ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Κρασί, λιμνοθάλασσα και… η οικογένεια Σγουρίδη

Share

Στον ιδιόκτητο βιολογικό αμπελώνα στα Άβδηρα Ξάνθης καλλιεργούνται 100 στρέμματα, σε μια πλαγιά για μετάλλια, όπως λένε οι δημιουργοί του. «Προσπαθούμε ν’ αναδείξουμε το μικροκλίμα της λιμνοθάλασσας Λαφρούδας, που σε επίπεδο terroir απαρτίζεται από τα στοιχεία του υπεδάφους της περιοχής, που είναι το ψαμμιτικό υπόστρωμα της Πέτρας Μάνδρας», εξηγεί ο Ναπολέων Σγουρίδης, διαχειριστής της Οίνοι Σγουρίδης ΕΠΕ.

Η λιμνοθάλασσα δίνει τις πρωινές ώρες τη δροσιά που θρέφει το φυτό και η ανθρώπινη παρέμβαση διαμορφώνει το ποιοτικό κρασί. Η φιλοσοφία τους στρέφεται γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Έχουμε εγκαταστήσει ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο. Επίσης, τα κατάλοιπα της οινοποίησης πηγαίνουν για κομποστοποίηση». Τα εκλεκτά αρώματα οφείλονται στις ποικιλίες που φύτεψαν: Παμίδι, Μαυρούδι, Λημνιό, Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, ελληνικές, και από ξένες Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Ακολουθούν την τάση για φρουτώδη αρωματικά κρασιά, δίνοντας ταυτόχρονα βάρος σε ποιοτικές ερυθρές μακράς παλαίωσης.

Βγάζουν εκ νέου τον Πολεμιστή, προσθέτοντας Μαυρούδι. Τη σειρά SIGMA διαμορφώνουν τρεις ετικέτες, λευκή, ροζέ, ερυθρή, σχεδιασμένες να ικανοποιήσουν τους οινόφιλους. Οι Οίνοι Σγουρίδης κυκλοφορούν στην Ελλάδα και στη Γερμανία και, φυσικά, υπάρχει το e-shop.

  • Η παραθαλάσσια ζώνη προσφέρει ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια.
  • Η ετικέτα Πολεμιστής επανακυκλοφορεί, προσθέτοντας Μαυρούδι. Η χρονιά του 2015 θα βγει στην αγορά το 2018.
  • Τη σειρά SIGMA, που κυκλοφορεί, διαμορφώνουν τρεις ετικέτες, λευκή, ροζέ, ερυθρή.
  • Η λιμνοθάλασσα δίνει τις πρωινές ώρες τη δροσιά που θρέφει το φυτό.
  • Η μοναδικότητα του terroir της περιοχής οφείλεται και στο ψαμμιτικό υπόστρωμα της Πέτρας Μάνδρας.

Πηγή

To Top