Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για εντοπισμό και ταυτοποίηση κρασιού
Δύο νέοι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί, που βοηθούν στην ιχνηλασιμότητα των οινικών προϊόντων, στη διαπίστευση της προέλευσης και των χαρακτηριστικών τους και διασφαλίζουν ότι οι έλεγχοι θα διενεργούνται κανονικά για την αντιμετώπιση των δόλιων πρακτικών, τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018.
ΕΕ: Οι νέοι κανόνες προάγουν τη διαφάνεια
Το λεγόμενο «συνοδευτικό έγγραφο» είναι ένα από τα κύρια εργαλεία που εισάγονται από τους νέους κανονισμούς, τα οποία θα εξασφαλίσουν την ανιχνευσιμότητα των οίνων.
Οι μεταφορές αμπελοοινικών προϊόντων θα είναι υποχρεωμένες να φέρουν συνοδευτικό έγγραφο για όλες τις μεταφορές, τόσο για τους σκοπούς του ειδικού φόρου κατανάλωσης όσο και για τον έλεγχο της συμμόρφωσής τους με τις διατάξεις της ΕΕ.
Αυτό το έγγραφο μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να πιστοποιήσει την προέλευση, τα χαρακτηριστικά, την παλαιότητα ή την ποικιλία οινάμπελου και την κατάσταση όσον αφορά την προστασία ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή την προστασία γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) του κρασιού εάν υπάρχει.
Επιπλέον, πρέπει να τηρείται μητρώο που να καταγράφει την είσοδο και την απόσυρση κάθε παρτίδας αμπελοοινικών προϊόντων από ιδιώτες ή από εταιρείες που διαθέτουν αμπελοοινικά προϊόντα για εμπορικούς σκοπούς.
Το μητρώο αυτό πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τον τύπο των παραγόμενων οίνων και πληροφορίες σχετικά με τα διάφορα μέρη της διαδικασίας παραγωγής.
Μία ακόμα σημαντική καινοτομία που περιλαμβάνεται τους κανονισμούς, είναι η εισαγωγή πιστοποιητικού εξαγωγής κρασιού. Αυτό θα είναι ένα πολλαπλών χρήσεων πιστοποιητικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιστοποιητικό προέλευσης, υγιεινής και αυθεντικότητας.
Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, η ανταλλαγή συγκεκριμένων πληροφοριών σχετικά με τον οίνο, όπως η καταχώρισή του ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, το έτος συγκομιδής ή η ποικιλία αμπέλου. Θα περιλαμβάνει επίσης αναφορά στο συνοδευτικό έγγραφο του οίνου.
Η αλλαγή πορείας προς τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά περιλαμβάνεται επίσης στους κανονισμούς, με στόχευση να σταματήσουν οι διαδικασίες που βασίζονται σε έντυπα έγγραφα, και η ολοκληρωτική μετατόπιση σε ηλεκτρονικά συστήματα μέχρι το τέλος του 2020. Αυτό ισχύει τόσο για το «συνοδευτικό έγγραφο» όσο και το πιστοποιητικό εξαγωγής για όλα τα κράτη-μέλη.
Οι κανονισμοί αυτοί βελτιώνουν την διαφάνεια και θα φέρουν σε ένα μόνο νομοθετικό πακέτο τους κανόνες που αφορούν το αμπελουργικό μητρώο, τα «συνοδευτικά έγγραφα», την πιστοποίηση των οινικών προϊόντων, τις εισαγωγές και τα μητρώα που πρέπει να διατηρούνται από τους φορείς των εκμεταλλεύσεων, τις δηλώσεις παραγωγής και αποθεμάτων, όπως επίσης και την έγκριση για τις φυτέυσεις αμπελώνων.
Επικαιροποιημένοι κανόνες και για τα οινοπνευματώδη ποτά
Οι αλλαγές στους κανόνες για το κρασί έρχονται σε συνέχεια της επικαιροποίησης κανόνων που αφορούν τα οινοπνευματώδη ποτά. Οι αλλαγές, οι οποίες ισχύουν από τον Φεβρουάριο του 2018, θα φέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια στην τυποποίηση και τις παραγωγικές μεθόδους των οινοπνευματωδών.
Η πρώτη αλλαγή στον κανονισμό εισάγει μία νέα κατηγορία ποτών «αποστάγματα μηλίτη και απίτη», επιπρόσθετα των δύο διαφορετικών κατηγοριών «μηλίτη» και «απίτη», που αποστάζονται αποκλειστικά από μηλίτη και αχλάδι με βάση τον μηλίτη αντίστοιχα.