ΔΙΑΦΟΡΑ

Η Κίνα ανοίγει τα σύνορά της μόνο σε πιστοποιημένα βιολογικά κρασιά σύμφωνα με τους κανόνες της

Share

Δεν αναγνωρίζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η Κίνα απορρίπτοντας στα μπουκάλια την επισήμανση του κοινοτικού συμβόλου Eurofeuille, το λογότυπο της βιολογικής γεωργίας ή την αναφορά bio στα προϊόντα. Μόνο πιστοποιημένα κρασιά σύμφωνα με κινεζικά πρότυπα μπορεί να αναγνωριστούν ως οργανικά, συνεπώς αποτελεί άλλο ένα αποτρεπτικό παράγοντα κόστους.

Από τα μέσα του 2015, οι κινεζικές τελωνειακές έχουν γίνει σχολαστικές όσον αφορά την παρουσία των ευρωπαϊκών βιολογικών οίνων που δεν είναι πιστοποιημένα από το «China National Organic Product Standard» (GB / T 19630). Στο παρελθόν με βάση την αρχή laisser faire που ίσχυε για τα τελωνεία της Κίνας, όλα προχωρούσαν ομαλά, σήμερα τα κινέζικα τελωνεία μπλοκάρουν μπλοκάρουν όλα τα κρασιά που αντιβαίνουν την κινέζικη νομοθεσία κλείνοντας το δρόμο των βιολογικών οίνων προς αυτή την αγορά.

Βασικά, το πρόβλημα μπορεί να παρακαμφθεί με την εξάλειψη κάθε αναφοράς σε βιολογικό κρασί στις εμπρόσθιες ετικέτες (η οπίσθια ετικέτα αναγράφεται στην μανδαρίνικη γλώσσα). Μπορεί επίσης να ξεπερασθεί με την διαδικασία μιας ακριβής κινεζικής πιστοποίησης. Η επίτευξη αυτής τής πιστοποίησης κοστίζει μεταξύ 2 και 5000 ευρώ ανά έτος, ανάλογα με τον αριθμό των κιβωτίων κρασιού που αποστέλλονται.

Πηγή

To Top