ΔΙΑΦΟΡΑ

Εστιατόριο SALIS και ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ στα Χανιά

Share

Σε μόλις 4 χρόνια αφού άνοιξε τις πόρτες του, το εστιατόριο “Σαλής “έλαβε 2 από τις υψηλότερες διακρίσεις για το πρόγραμμα κρασιού του.

Τον Ιούλιο του 2019 το περιοδικό Wine Spectator απένειμε στο”Σαλής” 2 από τα 3 “ποτήρια” στην κατηγορία βραβείων εστιατορίων. Το συγκεκριμένο περιοδικό βραβεύει τις καλύτερες λίστες κρασιών, ξεχωρίζοντας προγράμματα κρασιών σε 79 χώρες διεθνώς.

Το “Σαλής” είναι το μόνο ανεξάρτητο εστιατόριο στην Ελλάδαπου λαμβάνει αυτή τη διάκριση για το 2019 και συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εστιατόρια όπως το “Momofuku”, το “L’ Atelier de Gerard Robouchon” στη Νέα Υόρκη και το “Anne Sophie Pic” στη Valence της Γαλλίας.

Το Σεπτέμβριο του 2019 το “Σαλής” κατέκτησε και ένα δεύτερο βραβείο. Η επιτροπή τωνβραβείων “World’s Best Wine Lists” (οι καλύτερες λίστες κρασιού στον κόσμο) που διοργανώνονται από το έντυπο “The World of Fine Wine” (O κόσμος του καλού κρασιού )απένειμε στο Σαλής την εντυπωσιακή διάκριση τριών στα τρία άστρα για το πρόγραμμα κρασιού τους. Το συγκεκριμένο βραβείο στον χώρο των οινοχόων θεωρείται το αντίστοιχο των άστρων Michelin για τα εστιατόρια και ο νικητής κάθε κατηγορίας αναγνωρίζεται ως “ο καλύτερος στο είδος του” διεθνώς σύμφωνα  με το έντυπο. Με την επιτροπή του βραβείου να απαρτίζεται από κριτές όπως ο Andreas Larson, o Andrew Jefford και ο Elin McCoy οι λίστες πο υεπιλέγονται περνάνε από απαιτητικές αξιολογήσεις με πολύ αυστηρά κριτήρια.

Οι συνιδρυτές του “Σαλής” και Διευθύνων στο πρόγραμμα κρασιού είναι ο Άφσιν Μολαβί και ο Στέλιος Καλυβιανάκης ενώ ο επικεφαλής οινοχόος είναι ο Γρηγόρης Ράππος. Μαζί δημιούργησαν ένα κατάλογο κρασιών με πάνω από 1100 ετικέτες από όλο τον κόσμο. Το Μενου του “Σαλής” έχει σχεδιαστεί για να αναδεικνύει τον κατάλογο κρασιών και περιλαμβάνει σύγχρονα ελληνικά πιάτα με έμφαση στα τοπικά υλικά, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τους κήπους που καλλιεργούνται από τους ιδιοκτήτες σε 4 διαφορετικές τοποθεσίες του νομού Χανίων.

Το Πρόγραμμα κρασιού ενός εστιατορίου αναφέρεται στον κατάλογο κρασιού, στο τρόπο σερβιρίσματος, στις υπηρεσίες του οινοχόου και στην ισορροπία μεταξύ των γεύσεων του μενού και των επιλογών στη λίστα κρασιών.

Ο Άφσιν Μολαβί είναι επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Οινοποιίας Μανουσάκη και ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας Αλεξάνδρας Μανουσάκη.  Σε ιδιαίτερα ευχάριστη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, τα Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου για το 2019. Το βραβείο παρέλαβε η Αλεξάνδρα Μανουσάκη. Για άλλη μια φορά, η Οινοποιία Μανουσάκη βραβεύτηκε για τις σύγχρονες τεχνικές μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης. Μια μοντέρνα ματιά που δημιουργήθηκε από την νέα γενιά της Οινοποιίας, την Αλεξάνδρα Μανουσάκη, η οποία ενσωμάτωσε ένα νέο στυλ στα κρασιά της αλλά και στο ίδιο το οινοποιείο. Τα κρασιά Nostos, η τέχνη και ο οινοτουρισμός σε ένα αρμονικό πάντρεμα, δημιούργησαν ένα μοναδικό αποτέλεσμα, το οποίο θαυμάζεται καθημερινά πάνω από 300 επισκέπτες. Ένας ολοζώντανος χώρος γαστρονομίας με άξονα το καλό κρασί.

To Top