ΔΙΑΦΟΡΑ

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του καλού κρασιού

Share
 Μία ομάδα Γερμανών επιστημόνων, αναπτύσσει μία καινοτόμα μέθοδο η οποία μπορεί να μας πει, αν τα σταφύλια μας μπορούν να παράξουν καλό κρασί ή όχι.

Η τεχνική αυτή έχει σαν στόχο, να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς οινοποιούς, μειώνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής. Βασίζεται στην αναγνώριση του χρώματος των σταφυλιών μέσω μίας κάμερας υψηλής ταχύτητας, που τα σαρώνει ένα προς ένα. Τα διαφορετικά χρώματα αντιστοιχούν σε διαφορετικές ποσότητες ζάχαρης, κριτήριο βασικό για την οινοποιία.

Πως λειτουργεί;

Τα σταφύλια, φορτώνονται πάνω σε ένα κυλιόμενο διάδρομο στον οποίο υπάρχει προσαρμοσμένη μία κάμερα υψηλής ταχύτητας που τα φωτογραφίζει καθώς περνούν. Αφού σαρωθεί όλη η συγκομιδή, το λογισμικό αναλαμβάνει δράση, αξιολογώντας πρωτίστως το χρώμα των σταφυλιών. Στη συνέχεια λαμβάνονται υπόψη τυχόν τραυματισμένα ή μολυσμένα σταφύλια, τα οποία και απομακρύνονται αυτόματα.

Έπειτα, τα σταφύλια, ταξινομούνται σε κατηγορίες, ανάλογα με το κρασί που θέλει ο οινοποιός να δημιουργήσει.  Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Kai-Uwe Vieth, επικεφαλής του IOSB της Γερμανίας, τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, βελτίωσαν σαφώς την ποιότητα των κρασιών, αφού η νέα τεχνική του “Grape Sort”, ελαχιστοποίησε τα σφάλματα στη διαλογή. Αναμφίβολα- συνέχισε- αποτελεί μία τεχνολογία που λειτουργεί γρηγορότερα από τον παραδοσιακό τρόπο διαλογής, αλλά και πιο αντικειμενικά.

Ο Viet, υπογραμμίζει ότι εκτός από το χρώμα, λαμβάνονται υπόψη και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της κάθε ρόγας. Η νέα μέθοδος σάρωσης της προς οινοποίηση παραγωγής σταφυλιών αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά στα μέσα του 2014.

Πηγή

To Top