ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γιορτή Κρασιού Διστόμου: Δωρεάν ντόπιος οίνος και γλέντια παντού

Share

Κλαρίνα και νταούλια, συρτοί και τσάμικα. Μπύρα, κρασί, τσίπουρο ακόμα και πιο σκληρά ποτά. Όλη η επαρχία διατηρεί, αναβιώνει ή δημιουργεί μια ευκαιρία για διασκέδαση

Αύγουστος… O μήνας των πανηγυριών, των τοπικών γιορτών της ελληνικής επαρχίας… Από την γιορτή της προβατίνας και του κοντοσουβλιού μεχρι τη γιορτή του κρασιού και της πίτας, καθώς και όλου σχεδόν του εορτολόγιου της ορθόδοξης Εκκλησίας!

Κλαρίνα και νταούλια, συρτοί και τσάμικα. Μπύρα, κρασί, τσίπουρο ακόμα και πιο σκληρά ποτά. Όλη η επαρχία διατηρεί, αναβιώνει ή δημιουργεί μια ευκαιρία για διασκέδαση, για ανταμώματα, για «να κρατήσουν οι χοροί»! Η ζωή στην πόλη ή στο εξωτερικό, η πιο αραιή -λόγω οικονομικής κρίσης- επίσκεψη στα πατρώα εδάφη, κάνει την καλοκαιρινή επιστροφή μια αφορμή και για ένα πανηγύρι, ένα γλέντι…Από τα απλά και αυθεντικά μέχρι τις υπερβολές με σωρό τα μπουκάλια του “καιόμενου” ουίσκι που έκανε ομογενής από την Αυστραλία κάπου στην Ναυπακτία.

Όλα αυτά τα τοπικά γλέντια – αναγκαία και ερμηνεύσιμα – στις δύσκολες εποχές που ζούμε, έχουν τους πονοκεφάλους τους για την αστυνομία και ειδικότερα για τα όργανα της Τροχαίας. Μεγάλη η κίνηση, βόλτες στα πανηγύρια από το ένα χωριό στο άλλο, μοιραία οι κίνδυνοι ατυχημάτων από την κατανάλωση ποτών μεγαλώνουν, επισημαίνει αστυνομικός με πολυετή εμπειρία στην επαρχία και γνώση της …πανηγυριώτικης νοοτροπίας που δημιουργούν οι καλοκαιρινές αυτές γιορτές. Έτσι εφιστούν την προσοχή με κάθε ευκαιρία και θεωρούν ότι η πρόληψη και η ενημέρωση των υποψήφιων για συμμετοχή στα γλέντια αυτά είναι ένα πολύ πιο αποτελεσματική μεθοδος από την κατασταλτική. «Όποιος από την παρέα οδηγεί, ας μείνει μακριά από το ποτό. Ή αν η παρέα επιθυμεί να πιει, ας πάρει ένα ταξί», τονίζει.

Κοινωνικό μήνυμα από το Δίστομο

Αυτό που μας έδωσε την αφορμή για αυτή την προσέγγιση των τοπικών καλοκαιρινών γιορτών, είναι ο εντοπισμός στο διαδίκτυο της πρόσκλησης του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου (της μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας), που συνόδευε την αφίσα για την 13η ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ Διστόμου, στις 12 Αυγούστου στο προαύλιο των Μουσείων, μιας προτροπής ως κατακλείδα. «ΟΣΟΙ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΤΗΡΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ!» καταλήγει το όμορφο κειμενάκι που συνοδεύει την ανάρτηση, ένα προσκλητήριο κεφιού και γλεντιού αλλά και αυτοσυγκράτησης! Είναι προτρεπτικό, αλλά τόσο όσο πρέπει, χωρίς πίεση και ”καταναγκασμό”.
Καθώς ξέρουν οι οργανωτές ότι η λαϊκή ορχήστρα ”ΕΝ ΠΛΩ” με τα λαϊκά, δημοτικά, ρεμπέτικα και νησιώτικα τραγούδια, η δυνατότητα για ελεύθερο χορό για όλους και η δωρεάν προσφορά του ονομαστού Διστομίτικου κρασιού, (η γιορτή του γαρ) θα δημιουργήσουν κέφι και ευφορία. Γι’ αυτό και κάνουν έγκαιρα την επισήμανση: «Το να τηρείς τους κανονισμούς είναι σεβασμός πρώτα απ΄όλα στον εαυτό σου και στην οικογένειά σου και ταυτόχρονα υποχρέωση στο κοινωνικό σύνολο», μας είπαν φίλοι του δραστήριου συλλόγου της μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας

Και μιας και κάναμε την αναφορά στην Γιορτή Κρασιού Διστόμου- ένα εργαλείο προβολής των προϊόντων των τοπικών Αμπελώνων που μνημονευονται και στα κείμενα του Παυσανία- ας την ολοκληρώσουμε με τα τηλέφωνα για κρατήσεις : 6973666447 και 6978363834. Και είπαμε: δωρεάν το κρασί, αλλά οι οδηγοί βάλτε μόνοι τα όρια και μείνετε νηφάλιοι! Σε όλη την Ελλάδα!

Πηγή

To Top