ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι 9 κορυφαίοι οινικοί προορισμοί για το 2016

Share

Ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη γεύση των κρασιών τους, ακολουθούν εξελιγμένες τεχνικές οινοποίησης κι ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα εποχή. Σύμφωνα με κορυφαίους ειδικούς στον τομέα του οίνου, αυτοί είναι οι ιδανικοί προορισμοί του νέου έτους για τους λάτρεις του καλού κρασιού. Ανάμεσά τους κι ένας ελληνικός. Ανακαλύψτε τους!

Valais, Ελβετία

Αν έχετε δοκιμάσει ελβετικό κρασί, το πιο πιθανό είναι ότι προέρχεται από το Valais, την περιοχή στα νοτιοδυτικά της χώρας που είναι περισσότερο γνωστή για τα κυριλέ χιονοδρομικά κέντρα της και τη θρυλική κορυφή του όρους Matterhorn. Εκεί, στον Βόρειο Ροδανό, με τους αμπελώνες που απλώνονται σε απότομες πλαγιές, παράγονται μερικά από τα καλύτερα και σημαντικότερα κρασιά του κόσμου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σταφύλια και τα κρασιά της περιοχής είναι εξαιρετικά, οι άνθρωποι υπέροχοι και η θέα στις Ελβετικές Άλπεις πέρα από κάθε σύγκριση.

Mosel, Γερμανία
Η πιο γνωστή αμπελουργική περιοχή της Γερμανίας οφείλει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των wine lovers, όχι μόνο για τη διάσημη ποικιλία Riesling, αλλά και για το γραφικό τοπίο και τα καρτποσταλικά χωριά της. Βρίσκεται γύρω από τον ποταμό Μοζέλλα, στα σύνορα της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Γερμανίας. Τα λευκά γερμανικά κρασιά θα σας εκπλήξουν ευχάριστα και θα σας ενθουσιάσουν με το συναρπαστικό τους χαρακτήρα.

Ισραήλ
Η παραγωγή κρασιού στο Ισραήλ χρονολογείται από τους βιβλικούς χρόνους φυσικά. Ωστόσο, για ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του, το Ισραήλ ήταν γνωστό για την παραγωγή κρασιών kosher αμφίβολης ποιότητας. Μια νέα γενιά των οινοποιών βάλθηκε να το αλλάξει αυτό, αγκαλιάζοντας σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης και κάνοντας σοβαρά ποιοτικά βήματα. Όλο και περισσότερα μικρά, boutique οινοποιεία ανοίγουν σε διάφορες περιοχές της χώρας, κάνοντας το Ισραήλ έναν από τους πιο hot προορισμούς για τους λάτρεις του κρασιού.

Όρος Αίτνα, Σικελία
Μπορεί η Τοσκάνη να υπερηφανεύεται για μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα και ποιοτικά κρασιά στον κόσμο, τα τελευταία χρόνια όμως, συντονισμένες προσπάθειες από αρκετούς παραγωγούς έχουν αρχίσει να βάζουν δυναμικά στο παιχνίδι τη Σικελία. Το δυνατό χαρτί είναι οι αμπελώνες της Αίτνας, φυτεμένοι σε ηφαιστειακά εδάφη, που δίνουν κρασιά (λευκά και κόκκινα) παγκόσμιας κλάσης με μοναδική προσωπικότητα.

Κοιλάδα του Ροδανού, Γαλλία
Με 13 διαδρομές κρασιού, πολλούς τύπους κρασιών, από πολλές Ονομασίες Προελεύσεως φτιαγμένα με διάφορες ποικιλίες σταφυλιών- από τα κόκκινα Cotes du Rhone και Chateauneuf du Pape του Νότιου Ροδανού με το μεσογειακό κλίμα μέχρι τα Hermitages και Cote-Rotie του βόρειου μέρους με το ηπειρωτικό κλίμα-, εκπληκτικά οινοποιεία και υπέροχη τοπική κουζίνα, η τεράστια σε έκταση Κοιλάδα του ποταμού Ροδανού δικαίως βρίσκεται σε κάθε λίστα με τους must οινικούς προορισμούς.

Πεδεμόντιο, Ιταλία
Στη λιγότερο ταξιδεμένη περιφέρεια του Πεδεμόντιου, τα εξαιρετικά κρασιά συνοδεύονται από ένα ονειρικό τοπίο με λοφώδεις αμπελώνες και γραφικές μεσαιωνικές πόλεις. Τα ευγενή κρασιά Barolo και Barbaresco δένουν υπέροχα σε γεύση με το τοπικό φαγητό- από τα χειροποίητα ζυμαρικά μέχρι τα χορταστικά, σιγοβρασμένα κρέατα. Η περιοχή Le Langhe είναι must see, αξίζει όμως να εξερευνήσετε και τις Monferrato και Canavese για να δοκιμάσετε λιγότερο γνωστές ποικιλίες.

Prince Edward County, Οντάριο
Μια σχετικά νέα άφιξη στην οινοπαραγωγική σκηνή, η Prince Edward County είναι μία από τις πιο συναρπαστικές περιοχές παραγωγής κρασιού του Καναδά. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της λίμνης Οντάριο, όπου το πλούσιο σε ασβεστόλιθο έδαφος και το δροσερό κλίμα προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια ποικιλιών όπως Chardonnay και Pinot Noir. Ωστόσο οι οινοποιοί πειραματίζονται και με άλλες ποικιλίες, όπως το Riesling και το Syrah.

Σαντορίνη
Πέρα από τα πεντακάθαρα νερά και τα εμβληματικά γαλάζια και λευκά σπίτια, υπάρχει ακόμη ένας λόγος για να επισκεφθείς τη Σαντορίνη, λένε οι ειδικοί. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το κρασί της. Το ηφαιστειογενές έδαφος προσδίδει στην ποικιλία του λευκού Ασύρτικου μια ξεχωριστή μεταλλικότητα στη γεύση που το κάνει να συνοδεύει υπέροχα τα ψητά καλαμάρια και χταπόδια, τα ψάρια και τις υπόλοιπες νοστιμιές της τοπικής κουζίνας.

Γεωργία
Η Γεωργία αποτελεί μία από τις παλαιότερες παραγωγούς κρασιού στον κόσμο. Με περισσότερες από 500 ποικιλίες σταφυλιών και εξαγωγές οίνου που αυξάνονται κάθε χρόνο, τα σταφύλια και τα κρασιά αποτελούν μέρος όχι μόνο του παρελθόντος της χώρας, αλλά και του μέλλοντός της. Η παραδοσιακή γεωργιανή μέθοδος με kvevris- μεγάλα πήλινα σκεύη που χρησιμοποιούνται για τη ζύμωση και την αποθήκευση του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα- αναπαράγεται αυτή τη στιγμή από πολλούς οινοποιούς σε όλο τον κόσμο.

Πηγή

To Top