ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Νάουσα με τα καζάνια και το ξινόμαυρο, ανταμώνει την Krems της Αυστρίας με τις γιορτές κρασιού… «So far, so close»

Share

Στο τριήμερο του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών

Δύο πόλεις με κοινά χαρακτηριστικά, το πληθυσμιακό (25.000 κάτοικοι περίπου και οι δύο) τα παλιά τους βιομηχανικά κτήρια αλλά κυρίως το κρασί (η Νάουσα το ξινόμαυρο κι η Krems το λευκό), τα δικά μας καζάνια  και τα δικά τους heurigen (χόριγκεν), έφεραν κοντά δύο μικρές, αλλά ιδιαίτερες πόλεις…

Οι διαφορές; Η νοοτροπία των ανθρώπων και της πολιτικής ματιάς, των δύο πόλεων. Εκεί συνειδητοποιούν και υλοποιούν… Κραυγαλέο παράδειγμα ότι η μικρή πόλη της Αυστρίας έχει 5 Πανεπιστήμια με 9.000 φοιτητές και εδώ (Ημαθία) δεν καταφέραμε να κρατήσουμε, ούτε ένα Τμήμα. Εννοείται ότι η αποτελεσματικότητα, είναι πάντα η λέξη κλειδί για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια που όλοι επικαλούνται θεωρητικά.

Αυτά λοιπόν τα κοινά στοιχεία ήταν που οδήγησαν τον δημοσιογράφο, από τη Νάουσα, Βαλάντη Λιόλιο, να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ που συγκρίνει τις δύο πόλεις και  αποτελεί τη διπλωματική του εργασία από το μεταπτυχιακό  πρόγραμμα Master in Arts «Quality Journalism and New Technologies», που είναι μια συνέργεια του European Communication Institute, του Donau Universitat Krems, του Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Μπότση».

Μια επίπονη δουλειά δύο ετών, σε μια ταινία 50 λεπτών, με πολύ προσωπική εργασία και δική του και της συζύγου του Μαρίας Ζαφείρκου καθώς και την πολύτιμη βοήθεια φίλων όπως ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Μάρκου, όπως μας είπε. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται στο πλαίσιο του τριημέρου 7,8 και 9 Δεκεμβρίου «Νάουσα, πόλη του Οίνου» και συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου στον πολυχώρο πολιτισμού «ΕΡΙΑ» της Νάουσας, εκεί που θα γίνουν και οι εκδηλώσεις του τριημέρου.

Ο Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, υπεύθυνος Τύπου του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας, μας μίλησε για την 6η χρονιά αυτής της γιορτής στη Νάουσα, την πόλη του οίνου, την οποία πέρσι επισκέφθηκαν μέσα στο τριήμερο πάνω από 700 άτομα, ενώ φέτος αναμένεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών, όχι μόνο από τις γύρω περιοχές αλλά και από όλη τη χώρα. Την ημέρα της έναρξης, το καλωσόρισμα θα γίνει στον εξωτερικό χώρο της «ΕΡΙΑ» με ζεστή σούπα, κάστανα και κρασί, το περίφημο ξινόμαυρο της Νάουσας και στη συνέχεια του τριημέρου  ο κόσμος μπορεί να δοκιμάζει κρασιά από τα 20 οινοποιεία του Συνδέσμου, με παράλληλες εκδηλώσεις και footpering

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δύο ημερίδες, μία για τη Νάουσα των αμπελώνων και μία για τον οινοτουρισμό.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ οι επισκέπτες στα οινοποιεία της Νάουσας. Με έναν πρόχειρο απολογισμό, το 2017 επισκέφθηκαν 25.000-30.000 άτομα τα οινοποιεία της περιοχής, τα οποία αρχίζουν να δίνουν βαρύτητα πλέον στο κομμάτι του οινοτουρισμού» επισημαίνει ο κ. Γρηγοριάδης.

Και επειδή η συνεργασία είναι μια ακόμα μαγική λέξη προόδου και εξωστρέφειας, τα τελευταία χρόνια, όπως υπογραμμίζει ο κ. Γρηγοριάδης, οι οινοποιοί συνεργάζονται αποτελεσματικά τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό προσπαθώντας να επικοινωνήσουν το ξινόμαυρο, σε όλο τον κόσμο, με την παρουσία τους και σε διεθνείς εκθέσεις.

Όμως μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα σ’ αυτή την κατεύθυνση κι αυτό φαίνεται να το συνειδητοποιούν οι οινοπαραγωγοί, δίνοντας βάρος στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους, ενώ τα νέα παιδιά που παραλαμβάνουν τη σκυτάλη από τους παλιούς κρασάδες της Νάουσας (παππούδες ή πατεράδες) έχοντας άλλες προσλαμβάνουσες, ίσως και ειδικές σπουδές, περπατάνε με νέα βήματα και βιώματα, σε επίπεδο φιλοσοφίας του κρασιού και νοοτροπίας,  προς την εξέλιξη του οινοτουρισμού, προσθέτει ο Καλλίστρατος Γρηγοριάδης.

Με την δημοσιογραφική του ματιά, ο Βαλάντης Λιόλιος εκτιμάει ότι το θέμα του κρασιού βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο και σε καλά χέρια, νέων παιδιών, με γνώσεις και διάθεση. «Το κακό είναι ότι δεν μάθαμε να συνεργαζόμαστε. Μιλάμε  όλοι για εξωστρέφεια, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, ουσιαστικά. Το τριήμερο είναι μια ένεση εξωστρέφειας, το ντοκιμαντέρ ακόμα μεγαλύτερη ένεση. Δεν πρέπει να κλεινόμαστε στο καβούκι μας…»

Και αφού μιλάμε για εξωστρέφεια, για την προβολή του ντοκιμαντέρ «so far, so close» θα έρθουν στη Νάουσα, εκπρόσωποι του Δήμου και του Πανεπιστημίου του Κρεμς από την Αυστρία καθώς και εκπρόσωπος του Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Ο Βαλάντης Λιόλιος και ο Καλλίστρατος Γρηγοριάδης μας μίλησαν για όλα αυτά, χθες καλεσμένοι της εκπομπής «Πρωινές σημειώσεις» στον ΑΚΟΥ 99.6.

Επίλογος; Ένα δυνατό κάλεσμα στους φίλους του κρασιού και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τα οινοποιία, να δοκιμάσουν το ξινόμαυρο και όλες τις ετικέτες των κρασιών στην πηγή τους, καθώς  και την τοπική κουζίνα της Νάουσας.

Σοφία Γκαγκούση

Πηγή

To Top