NEA

Η εμπορική συμφωνία για το κρασί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ

Share

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε πρώτης φάσης συμφωνία για το εμπόριο κρασιών, με την οποία θα προστατευθούν οι ονομασίες οίνων της ΕΕ και θα διασφαλιστεί η μεγαλύτερου όγκου και αξίας αγορά διάθεσης ευρωπαϊκών οίνων. Με βάση τη συμφωνία, η αμερικανική κυβέρνηση θα υποβάλει πρόταση στην αμερικανική Βουλή για την αλλαγή του καθεστώτος των ονομασιών των ευρωπαϊκών οίνων, όπως Βουργουνδίας, Καμπανίτη, Σαμπλί, Κιάντι, Μαδέρα, Μαλάγα, Πόρτο, Σέρυ και Τοκάι, που σήμερα θεωρούνται στις ΗΠΑ ως ημιγενικοί όροι, και για τον περιορισμό της χρήσης τους στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ θα απαλλάξουν επίσης την ΕΕ από τις νέες απαιτήσεις τους πιστοποίησης, θα αποδεχθούν τις κυριότερες αρχές των ευρωπαϊκών κανόνων σήμανσης και υπόσχονται ότι θα επιδιώκουν την επίλυση τυχόν διμερών ζητημάτων όσον αφορά το εμπόριο κρασιών μέσω ανεπίσημων διμερών διαβουλεύσεων και όχι μηχανισμών επίλυσης διαφορών. Τα δύο μέρη ανέλαβαν επίσης να προχωρήσουν παραπέρα με βάση τη συμφωνία, αρχίζοντας διαπραγματεύσεις για πλέον φιλόδοξη συμφωνία δεύτερης φάσης, 90 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας.

Η κα Mariann Fischer Boel, Επίτροπος αρμόδια για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, χαιρέτισε τη συμφωνία ως εξής: “Είμαι πανευτυχής που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη σημαντικότατη αυτή συμφωνία μετά από 20 έτη διαπραγματεύσεων με διακοπές κατά διαστήματα. Οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων μας, το δε 2004 εισήγαγαν ευρωπαϊκά κρασιά αξίας περίπου 2 δις €. Με τη συμφωνία αυτή αίρεται η νομική αβεβαιότητα που επί πολλά έτη βάρυνε το εμπόριο και αποκομίζουν οφέλη οι παραγωγοί και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η κατάληξη της παρούσας συμφωνίας πρώτης φάσης θα προετοιμάσει το έδαφος για στενή μελλοντική συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα των οίνων.”

Ιστορικό

Τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αναγνωρίζουν ρητώς τις ονομασίες οίνων του άλλου ως “ονομασίες προελεύσεως”.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα προτείνει στην αμερικανική Βουλή να αλλάξει το καθεστώς και να περιορίσει τη χρήση 17 ονομασιών ευρωπαϊκών οίνων, οι οποίες σήμερα θεωρούνται στις ΗΠΑ ως ημιγενικοί όροι.

Οι ΗΠΑ αποδέχονται τις κυριότερες αρχές των κοινοτικών κανόνων σήμανσης και συμφωνούν να επιζητούν την επίλυση τυχόν διμερών ζητημάτων όσον αφορά το εμπόριο οίνων μέσω ανεπίσημων διμερών διαβουλεύσεων και όχι μηχανισμών επίλυσης διαφορών.

Επιτρέπεται στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, 14 ευρωπαϊκές παραδοσιακές εκφράσεις.

Η ΕΕ αναγνωρίζει τις αμερικανικές πρακτικές οινοποίησης, οι οποίες είναι τώρα εγκεκριμένες στις ΗΠΑ. Ωστόσο, όσες πρακτικές δεν καλύπτονται από υφιστάμενες κοινοτικές παρεκκλίσεις θα γίνονται δεκτές μόνο για οίνους εξαγόμενους προς την ΕΕ εφόσον οι ΗΠΑ αλλάξουν το καθεστώς των 17 ονομασιών ευρωπαϊκών οίνων οι οποίες θεωρούνται στις ΗΠΑ ως ημιγενικοί όροι.

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές οίνων, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών οίνων περιεκτικότητας κάτω από 7% σε αλκοόλη, απαλλάσσονται από τις αμερικανικές απαιτήσεις πιστοποίησης που θεσπίστηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2004. Μόλις οι ΗΠΑ αλλάξουν το καθεστώς των 17 ονομασιών ευρωπαϊκών οίνων που σήμερα θεωρούνται στις ΗΠΑ ως ημιγενικοί όροι, θα απολαύουν πολύ απλουστευμένων απαιτήσεων πιστοποίησης στην ΕΕ.

90 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας θα ξεκινήσει δεύτερη φάση διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διάλογο για τις γεωγραφικές ενδείξεις, διάλογο για το ζήτημα των ονομασιών προέλευσης συμπεριλαμβανομένου του μέλλοντος των ημιγενικών όρων, διάλογο για τη χρήση παραδοσιακών εκφράσεων, για οίνους χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη, πιστοποιήσεις, πρακτικές οινοποίησης και τη συγκρότηση μικτής επιτροπής για ζητήματα οίνων.

Αμφότερα τα μέρη συμφωνούν επίσης να ανταλλάσσουν απόψεις για ζητήματα οίνων που επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο και για τον άριστο τρόπο οργάνωσης της διεθνούς συνεργασίας που καλύπτει τα θέματα του οίνου.

Πηγή

To Top