NEA

«Επιστρέψτε τώρα τον προπληρωμένο φόρο στο κρασί»

Share

«Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό η επιστροφή του προπληρωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί για τους μικρούς οινοποιούς, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι επιπτώσεις στην κατανάλωση κρασιού είναι σοβαρότατες;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «αυτή την περίοδο, που η οικονομία δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού είναι επιβεβλημένη η επίσπευση της επιστροφής οφειλών της πολιτείας σε ιδιώτες. Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, εν μέσω οικονομικής κρίσης, στέρησε από τις οινοποιητικές επιχειρήσεις -και ιδιαίτερα τις μικρές- ένα σημαντικό κομμάτι ρευστότητας, λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην αναπτυξιακή τους πορεία.

Τα μικρά οινοποιεία, δυναμικότητας κάτω των 100 τόνων, που δεν τηρούν φορολογική αποθήκη, κατά την τριετία 2016-2018 πλήρωναν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί σε δόσεις κάθε έτος. Τα συνολικά ποσά πληρωμής υπολογίζονταν ανάλογα με τις δηλώσεις συγκομιδής και τις δηλώσεις παραγωγής που υπέβαλαν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Όμως, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερης δυναμικότητας οινοποιεία που τηρούσαν φορολογική αποθήκη και πλήρωναν τον αναλογούντα φόρο στα τιμολόγια πώλησης κρασιού, τα μικρά οινοποιεία, πλήρωναν φόρο που αφορούσε όλη την ποσότητα που θα διέθεταν, ασχέτως αν πουληθεί η όχι το κρασί που παρήγαγαν. Έτσι, λοιπόν, στα μικρά οινοποιεία υπάρχουν αποθέματα κρασιού τα οποία δεν έχουν πουληθεί, άλλα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης έχει καταβληθεί. Σύμφωνα με τους οινοποιούς, το γεγονός αυτό σήμερα, που έχει καταργηθεί ο άδικος εκείνος φόρος, δυσχεραίνει την πώληση του κρασιού και την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατανοώντας πλήρως τη θέση των μικρών οινοποιείων, δεσμεύτηκε κατά την επίσκεψή του στην Ημαθία στα μέσα Νοεμβρίου του 2019 ότι με νομοθετική ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο, θα επιτραπεί η επιστροφή του προπληρωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους οινοποιούς. Η δέσμευση του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε (Νόμος 4646/2019 – ΦΕΚ 201/Α/12-12-2019, άρθρο 41) και αυτό που τώρα αναμένουν οι οινοποιοί είναι να ολοκληρωθούν οι ενέργειες που απαιτούνται, προκειμένου να υλοποιηθεί η επιστροφή του φόρου».

Πηγή

To Top