Οι Γερμανοί θέλουν τον Ελληνά τους στο κρασί
Σταθεροί υποστηρικτές του ελληνικού κρασιού, αλλά και όψιμοι φίλοι του βρίσκονται στη «χρυσή» δεκαπεντάδα των χωρών που εισάγουν κρασί από τη χώρα μας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για το 2015. «Στην πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά από όλους κατατάσσεται η Γερμανία, με σχεδόν 14.000 τόνους. Ανέκαθεν είχαμε στη χώρα αυτή έντονη εξαγωγική δραστηριότητα χάρη στην άοκνη ελληνική ομογένεια», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Θόδωρος Λέλεκας, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Οίνου (FIJEV) και ιδρυτής του νεοσύστατου site ilovegreekwine.com. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ (2.230 τόνοι), «κάτι που εντυπωσιάζει, καθώς η μεγάλη απόσταση και η ιδιαίτερα αυστηρή κατά τόπους νομοθεσία (σε κάθε πολιτεία ισχύει διαφορετικό καθεστώς για το αλκοόλ) καθιστούν τις εξαγωγές προς τη χώρα ένα δύσκολο εγχείρημα».
Φαίνεται, ωστόσο, ότι η προσπάθεια εξωστρέφειας των Ελλήνων οινοποιών, που έγινε συστηματική από την έναρξη της κρίσης, απέδωσε καρπούς. Στη λίστα έπονται η Γαλλία με τη μακρά οινική κουλτούρα, ο Καναδάς με τη δραστήρια ομογένεια, η Πολωνία με την ανερχόμενη οικονομία, η Αυστραλία με τους δημοφιλείς Ελληνες σεφ, αλλά και η Κίνα με τους όψιμους οινόφιλους… Φυσικά, στην καλή πορεία των εξαγωγών έχει συντελέσει και η διεθνής στροφή προς τις γηγενείς ποικιλίες. «Ως χώρα μάς εκπροσωπεί η τετράδα των “πρεσβευτών” μας, δηλαδή τα τέσσερα ΠΟΠ κρασιά: το μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία, το ασύρτικο από τη Σαντορίνη, το αγιωργίτικο από τη Νεμέα και το ξινόμαυρο από τη Νάουσα», υπενθυμίζει ο κ. Λέλεκας. Δεδομένης, βέβαια, της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητας της Σαντορίνης, οι πόρτες για το ασύρτικο «ανοίγουν» πολύ εύκολα.
Εχοντας υπ’ όψιν ότι το μυστικό της επιτυχίας των εξαγωγών οφείλεται εν πολλοίς και στη «ζωντανή» γνωριμία των οινόφιλων του κόσμου με τα ελληνικά οινοποιεία και τις οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, ο κ. Λέλεκας έχει καθιερώσει το παράρτημα #SEEYOUINGREECE στην ιστοσελίδα. Εκεί παρατίθενται αναλυτικές πληροφορίες, βίντεο με συνεντεύξεις παραγωγών, αλλά και αφηγηματικά κείμενα από ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν κάποια περιοχή της χώρας με οινοποιεία. «Αφενός, δίνουμε ιδέες σε όσους θέλουν να οργανώσουν μόνοι τους την οινική εξόρμηση, αφετέρου οργανώνουμε κατά παραγγελία οινικές εξορμήσεις», εξηγεί ο ίδιος, που προσπάθησε να «συγκεντρώσει» σε μια σελίδα γραμμένη αποκλειστικά στα αγγλικά οτιδήποτε σχετίζεται με το ελληνικό κρασί. Οι παρουσιάσεις των οινοποιείων περιλαμβάνουν και τους κατά τόπους εισαγωγείς της στο εξωτερικό. «Το ευκταίο είναι ο χρήστης να μπορεί να πάει κατευθείαν στην κοντυνότερη κάβα και να το δοκιμάσει». Η σελίδα δεν διαθέτει e-shop με την «ορθόδοξη» έννοια. «Στα πρότυπα του εξωτερικού, θέλουμε να συστήσουμε ομάδες οινόφιλων, τα περίφημα wine clubs, όπου κάθε μήνα θα προτείνουμε (και αν συμφωνούν, θα αποστέλλουμε) κρασί από μια διαφορετική οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο κ. Λέλεκας.