφυλιού από τον χυμό του σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Περιέχει αναλλοίωτα τα συστατικά και τα αρώματα του σταφυλιού. Το Σταφυλόμελο είναι φυσικό σιρόπι φρέσκου βιολογικού σταφυλιού, χωρίς προσθήκη συντηρητικών, χημικών είτε ζάχαρης. Είναι άθερμο, αφιλτράριστο και άζυμο, χωρίς οινόπνευμα!

Ο Άκρατος οίνος του Ηλέσιον όταν σμίξει με το Ειδύλλι μας δίνει τον Κεκραμμένο οίνο, που σήμερα ονομάζουμε κρασί. Το δροσερό Ειδύλλι μάλιστα καθιστά τους Κεκραμμένους οίνους του Ηλέσιον ιδανικούς για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς με την κράση κατεβαίνουν οι οινοποιητικοί βαθμοί.

Με το Ειδύλλι και το Σταφυλόμελο ο κάθε φίλος του κρασιού έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του κρασί σε όσους βαθμούς και όσο γλυκό το επιθυμεί κάθε στιγμή!

Το επόμενο βήμα της καινοτομικής παραγωγής του Ηλέσιον έγινε στους ορυζώνες της Ανθήλης Φθιώτιδας (Περιοχή NATURA του Σπερχειού Ποταμού). Εκεί παράχθηκε το ρύζι «Ρυζείς», χωρίς καμία χημική παρέμβαση και σε εδάφη που ενισχύθηκαν μόνο με ενεργούς μικροοργανισμούς.

Πηγή

To Top