ΔΙΑΦΟΡΑ

Η «βίβλος» του κρασιού από έναν Master of Wine: Aμπελοτόπια, εξελίξεις, ποικιλίες -Value for money προτάσεις

Share

Με έμφαση το Ασύρτικο, τη μαυροδάφνη και τα αμπελοτόπια της Αιγιαλείας κυκλοφορεί η «βίβλος» για το ελληνικό κρασί, το πρώτο Greek Wine Report, «Greek Wine Explained 2024», από τον Master of Wine Γιάννη Καρακάση.

Ολα τα νέα και οι εξελίξεις για το ελληνικό κρασί

O Master of Wine Γιάννης Καρακάσης μετά το βιβλίο του The Wines of Santorini το οποίο ήταν υποψήφιο για τα André Simon Awards, καταγράφει όλα τα νέα και τις εξελίξεις που συμβαίνουν τώρα στο ελληνικό κρασί και εκδίδει online το ετήσιο report Greek Wine Explained 2024.

Με το Greek Wine Explained 2024 – In depth Assyrtiko, Mavrodaphne & Aigialeia, o Γιάννης Καρακάσης MW, μαζί με την Ευμορφία Κωστάκη (σπουδάστρια στο Ινστιτούτο των Masters of Wine) ως συνεργάτη, επιδιώκει να δώσει όλη την πληροφορία για την τρέχουσα θέση του ελληνικού κρασιού στην παγκόσμια σκηνή μαζί με πολλές προτάσεις οινοποιείων και κρασιών. Το Report είναι 116 σελίδες και χωρίζεται σε δύο ενότητες.

Στην ενότητα Greek Wine Explained περιλαμβάνονται νέα και εξελίξεις του ελληνικού κρασιού τη χρονιά που μας πέρασε, αφιέρωμα στις προκλήσεις των αμπελώνων από Παλαιά Κλήματα, ανασκόπηση της αμπελουργικής χρονιάς του 2023, συνέντευξη με το Νίκο Καρατζά έναν από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες οινοποιούς, καθώς και λίστες νέων αλλά και ανερχόμενων οινοποιείων, value for money προτάσεις και κρασιά.

Ένας τέτοιος συνοπτικός οδηγός για το κρασί 25.000 λέξεων

Στην ενότητα In Depth αναλύονται σε βάθος το Ασύρτικο, η Μαυροδάφνη και η ζώνη της Αιγιάλειας. Τα θέματα αυτά θα αλλάζουν κάθε χρόνο. Στο τελευταίο κεφάλαιο υπάρχουν πληροφορίες για όλες τις ελληνικές ποικιλίες όπως τις αναφέρει πλέον ο εθνικός κατάλογος, και θα εμπλουτίζεται χρόνο με το χρόνο.

Το report είναι γραμμένο στα Αγγλικά, ώστε η γλώσσα να μην αποτελεί εμπόδιο στην επικοινωνία του ελληνικού κρασιού παγκοσμίως.

Ο Γιάννης Καρακάσης MW σημειώνει «Αναδυόμενο από τα γοητευτικά βάθη των υπόγειων ταβερνών στα εκθαμβωτικά ύψη των εστιατορίων με αστέρια Michelin και περνώντας από τις οξειδωμένες Ρετσίνες του παρελθόντος, στα εξαιρετικά κρασιά της σημερινής εποχής, το ταξίδι του ελληνικού κρασιού τις τελευταίες δύο δεκαετίες θυμίζει τα νικηφόρα άλματα ενός Ολυμπιονίκη, παρόμοια με τα απίστευτα άλματα του Μιλτιάδη Τεντόγλου. Πιστό στη φύση όλων των εξαιρετικών προσπαθειών, το μονοπάτι ήταν αναμφισβήτητα ανηφορικό, αλλά τώρα, το όνειρο να κατακτηθεί μια εξέχουσα θέση στη διεθνή σκηνή φαίνεται πιο υλοποιήσιμο από ποτέ.

Το ελληνικό κρασί, κάποτε αφηγητής παραδόσεων, έχει εξελιχθεί σε δημιουργό προτύπων και πηγή έμπνευσης. Γιορτάζουμε αυτή τη μεταμόρφωση με το να μοιραστούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για το ελληνικό κρασί. Eίμαι συνεπαρμένος για αυτό το πρώτο Greek Wine Report που δίνει το στίγμα του που βρίσκεται το ελληνικό κρασί σήμερα, και τι προκλήσεις αντιμετωπίζει. Ένας τέτοιος συνοπτικός οδηγός 25.000 λέξεων απαιτεί πολύ κόπο και αφοσίωση στη λεπτομέρεια, κάτι που ενθουσιάζει τόσο εμένα όσο και την Ευμορφία Κωστάκη η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στο πρώτο αυτό Report».

Ο Γιάννης Καρακάσης MW έγινε Master of Wine το 2015. Το blog του, www.karakasis.mw, έχει συμβάλλει στην επικοινωνία του ελληνικού κρασιού στον κόσμο. Είναι συγγραφέας των: «Τα Φυσικά κρασιά στην Ελλάδα», το οποίο δημοσιεύθηκε το 2018 και «The Wines of Santorini». Ο Γιάννης είναι σύμβουλος οίνου σε ομίλους ξενοδοχείων και εστιατορίων και συνιδρυτής της σχολής First Growth Wine School στην Κύπρο, APP του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού οργανισμού παγκοσμίως WSET. Είναι επίσης ιδρυτής της καινοτόμας πλατφόρμας 50 Great Greek Wines που ταξιδεύει το ελληνικό κρασί στον κόσμο.

Το βιβλίο διατίθεται για αγορά online

Πηγή

To Top